Lidé v současné době mění zaměstnání mnohem častěji, než tomu bývalo ještě před několika desítkami let. Ať už ze zdravotních důvodů nebo protože je jejich současná práce přestala naplňovat a bavit. V posledním roce se také lidé setkávají s nízkou poptávkou po jejich profesi, nebo dokonce zánikem pracovního místa. Řešení pro všechny zmíněné situace představuje rekvalifikace. Pojďme se na rekvalifikaci podívat blíže.

Co to je rekvalifikace a pro koho je určena?

Rekvalifikace se absolvuje pomocí rekvalifikačních kurzů, které trvají většinou 3 až 6 měsíců. Jedná se o změnu nebo rozšíření stávající kvalifikace. Rekvalifikační kurz bývá zpravidla zakončen zkouškou a díky jejímu úspěšnému absolvování dostanete osvědčení o rekvalifikaci, které vás opravňuje k výkonu daného oboru jak v zaměstnaneckém poměru, tak v podnikání.

Tip: Pro platnost vašeho osvědčení je nutné, aby se jednalo o akreditované rekvalifikační kurzy. Vždy si tedy zkontrolujte, zda daná vzdělávací společnost disponuje platnou akreditací od MŠMT. Také nezapomeňte své osvědčení uvést v životopise

A pro koho je rekvalifikace vhodná? Dalo by se říci, že prakticky pro kohokoliv. Kurzy jsou totiž určené pro všechny věkové skupiny, nejsou podmíněné dosaženým vzděláním nebo praxí a vy se tak můžete rekvalifikovat i ve zcela novém oboru. Není tedy výjimkou, že se na kurz přihlásí i čerství absolventi střední nebo vysoké školy, maminky po rodičovské dovolené, ale také lidé pár let před důchodem, kteří potřebují zvolnit tempo a vybrat si klidnější pracovní obor.

Výhody, které vám přinese absolvování rekvalifikace

Absolvování rekvalifikace vám přinese celou řadu výhod a navíc se jedná o velmi rychlý způsob vzdělávání, kdy se za několik týdnů naučíte stejné informace jako jiní za několik let ve škole. Rekvalifikační kurzy dále spojují teoretické znalosti s praktickými příklady i samotnou praxí a můžete si je nechat kompletně proplatit úřadem práce.

Jaké výhody vám tedy přinese rekvalifikace?

  • Vyšší šanci na nové zaměstnání – nejdůležitější funkcí rekvalifikace je vyšší šance na uplatnění na trhu práce. Některé profese vlivem automatizace a vývoje ztrácí na atraktivitě a pro zaměstnance v těchto oborech je rekvalifikace jedinou šancí, jak se dostat zpět do pracovního nasazení. Můžete díky ní snadněji a rychleji získat novou pozici v prosperujícím oboru jako je například účetnictví, IT technologie nebo online marketing. 
  • Posílí vaši konkurenceschopnost – díky rozšíření vašich znalostí budete mít velký náskok před konkurencí. Poté se snadno stane, že se budoucím zaměstnavatelům na pohovoru budete jevit jako zajímavější a vhodnější kandidát. Zároveň zvýšíte svoji hodnotu na pracovním trhu, díky čemuž si můžete vyjednat lepší pracovní podmínky či ohodnocení.
  • Změna zaměstnání vám nebude dělat problémy – pro člověka, který strávil několik let na stejném místě, může ztráta zaměstnání znamenat těžkou životní překážku. V době, kdy se takový člověk bude teprve rozmýšlet co dál a jak se zachovat, vy už budete připraveni na budování nové kariéry. 
  • Jedná se o skvělou prevenci syndromu vyhoření – možnost volby zaměstnání vám také přinese prevenci syndromu vyhoření, který většinou postihuje povolání plné stresu a stereotypu. Deprese a úplná apatie pak mnohdy představuje poslední fázi syndromu vyhoření, který již musí daný jedinec řešit a přitom by se mu včasnou změnou prostředí a zaměstnání dalo vyhnout úplně. 
  • Kombinace více oborů – jestliže patříte mezi jedince, kteří nesnesou nudu a stereotyp, může se rekvalifikace stát výborným pomocníkem právě pro vás. Získáte-li vzdělání ve dvou (nebo i více) různých oborech, máte možnost najít si více pracovních míst například na zkrácené úvazky. Nebo kombinovat příbuzné obory a věnovat se dvěma pozicím v jedné firmě. Mnoho menších a středních zaměstnavatelů takového člena týmu skutečně ocení. 
Jak vám rekvalifikace pomůže najít novou práci?

Jak vám rekvalifikace pomůže najít novou práci?

Jak rekvalifikační kurz probíhá?

Jistě vás také zajímá, jak takový rekvalifikační kurz probíhá a na co se tedy připravit. Postup získání rekvalifikace není nijak složitý a rozhodně se není čeho obávat.

Prvním krokem je samotný výběr vzdělávacího kurzu a společnosti, která je pořádá. Stačí se zamyslet, jaký obor by vás naplňoval a bavil a jistě najdete kurz zaměřený na dané odvětví. Dnes již existuje celá řada rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Ať už se jedná o klasiky jako například kurzy účetnictví, masérství či kosmetiky nebo o moderní kurzy personalistiky či asistentky.

Jakmile si vyberete ten pravý pro vás, vyplníte přihlášku a zaplatíte poplatek.  (Také si můžete veškeré náklady na rekvalifikaci nechat proplatit úřadem práce.) Nyní již vyčkáte na začátek kurzu, všechny informace se většinou dozvíte na webu společnosti nebo po e-mailové komunikaci.

Pro úspěšné zvládnutí kurzu musíte splnit 80% docházku a zvládnout závěrečnou zkoušku. Všechny znalosti načerpáte během přednášek a praktických hodin.  Cokoliv, co vás zajímá, vám jistě osvětlí lektor/ka kurzu.

Poté obdržíte osvědčení o rekvalifikaci, které má neomezenou platnost a je uznáváno po celé České republice. Kurzy jsou většinou přizpůsobené začátečníkům v oboru. Jedná se o poměrně intenzivní studium, které se zaměřuje na využití teorie v praxi.