Uvažujete o změně práce nebo vás k tomuto kroku donutila současná situace? Při hledání nové práce je důležité vsadit na kvalitní prezentaci vašich schopností i zkušeností. K tomuto účelu skvěle poslouží kvalitní životopis, který personalisty na první pohled zaujme. Podívejte se na stručný návod, jak napsat zajímavý životopis, díky kterému vás pozvou na pohovor. 

Změna práce: Začněte kvalitním životopisem

Životopis nebo CV (z latinského curriculum vitae) se stává jakousi vstupenkou do vaší vysněné práce. Jedná se o první dokument, který váš budoucí zaměstnavatel uvidí a dle kterého může nabýt základní dojem o vaší osobě. Není tedy vhodné tento důležitý bod nijak podceňovat nebo odbít. Jestliže se chystáte na tvorbu vašeho prvního životopisu nebo jej potřebujete po dlouhé době, bude se vám hodit několik rad, jak na to. Naštěstí se nejedná o příliš velkou vědu, ale přesto existují rozdíly mezi dobrým a špatným životopisem.

Tip: Už dlouho rozesíláte jedno CV za druhým a nikdo se vám neozývá s odpovědí? Možná je problém právě v samotném životopise a bude nutná jeho korektura. Zkontrolujte jej podle níže uvedených rad a tipů. 

Strukturovaný vs. slohový životopis

Dříve se při ucházení o práci sepisovali slohové životopisy, které vás podrobně představovali a rozsáhle referovali o vašich zkušenostech i praxi. Tento trend však vystřídali strukturované životopisy a dnes se již výhradně používají právě tyto stručné verze CV.

Pro rozsáhlejší povídání o vaší osobě můžete využít průvodní nebo motivační dopis, který přiložíte jako přílohu. Avšak ani zde to se psaním příliš nepřehánějte. V dnešní uspěchané době nemá příliš personalistů čas pročítat několik stránek textu pouze o vás a tento přístup nepůsobí ani příliš profesionálně. Jednoduše platí: Méně je více.

Jak vypadá strukturovaný životopis?

Tento typ CV splňuje několik formálních podmínek, mezi které patří:

  • profesionalita
  • výstižnost
  • čitelnost
  • přehlednost

Strukturovaný životopis by měl být na první pohled přehledný a jasný. Můžete jemně upravit i jeho formu a přidat například barevné oddělení jednotlivých částí nebo různé seznamy a odrážky. S ničím to však nepřehánějte a držte se raději elegantní a stručné verze, kde každý okamžitě najde přesně to, co hledá a zároveň nepůsobí jako reklamní leták.

6+1 tipů, jak napsat poutavý životopis?

Pokud nechcete, aby váš životopis zůstal ležet na hromadě mezi ostatními, máme pro vás několik rad a tipů. Své CV pak posílejte na všechny pracovní nabídky, o které máte zájem (i když to například nemají explicitně řečeno již v inzerátu), a nečekejte až vás k tomu zaměstnavatel vyzve. Přiložte také motivační dopis a zvyšte své šance na úspěch.

1. tip: Začněte hlavičkou

Na samotný začátek dokumentu patří hlavička, kde zmiňujete základní osobní údaje. Uveďte zde své celé jméno, adresu, telefonní kontakt a e-mailovou adresu. Zkontrolujte, zda kontaktní e-mail působí seriózně. Adresa, kterou používáte již od svých deseti let, nemusí být nyní příliš vhodná. Ani e-mailovou adresou s koncovkou bývalého zaměstnavatele personalistu příliš neoslníte.

V této části mnoho lidí uvádí dobrovolně informace, které vašeho zaměstnavatele vůbec nemusí zajímat a řadí se mezi diskriminační otázky. Patří mezi ně třeba věk a datum narození, rodinný stav a podobně. Tyto oblasti zákon definuje jako diskriminační údaje, a proto nemáte povinnost uvádět je v CV ani odpovídat na tyto otázky během pracovního pohovoru.

2. tip: Jak je to s fotografií?

Do hlavičky zpravidla také patří fotografie, ale pouze v případě, že se ji rozhodnete přiložit. Nejedná se o povinnou položku, ale mnoho lidí ji již do strukturovaného životopisu automaticky umisťuje. Jestliže se tedy rozhodnete pro stejný postup, vyberte vhodnou fotografii zhruba pasového formátu.

Vhodná fotografie vypadá zhruba takto:

  • S čistým a neutrálním pozadím.
  • Ve formálním a čistém oblečení.
  • Na fotografii byste měli být sami, přirozeně se usmívat a dívat se přímo do objektivu.

3. tip: Na vzdělání záleží

V další části pokračujte výpisem vašeho vzdělání. Uvádějte pouze dokončená či stále probíhající studia. Začněte s nejvyšším dosaženým vzděláním a pokračujte níže. Základní škola se zpravidla neuvádí. Ve výčtu studia začněte měsícem a rokem jeho začátku až ukončení, poté přidejte název instituce, obor a případné zakončení nebo titul.

Například: září/2010 – červen/2013 – Masarykova univerzita v Brně, Pedagogika předškolního věku, ukončeno státní bakalářskou zkouškou.

4. tip Praxe a pracovní zkušenosti aneb Prodejte své schopnosti

Ve stejném formátu jako u vzdělání můžete pokračovat i s pracovními zkušenostmi a praxí. I v této části uvádějte své pracovní zkušenosti v sestupném pořadí. Vyplatí se zvážit, která pracovní místa vám pomohou získat práci, o kterou se ucházíte. Především v případě, že máte zkušeností na rozdávání a vaše CV by mohlo působit příliš kvalifikovaně.

Samozřejmě v životopise nikdy nelžete, ale vynechat několik nepodstatných informací není na škodu. Udržujte jej stále dostatečně stručný a přehledný. Můžete zde také uvést nejrůznější kurzy, semináře a oficiální praxe, které vás posunuly dál. A rozhodně nezapomeňte na absolvované rekvalifikační kurzy a osvědčení o rekvalifikaci, které často zaměstnavatelé ocení.

Mohlo by vás zajímat: Máte již dlouho problém sehnat v práci v oboru? Vyzkoušejte rozšířit své znalosti pomocí některého ze žádaných rekvalifikačních kurzů.

Pokud máte opačný problém, tedy pracovních zkušeností jste zatím příliš nenasbírali, podívejte se na naše video přímo pro vás.

5. tip: Umíte něco navíc?

Mezi poslední body životopisu patří dovednosti a schopnosti, které umíte navíc. Například pokud disponujete jazykovými dovednostmi, uveďte je a také jejich přibližnou úroveň (nezapomeňte, že si úroveň může zaměstnavatel ověřit). Do této části také patří počítačové dovednosti, které stačí stručně vypsat pomocí programů, ve kterých se orientujete a nezapomeňme ani na řidičský průkaz.

Můžete také přidat zajímavé stáže nebo dobrovolnické akce, kterých jste se účastnili vždy s ohledem k profesi. Někdo také přidává své silné stránky nebo vlastnosti.

6. tip: Jak životopis zakončit?

Výborný způsob, jak zakončit celý životopis, je přehled referencí nebo portfolio práce. Zůstávejte však pořád struční. Pokud budete přidávat reference, měli byste připojit i kontakt (většinou e-mail či telefon) na vaše bývalé zaměstnavatele, vedoucí a podobně, kteří mohou informace ve vašem CV potvrdit.

Mohlo by vás také zajímat: Chcete se po pracovní stránce co nejlépe připravit na rok 2021? Přečtěte si, jaký vývoj situace na trhu práce můžeme očekávat.

Bonus tip: Více očí více vidí

Jednou z nejhorších chyb, které se můžete dopustit, je odeslání životopisu plného pravopisných chyb. Několikrát si jej tedy pročtěte a snažte se je odhalit. Jestliže si z češtinářského hlediska příliš nevěříte, požádejte o pomoc někoho dalšího. Tento tip se však hodí vždy, jelikož čerstvé oči vidí více chyb a často odhalí i něco, co neustále přehlížíte, i když si text pročítáme již poněkolikáté. Také můžete požádat o zpětnou vazbu na vaše CV a případně je ještě upravit. Přejeme hodně úspěchů.