Návrat z rodičovské dovolené po 4 letech zpátky do pracovního procesu může probíhat různě. Někteří cítí strach, ptají se sami sebe, jestli to jejich dítě zvládne, jestli to zvládnou oni sami. Další se těší, že se dostanou z domu od dětských pohádek a plenek zase mezi dospělé lidi.

Ať už patříte ke kterékoliv skupině anebo to máte s myšlenkami na návrat do práce po rodičovské dovolené úplně jinak, budeme se v dnešním článku věnovat prvním momentům po ukončení rodičovské dovolené.

Návrat do původní práce

Podle zákona je zaměstnavatel povinen vám „držet“ místo, na kterém jste pracovali před tím, než jste nastoupili na rodičovskou dovolenou. Samozřejmě, pokud v zaměstnání máte pracovní poměr na dobu neurčitou. Následně je vám přidělována taková práce, kterou máte uvedenou v pracovní smlouvě a popisu vaší pracovní role.

Může se stát, že vaše konkrétní pracovní místo, ze kterého jste před rodičovskou dovolenou odcházeli, je momentálně obsazené, nicméně, práce, kterou vám zaměstnavatel přidělí, musí odpovídat tomu, co máte v pracovní smlouvě.

Pokud se však vracíte do práce ihned po mateřské dovolené, máte nárok na svou původní pracovní pozici, tedy nejen vykonávat práci, kterou máte sjednanou ve smlouvě.

Nová práce po rodičovské dovolené

Možná jste během rodičovské dovolené zjistili, že se zpátky na staré místo a do staré firmy vracet nechcete. Pokud víte, že chcete změnu a taky víte jakou změnu, můžete udělat několik základních kroků k získání nové práce.

1.) Buďte aktivní

Nečekejte až vás někdo objeví, ale sami objevujte. Ještě před ukončením rodičovské dovolené zjišťujte své možnosti a vzdělávejte se kdykoliv je to možné.

2.) Vylaďte si životopis

Dejte si dostatek času na to, abyste si upravili a aktualizovali svůj životopis. Nebojte se prodat, poukázat na to, co vám skutečně jde a v čem budete pro novou firmu přínosem.

3.) Zvažte rekvalifikaci

Rekvalifikací si zvýšíte cenu na trhu práce a budete mít také mnohem větší šance najít nové zaměstnání přesně podle svých představ.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

4.) Networking

Spojte se s lidmi, kteří se pohybují v odvětví, kam se chcete po rodičovské dovolené dostat. Dejte vědět i svým bývalým kolegům, že hledáte nové pracovní uplatnění. Připojte se k různým skupinám na sociálních sítích a sbírejte informace, které vám mohou se získáním nové práce pomoci.

5.) Uvědomte si, co chcete

Nemusíte po rodičovské dovolené ihned naskočit na plný úvazek. Zjistěte si, které firmy nabízejí zkrácené úvazky a dopřejte si více flexibility a času na svou rodinu.

Zkrácený úvazek po rodičovské dovolené

Při návratu do původního zaměstnání máte právo si zažádat o kratší pracovní dobu, případně o jinou vhodnou úpravu pracovní doby. Žádost podávejte vždy v písemné podobě a poskytněte svému zaměstnavateli kompletní informace a také přesně specifikujte požadovanou úpravu pracovní doby.

Jestliže po rodičovské dovolené hledáte práci novou, zaměřte se už na společnosti, které vám zkrácený úvazek poskytnou. V případě, že najdete pracovní pozici, kde zkrácený úvazek není, ale vy o ni opravdu stojíte, zjistěte si, jak je to s flexibilitou v práci a zda můžete pracovat z domu a lépe tak skloubit náplň práce i rodinu.

Výhody zkráceného úvazku

Zkrácený úvazek může přinést spoustu výhod nejen pro zaměstnance ale také pro zaměstnavatele.

Udržení zkušených zaměstnanců

Když se vám, jako zaměstnavateli, vrátí zkušený zaměstnanec po rodičovské dovolené s požadavkem o zkrácený úvazek, přemýšlejte. Takový zaměstnanec má své kvality, mimo jiné zná společnosti i její fungování. Vy se tak také vyhnete práci s hledáním nového člověka a ušetříte čas při zaškolování nováčka.

Budování loajality

Když vyjdete vstříc zaměstnancům, kteří se vrací z rodičovské dovolené, budujete si základu s loajálními zaměstnanci. Uvidíte, že si lidé tohoto ústupku z vaší strany budou vážit a jejich motivace a výkonnost na dané pozici vzroste. Nebojte se tedy, že schválením zkráceného úvazku něco ztratíte, ba naopak.

Work-life balance

Poskytnutím rovnováhy mezi osobním životem a prací získáte nejen loajální zaměstnance, ale také zaměstnance motivované a spokojené. Zaměstnancům se zlepšuje kvalita pracovního i osobního života a nebudou se cítit natolik vystresovaní tím, že na ně doma čeká jejich dítě.

Když se po rodičovské dovolené rozhodnete pracovat na zkrácený úvazek pojí se s tím také zvážení ohledně výše příjmů. Na zkrácený úvazek dostanete vždy poměrnou část mzdy, kterou byste jinak měli na plný úvazek v plné výši.

návrat z rodičovské dovolené po 4 letech

Jak vyvážit práci a rodinu?

Položte si tuto otázku ještě před tím, než nastoupíte do práce. Ke konci rodičovské dovolené víte, že nastane den, kdy se vrátíte zpět do pracovního procesu a je proto dobré, být připraven.

  • Vyjednávání o zkráceném úvazku vám může usnadnit i to, když budete se svým zaměstnavatelem v kontaktu i v průběhu vaší rodičovské dovolené. Už tehdy se zkuste zmínit a připravit tak společnost na to, že po ukončení rodičovské preferujete zkrácený úvazek.
  • Abyste byli z návratu do práce co nejvíc v klidu, udělejte si harmonogram a naplánujte si svou vizi. Jak bude váš život vypadat, až se vrátíte do práce? Klidně si pořiďte kalendář, do kterého si přímo zaznamenáte čas a povinnosti v práci i volnočasové aktivity s rodinou.

Studujte kurz personalistiky 100% online

  • Když budete v práci, věnujte se práci. Když budete s rodinou, věnujte se rodině. Nesnažte se tyto dvě věci propojovat. Když budete odcházet z práce dříve, neslibujte si, že emaily doděláte doma, zatímco budete s dítětem sledovat pohádku. Z takového multitaskingu budete více frustrovaní, než kdybyste pracovali na full-time.
  • Nebojte se ptát a požádat o pomoc. Ať už budete žádat o pomoc rodinu nebo se stanete součástí nějaké sociální skupiny. Díky tomu, že se budete ptát a zjišťovat různé možnosti, můžete lépe skloubit práci a rodinu bez zbytečného stresu.

Závěrem

Může se to zdát jako spousta informací a práce navíc, ale nemějte obavy. Myslete i sami na sebe, protože pro každého je návrat z rodičovské dovolené zpátky do práce jinak emocionálně náročný. Neklaďte na sebe zbytečně vysoké nároky a věřte sami sobě a svých schopnostem.

Vzdělávejte se už v průběhu rodičovské dovolené a učte se tak postupně propojovat povinnosti pracovní s rodičovstvím. Po nástupu do zaměstnání to pro vás nebude pak takový šok.