Nabídky práce se v průběhu let obměňují a každý rok může přinést nové poznatky v tom, která pracovní pozice je žádaná a které hrozí úpadek. Pracovní trh je proměnlivý a je potřeba, aby na tyto změny zaměstnavatelé i uchazeči o zaměstnání reagovali. Které profese jsou nyní žádané a jaká je nabídka práce letos?

Nejžádanější pracovní pozice

Různé pracovní portály nabízí velké množství různých pracovních pozic. Existují však v dnešní době takové pozice po kterých je hlad největší?

Řemeslné profese

Stále větší je poptávka zaměstnavatelů po kvalifikovaných lidech s řemeslnými schopnostmi. Jedná se hlavně o pozice, kde musí být člověk šikovný, zručný, znát určité předpisy dané pro pracovní pozici, mít praxi, umět fungovat v kolektivu.

Mezi tyto profese můžeme zařadit:

  • Barmany
  • Kuchaře
  • Provozní
  • Autoelektrikáře
  • Řidiče
  • Montážní dělníky

Poptávka vzrostla také po lidech, kteří mají zkušenosti v oblasti elektrotechniky a mechaniky. Co se oblasti řidičů týče, v době, kdy je donášková služba denní součástí takřka každého člověka, shánějí společnosti i kurýry a doručovatele.

Další velkou oblastí, kde je nedostatek kvalitních pracovníků je gastronomie. Na každém pracovním portálu najdete několik desítek inzercí, které shání baristy, barmany, kuchaře nebo provozní.

IT profese

Vývoj technologií jde neustále kupředu a tak ani oblast IT není pozadu v hledání kvalifikovaných zaměstnanců.

Nárůst využití AI otevírá dveře všem, kteří se chtějí v tomto oboru realizovat. V IT sektoru je tedy hojně žádaný Specialista pro umělou inteligenci. Takoví odborníci vyvíjejí strategie, identifikují problémy a pracují na procesech, které pomáhají zvýšit efektivitu a snížit náklady.

Dále nebudou mít nouzi o práci Data analytici, kteří budou pracovat s datovými soubory, vytvářet algoritmy a různé datové modely. Na své si přijdou také Analytici Cybersecurity nebo Cloud architekti a inženýři.

nabídka práce

Kde zájem klesl?

Méně se v tomto roce poptávají specializované pozice v oblasti logistiky nebo pracovníků zákaznického servisu. Další skupinou po které zájem opadl jsou administrativní pracovníci a řidiči vysokozdvižných vozíků.

Naučte se programovat v našem kurzu

 

Co může ovlivnit nabídku práce a pracovní trh?

Společnosti mají velký vliv na život svých zaměstnanců. Potřebují kvalitní pracovní sílu a angažované zaměstnance. Co tedy dalšího může ovlivnit poptávku na nabídky práce?

1.) Hybridní způsob spolupráce

Pokud to je jen trochu možné, požadavek na možnost práce z domu neopadá. Lidé si chrání svůj volný čas a flexibilitu, kterou mohou v zaměstnání využívat. Stále je hybridní způsob spolupráce hybatelem při výběru z nabídek práce.

Hybridní spolupráce je výhodná, protože se mohou zaměstnanci setkávat a zároveň pracovat z klidu svých domovů nebo z míst, kde se mohou na samostatnou práci soustředit lépe.

2.) Dovednosti na prvním místě

Šikovní lidé půjdou vždycky na odbyt. A to si společnosti moc dobře uvědomují. Proto je nyní pro firmy důležitější praxe než vysokoškolské tituly. Dojde tak k začlenění pracovníků, kteří mají dlouholetou praxi a nedisponují jen titulem. Důležité jsou nejen hard skills, ale také měkké dovednosti. Schopnost komunikovat, zvládat stresové situace a využití růstového myšlení jsou v poslední době důležitými faktory pro většinu společností.

Podle průzkumu Delloite mají společnosti, které přešly na nábor založený hlavně na dovednostech o 107 % vyšší pravděpodobnost, že získají skutečné talenty a o 98 % větší pravděpodobnost, že si udrží vysoce kvalifikované pracovníky.

3.) Všudypřítomná AI

Umělá inteligence stále postupuje ku předu a je tedy jasné, že zaměstnavatelé jejich služeb využívají. Společnosti tak hledají nové způsoby, jak nové technologie zavést do celkového fungování. Jedná se o různé chatboty nebo automatizaci. AI tedy bude figurovat na prvních příčkách v mnoha společnostech, proto je důležité, aby se uchazeči o práci s novými technologiemi seznamovali a měli tak při nabídkách práce větší šanci.