Určité skupiny lidí mají hledání práce o něco těžší než ostatní. Patří mezi ně maminky po rodičovské, lidé po padesátce, ale také čerství absolventi, kteří právě dokončili studia. Jak se jako absolvent zachovat na trhu práce a na co si dát pozor?

Jak na hledání práce jako absolvent po studiích?

Dokončujete školu a už se chystáte na hledání práce? Pak vás jistě bude zajímat, jak nešlápnout jako čerstvý absolvent vedle a uspět co nejrychleji.

Ekonomika se začíná probírat po dlouhodobém zmrazení a zaměstnavatelé opět začínají nabírat nové zaměstnance. Jsou však opatrnější než kdy dřív, jelikož nikdo neví, jaká situace bude panovat za pár měsíců. Raději tedy upřednostní zkušené a ostřílené zaměstnance než začátečníky, které musí vše naučit a kteří mají v oblibě měnit pracovní místa častěji.

Absolventi tedy budou v příštích měsících čelit mnohem větší konkurenci. Zkušení zaměstnanci, kteří už mají několik let praxe a byli například v důsledku pandemie propuštěni, nyní nemají příliš velké platové požadavky apod. Jinými slovy, každý je rád za stálé pracovní místo a oželí i nějakou tu nevýhodu.

Zajímavost: Za absolventy vás zaměstnavatelé považují, dokud nenasbíráte alespoň dva roky praxe. 

Pozor na podobu vašeho životopisu

V životopise absolventa bohužel nenajdeme příliš pracovních zkušeností a praxe. Na přední místo tedy patří především dosažené vzdělání a informace o něm. Na tuto část se tedy ve svém CV zaměřte.

Uveďte přesný popis a název oboru, školy a délky studia. Jestliže jste během školy vyrazili do zahraničí a vzdělávali se tam, rozhodně to vypíchněte i ve svém životopise.

V některých případech personalisté také ocení, když uvedete název a téma vaší závěrečné práce. Především pokud se hlásíte do firmy, jejíž zaměření souvisí s tématem práce.

Praxe, stáže, brigády vám mohou pomoci

Protože do kolonky s pracovními zkušenostmi nemáte příliš co napsat, zkuste ji vyplnit dlouhodobými brigádami při škole, placenou i neplacenou praxí nebo stáží. Uveďte jednoduše vše, co by v očích personalisty mohlo zanechat dojem.

Rozhodně tím dáte najevo, že se práce nebojíte a věnovali jste se jí i při studiu, což poukazuje na vaši píli a pracovitost.

Pracovní zkušenosti absolventa

Jak se jako absolvent chovat při hledání pracovní příležitosti?

Nejlépe v životopise vypadají brigády a stáže, které se alespoň částečně přibližují studovanému oboru. Získávání smysluplných zkušeností, které se vám budou hodit, tedy rozhodně nenechávejte až na první roky po studiích. Již v posledních ročnících vašeho vzdělávání je dobré na tuto skutečnost myslet a vybírat si účelné brigády.

Svůj zájem o práci také dokážete tím, že absolvujete rekvalifikační kurz pro rozšíření znalostí. Rekvalifikace rozhodně není jenom pro dlouhodobě nezaměstnané a starší lidi bez uplatnění. Jednou z nejpočetnějších skupin lidí, kteří absolvují rekvalifikační kurz, jsou právě absolventi po studiích. Důvody se různí: někteří si rozmysleli své zaměření, jiní chtějí rozšířit kvalifikaci o příbuzný obor.

Tip: Uvedení nejrůznějších brigád a praxí byste si měli umět obhájit na pracovním pohovoru. Popřemýšlejte tedy dopředu nad odpovědí na otázky personalisty jako: Co vám tato pracovní zkušenost přinesla? a Proč si myslíte, že je brigáda XY přínosná pro vaši profesi?

Využijte motivační dopis

Loňský a letošní rok zmařil plány mnoha lidí i v oblasti pracovního života. Patříte mezi ty, kteří díky pandemii přišli o místo nebo praxi a museli se nechat zaměstnat mimo obor či využít podpory v nezaměstnanosti? Skvělé místo pro vaši obhajobu představuje motivační dopis.

V něm můžete ve stručnosti uvést důvody, které vás zdrželi ve sbírání relevantních pracovních zkušeností. Jelikož mnoho zaměstnavatelů muselo omezit provoz, jistě budou mít pro tuto volbu pochopení.

Uveďte například, že jste měli domluvenou brigádu nebo stáž ve firmě, ale v důsledku pandemie jste museli své plány poupravit.

Pracovní pohovor neberte na lehkou váhu a připravte se

Celou záležitost je nutné brát zcela vážně a zodpovědně. Proto se po odeslání CV a motivačních dopisů zaměřte na to, aby se vám potencionální zaměstnavatel dovolal. Zvedejte neznámá čísla, odpovídejte na zmeškané hovory a e-maily a aktivně usilujte o získání místa.

Dalším rozhodující krok představuje pracovní pohovor. Věnujte dostatek času přípravě na pohovor a jistě uděláte na personalistu dobrý dojem, což mnohdy rozhoduje o získání či nezískání pracovní pozice.

Ve zkratce se zaměřte především na:

  • Vhodné oblečení vzhledem k pracovní pozici a upravený vzhled.
  • Slušné vychování, podání ruky, přímý pohled.
  • Příjemné vystupování po celou dobu pohovoru.
  • Vyzkoušejte si odpovědi na nejčastější otázky na pohovoru.
  • Dorazte včas a vyhraďte si pro pohovor dostatek času.
  • Nebojte se mluvit a prodat své nadšení.

Jak vyjednávat o platu jako absolvent? Zkroťte svá přehnaná očekávání

Na pohovoru často přichází velmi ošemetná otázka: Jaký plat očekáváte?

Vyjednávání o platu může být velmi citlivé a jakožto absolvent s ním pravděpodobně nemáte příliš zkušeností. Zahájení jednání o penězích vždy nechávejte na druhé straně a nezačínejte s ním z vaší pozice uchazeče.

Předtím, než na schůzku vyrazíte, prolistujte pracovní nabídky a zjistěte si, kolik se na podobných pozicích nabízí. Není vhodné vyslovit nějakou částku jen tak od oka a doufat, že jste se trefili. Také tím získáte reálný odhad o platových rozmezích a zkrotíte svá přehnaná očekávání, která absolventi často mají.

Jestliže požadujete výrazně více, než je na podobných pozicích obvyklé, počítejte s tím, že si své stanovisko budete muset umět rozumně obhájit. Používejte přesvědčivé argumenty, za kterými si skutečně stojíte. Umět si říct o adekvátní plat není nic špatného, pokud tomu odpovídají vaše schopnosti, specifický obor a podobně.

Přejeme mnoho štěstí při hledání práce a těšíme se na sdílení vašich zkušeností v komentářích.