Pozice junior účetní je skvělou možností a startem pro ty, kteří zrovna absolvovali ekonomickou školu, případně prošli rekvalifikačním kurzem. Z pozice junior účetní se můžete vypracovat na pozici seniorní a případně pak pracovat i sami na sebe.

Co dělá juniorní účetní?

Junior účetní provádí převážně základní úkoly spojené s prací účetního. Náplň práce je o administrativní činnosti, jako je například vedení pokladny, zpracovávání služebních cest, zpracovávání přijatých faktur a bankovních výpisů a spolupráce s účetním týmem.

Při těchto činnostech se junior účetní učí fungovat v prostředí účetního oddělení a zároveň spolupracuje s ostatními členy dalších oddělení. V některých společnostech se junior účetní zabývá i prací s dokumenty jako je skenování, archivace nebo evidence.

Jak se stát junior účetní?

Jelikož se jedná o juniorní pozici, stačí k přihlášce na pozici základní znalosti Excelu, umět vytvářet vzorce, používat filtry a orientovat se v prostředí těchto jednodušších databází.  Dále byste měli mít základní povědomí o účetní legislativě. V některých společnostech je pro juniorní pozice podmínkou mít vystudovaný obor účetnictví nebo daně, případně mít za sebou základní rekvalifikační kurz.

Co studovat?

Pokud se chcete stát junior účetní, stačí vám k tomu vystudovat střední školu, která se zaměřuje na ekonomiku, daně případně základy účetnictví. Vybírat si můžete z různých obchodních akademií, které mají kolikrát i další zaměření, při kterém se můžete rozvíjet v konkrétní oblasti.

Pokud jste už dál a střední školu máte za sebou, zvolte rekvalifikační kurz, který vás na pozici junior účetní dobře připraví. Jedním z nich je třeba kurz Účetnictví od Orange Academy, který je zakončen zkouškou, kde získáte oficiální osvědčení o rekvalifikaci a je akreditovaný MŠMT.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Jakou mzdu má junior účetní

Tak jako každá juniorní pozice, začíná i junior účetní na nižších částkách. Většinou se mzda junior účetní pohybuje okolo 30.000 Kč v hrubém.

Junior účetní a rozvoj dovedností

Pokud začínáte pracovat jako účetní, určitě vás nemine další rozvoj. Na co se můžete zaměřit a zvyšovat tak svou kvalifikaci v oboru?

1.) Certifikace

Začít můžete získáváním profesionálních certifikací. Takovými jsou například certifikace daňových poradců nebo účetních. Certifikace tak zvyšují vaši hodnotu na trhu práce i u stávajícího zaměstnavatele.

2.) Mentoring

Nebojte se sbírat zkušenosti od zkušenějších kolegů. Člověk, který se v problematice účetnictví pohybuje už několik let, vám předá cenné informace. Na jejich základě se můžete také velmi kvalitně rozvíjet. Zkušený účetní vám také předá na vaší juniorní pozici zpětnou vazbu, která vás opět pousne o kousek dál.

3.) Samostudium

V dnešní době naleznete na internetu spoustu vzdělávacích materiálů zcela zdarma. Využijte ke svému rozvoje různé články, skupiny nebo podcasty. Sledujte weby, které se zabývají novinkami a trendy v účetnictví. To vám pomůže udržet krok v tomto rychle se rozvíjejícím oboru.

Co by měl mít (nejen) junior účetní?

Každá profese je založena na jednotlivých a specifických kompetencích a dovednostech lidí, kteří ji mohou vykonávat. Spoustu věcí se můžete naučit a spousta věcí vás bude během té cesty bavit a naplňovat. Některé z dovedností však mohou být pro získání složitější a je proto výhodnější, aby i junior účetní už přirozeně měl některé vlastnosti a dovednosti získané.

Na základě čeho tedy můžete porovnávat, zda se na danou pozici junior účetního hodíte a zda vás bude bavit?

Analytické schopnosti

analýzou se na účetní pozici setkáte denně. Je tedy výhodné, aby vás analýza bavila a sami jste byli spíše analyticky zaměřená osobnost. Budete analyzovat finanční údaje, identifikovat a hledat chyby a problémy a navrhovat různá vhodná řešení.

Pracovní morálka a důvěryhodnost

Jako účetní pracujete s citlivými daty, musíte být pečliví a důslední. Pozice vyžaduje dodržování etických standardů a zachování důvěryhodnosti.

Organizační schopnosti

Při práci v účetnictví si efektivně spravujete svůj čas a nastavujete priority. Je důležité umět si práci naplánovat a dodržovat zadané termíny.

Znalosti v oblasti účetnictví

V neposlední řadě je to celkový zápal do oboru účetnictví. Technické dovednosti v této oblasti jsou zásadní. Měli byste mít základní znalost účetních principů a postupů.