Kvalitní motivační dopis spolu s vaším životopisem je klíčem k nalezení vysněné pozice. Motivační dopis pomáhá zaměstnavateli s představou o vaší odbornosti a kvalitách, které pro danou pozici představujete.

Co je to motivační dopis?

V motivačním dopise upozorníte na své kvality, popíšete konkrétní situace a nastíníte své profesní cíle. Délku motivačního dopisu nepřehánějte, stačí text na jednu normostranu.

V motivačním dopise neopakujte slepě to, co máte uvedeno v životopisu. Motivační dopis je totiž nástavbou životopisu a jeho účelem je představit vás blíže a z osobnějšího úhlu. Pokud máte motivační dopis dobře sepsaný, pomůže vám s úspěšností ve výběrovém řízení.

Jak motivační dopis napsat?

V následujících bodech se podíváme na to, jak napsat nepřehlédnutelný motivační dopis, kterým se uložíte do paměti nejen náborářům, ale i samotným manažerům.

1.) Nepodceňujte přípravu

Zapomeňte na to, že když napíšete jeden motivační dopis, můžete jej vesele rozesílat do různých firem. Motivační dopis je jedinečným důkazem vašich schopností, které ale potřebujete napasovat na potřeby konkrétního zaměstnavatele a pracovní pozice. Proto věnujte čas shromažďování informací a kvalitní přípravě.

Ujistěte se, že skutečně rozumíte požadavkům na danou pozici a víte, které dovednosti na ně budou v dopise odkazovat. Projděte si nejen webové stránky společnosti, ale také její výroční zprávy, sociální sítě a sledujte příspěvky zaměstnanců. Jak skutečně firemní kultura vypadá? Navazujte na informace z životopisu, ale nekopírujte ho. Ujistěte se, že to, co o sobě píšete podporuje dovednosti a zkušenosti z životopisu.

2.) Udržujte strukturu motivačního dopisu

Motivační dopis má svá pravidla a nestačí jen tak něco někam vepsat. Myslete na to, aby měl text hlavu a patu. Na internetu najdete spoustu šablon, které můžete využít, nezapomínejte však, že je o vás, proto by měl nést i znaky vaší osobnosti.

Pokud se rozhodnete vytvořit si od základu svůj motivační dopis, nezapomeňte na několik pravidel:

  • zvolte čitelné písmo a udržujte velikost mezi 10 a 12 body,
  • nastavte si rovnoměrné okraje,
  • všechen obsah motivačního dopisu zarovnejte doleva,
  • mezi odstavci použijte dvojité mezery,
  • soubor ukládejte do formátu PDF,
  • vejděte se na jednu normostranu.

V motivačním dopise pracujte i se záhlavím, do kterého uvedete své jméno a příjmení, telefonní číslo a emailovou adresu. Zde se můžete držet podobnosti s životopisem a záhlaví může být stejné, jako máte ve svém CV.

Studujte kurz personalistiky 100% online

3.) Vyhrajte si s úvodem

Prvních pár řádků určí, jestli bude příjemce číst dál. Úvod tedy napište tak, aby zaujal.  Nezapomeňte na oslovení a následně vypíchněte své úspěchy a projevte v pár větách skutečný zájem. Přemýšlejte, jakou mají vaše slova hodnotu a jestli jste zmínili všechny potřebné detaily.

4.) Jasně a výstižně

V motivačním dopise prokažte své dovednosti a zkušenosti s podobnými úkoly, které jste v průběhu své kariéry nasbírali. Využívejte konkrétních situací, krátkého příběhu na kterém demonstrujete veškeré kvality, které máte. Motivační dopis by měl ilustrovat váš potenciál na dané pracovní místo, proto si opravdu dobře promyslete, čím se pochlubíte a čím podpoříte svůj životopis. Ať jsou vaše zkušenosti opravdu relevantní. Nevymýšlejte si jen proto, abyste se zalíbili.

V každém motivačním dopise dejte zaměstnavateli vědět, že jste ochotni připojit se k danému týmu a připojte výzvu k akci tak, aby měl chuť vám po dočtení dopisu rovnou zavolat.

Nezapomeňte motivační dopis formálně ukončit. Využijte například „S pozdravem“, „Děkuji“, apod.

5.) Využijte dovětek

Zde záleží čistě na vás. Můžete kvalitním dovětkem podpořit výzvu k akci. A co to ten dovětek vlastně je?

Napište do dopisu něco působivého, co se vám za vaši kariéru povedlo. Nemusí to vyloženě souviset s pracovním místem, ale mělo by to podporovat zmíněné dovednosti. Připojte informaci, že jim rádi povíte další podrobnosti a těšte se na osobní setkání.

motivační dopis

Jak o motivačním dopise přemýšlet?

Chcete aby váš motivační dopis opravdu chytil za srdce, proto o něm přemýšlejte jako o svém osobním billboardu. Je to ukázka, kým skutečně profesně jste a co máte za sebou, v čem jste dobří.

Motivačním dopisem doplňujete svůj životopis a dáváte mu příběh. Začněte tím, co na první pohled skutečně upoutá pozornost a věnujte se dovednostem, které můžete opřít o skutečné situace. Nezapomeňte na to být osobní a přehledně sepište vše, co je potřeba.

Motivační dopis je o důvodech, proč by měli přijmout zrovna vás a nikoho jiného. Přemýšlejte jako firma, co pro ni můžete znamenat a jaký budete mít přínos? Zaměřte se tedy hlavně na ně, protože jen takový přístup vás odliší od zbytku dalších kandidátů.

Důležité je nepodceňovat přípravu ani sami sebe. Zamýšlejte se, přepisujte a nesnažte se motivační dopis napsat na první dobrou. Pokud budete přímý, autentičtí a přenesete pozornost na firmu a nejen na sebe, určitě v rámci výběrového řízení uspějete.