Středočeský kraj a Praha patří v současnosti mezi oblasti se středně vysokou nezaměstnaností. Několik tisíc lidí zde tedy hledá práci a nové uplatnění na trhu práce. Patříte mezi ně? Pak vyzkoušejte rekvalifikační kurzy Praha, které vaše šanci výrazně zvýší. Jakou nabídku najdeme v hlavním městě, kolik stojí a proč kurz absolvovat?

Rekvalifikační kurzy Praha – nabídka vs. poptávka

Zajímá vás nabídka rekvalifikačních kurzů, které lze absolvovat v Praze? Bydlíte-li v Praze a okolí, máte určitou výhodu oproti menších krajským městům republiky. Najdete zde totiž velmi širokou nabídku kurzů od manuálně zaměřených oborů až po ty typicky kancelářské.

Také uplatnění je zde snadnější, i přesto se však nezaměstnanost v Praze vyšplhala na 3,44 % (ke dni 30. 6. 2021). Firmám chybí kvalifikovaní zaměstnanci s praxí. Tito pracovníci jsou zpravidla rozebraní a v současné době se neradi pouští do riskantních změn práce.

Na úřadech práce tedy v současnosti najdeme spíše absolventy bez praxe nebo pracovníky z neprosperujících oborů bez potřebné kvalifikace pro zaměstnání, která jsou momentálně volná. Cestou z tohoto kolotoče se mohou stát rekvalifikační kurzy, které vám rozšíří vzdělání právě v takovém oboru, který se i v současné době těší úspěchu.

Nejoblíbenější rekvalifikace v Praze

Například dříve žádaný kurz na kuchaře nyní již není tak oblíbený, což se vzhledem k událostem minulého roku dalo očekávat. Existují však obory, které zůstávají dlouhodobě mezi nejžádanějšími, ať se děje cokoliv. Mezi prosperující obory patří:

1/ Účetnictví (podvojné, mzdové)

Oblast účetnictví obecně patří mezi stabilní a žádané i v této době. Kvalitní účetní se rozhodně ve světě firem, společností a živnostníků, kteří je potřebují, neztratí. Navíc rekvalifikační kurzy účetnictví patří mezi nejrychleji absolvované díky jejich nízké časové dotaci.

Specializovat se můžete například na:

  • Účetnictví podvojné – sem patří kompletní účetní agenda od A až po Z menších a středních firem.
  • Mzdové účetnictví se základy personalistiky – zaměření na mzdy z vás udělá mzdovou účetní a ještě se naučíte legislativu zákoníku práce a podobně. Lze také zvolit variantu s rozšířením o práci na PC.
  • Účetnictví a daňovou evidenci – tyto dva obory mají mnoho společného a je tedy výhodné spojit je dohromady.

2/ Daňový specialista

Realizovat se také můžete jako daňový specialista či poradce, který se vyzná v problematice všech daní, jako je daň z přidané hodnoty, z příjmů, silniční daň a tak dále. Naučíte se jejich správu, placení, sazby i výpočet. Vzdělávání je navíc podpořeno praktickými příklady z praxe.

3/ Online marketing

Prosperujícím oborem i v době koronavirové krize se stal online marketing. Chcete-li se věnovat správě sociálních sítí, PPC reklamě, FB kampaním, obsahovému marketingu nebo třeba analýze SEO, začněte s obecným přehledem celého digitálního marketingu. Od něj se nadále můžete odrazit a specializovat se na oblast, která vám nejvíce imponuje.

4/ Personalistika

Nesmíte se v práci nudit a baví vás komunikace s lidmi? Pak se zaměřte na obor, ve kterém stále mnoho firem hledá kvalitní pracovníky. Personalistika patří mezi obory se zajímavou pracovní náplní od vedení náborových kampaní, pohovorů až po následnou administrativu spojenou s personálními změnami ve firmě a motivaci zaměstnanců.

5/ Asistentka/Sekretářka

Mnoho vedoucích pracovníků, ředitelů a manažerů potřebuje k ruce šikovnou asistentku či asistenta, bez kterých by se prakticky už neobešli. Jestliže mezi vaše silné stránky patří pečlivost, dobrý time management a organizační schopnosti, vrhněte se do rekvalifikace na sekretářku.

Další oblíbené rekvalifikační kurzy Praha:

  • Elektrikář/ka
  • Programátor
  • Kosmetička
  • Masér/ka, fyzioterapeut/ka
  • Fitness trenér

Cena rekvalifikačních kurzů

Vybírejte z kvalitních vzdělávacích společností. Jejich kvalitu vám prozradí například platná akreditace od MŠMT, recenze absolventů nebo také cena kurzu. Ta by neměla být příliš nízká, jelikož by se mohlo jednat o nekvalitní kurz. Ale ani vysoká cena vám nezaručuje spokojenost.

Pokud se totiž nejedná o specifický obor nebo specializaci, je vhodné jít zlatou střední cestou. Zaměřte se tedy na kurzy s cenovým rozpětím od 7 000 Kč po 15 000 Kč, které budou pravděpodobně skutečně stát za to, ale zároveň nezruinují zbytečně vaši peněženku.

Úřad práce v Praze podporuje nezaměstnané

Jestliže si investici nemůžete v současné době dovolit, nezoufejte. Úřad práce v Praze se aktivně zajímá o uchazeče o zaměstnání a pravidelně jim nabízí volná pracovní místa. Nezaměstnanost také redukuje příspěvkem na náklady rekvalifikace. Tento příspěvek činí až 50 000 Kč za tři roky, které lze rozdělit i na více rekvalifikačních kurzů. Více se dozvíte o proplacení kurzu od úřadu práce z našeho článku nebo příslušné pobočce.

Proč absolvovat rekvalifikační kurz?

Stále nejste přesvědčení, že vám rekvalifikace může pomoci? Pak se podívejte na přehled výhod absolvování rekvalifikačních kurzů, které vám můžeme rozhodně zaručit:

  1. Rozšíření kvalifikace a znalostí – tyto kurzy primárně slouží pro začátečníky a mírně pokročilé v daném oboru. Získáte díky nim nové znalosti a informace z doposud neznámého odvětví. Rozšíření kvalifikace je navíc oficiální díky osvědčení, které vám vzdělávací společnost udělí po úspěšném ukončení.
  2. Konkurenční výhoda – zaměstnavatelé a firmy často ocení už jen ochotu vzdělávat se. Dále získáte náskok nad dalšími uchazeči o stejnou pozici.
  3. Možnost hledat zaměstnání z více oborů – doposud jste se věnovali práci např. prodavačky, ale rekvalifikace na účetní vám rozšiřuje vzdělání a tím pádem i počet pracovních inzerátů, na které nyní můžete odpovědět, výrazně povyroste. To je skvělé, že?
  4. Podnikání díky rekvalifikaci – kurz vám také poskytne odrazový můstek pro vlastní podnikání (OSVČ či založení firmy). Osvědčení o rekvalifikaci často slouží jako podklad pro získání živnostenského oprávnění.

Pokud vás některý rekvalifikační kurz v Praze zaujal, kontaktujte nás. Budeme se na vás těšit!

přihlášení do newsletteru