Online přijímací pohovor je dnes již běžnou skutečností a většina společností toto využívá. Není se čemu divit, je to rychlejší, pohodlnější a za tu dobu si většina personalistů už na online přijímací pohovor zvykla a umí v něm chodit.

V dnešním článku se podíváme na přijímací pohovor ze strany kandidáta. Co vy, jako uchazeči o zaměstnání, nesmíte opomenout a na co je potřeba se připravit? Ne pro všechny je totiž online přijímací pohovor běžný. Někteří uchazeči se s ním setkávají poprvé a mohou cítit lehkou nejistotu.

Jak si online přijímací pohovor představit?

Pokud vám náborář napíše, že se první kolo přijímacího pohovoru uskuteční online, setkáte se pravděpodobně přes některou z online platforem, které jsou k tomu určeny. Nejčastěji se ve společnostech využívá aplikace MS Teams nebo ZOOM. Přijímací pohovor je pak v zásadě koncipován stejně, jako pohovor při osobním setkání. Jde především o to, abyste se představili, následně vám náborář může klást otázky na které budete odpovídat. Pokud se budete účastnit online přijímacího pohovoru, připravte se na dvě možné varianty:

1. Video nahrávka

Náborář vás dopředu poprosí, abyste nahráli video, ve kterém popíšete sami sebe. Jedná se o video, kde se představíte společnosti, uvedete své vzdělání, dosavadní pracovní zkušenosti a prodáte své dovednosti. Následně video uložíte a pošlete na personalistu ve smluveném termínu. V některých případech obdržíte předem připravené otázky, na které během svého videa odpovídáte.

2. Video hovor

Tento způsob přijímacího pohovoru se využívá častěji než výše zmíněná video nahrávka. Náborář vám předem pošle do emailu pozvánku s odkazem k připojení na jednu z platforem s předem dohodnutým termínem a všemi podrobnostmi, které byste měli před pohovorem znát. Následně se v domluvený den připojíte a přijímací pohovor může začít.

Je dobré si před setkáním zkontrolovat, zda vám odkaz k připojení funguje. Dále zkontrolujte nastavení zvuku a také to, že máte kameru, díky které vás druhá strana uvidí. Takový přijímací pohovor pak probíhá klasicky, v reálném čase, jen nesedíte s náborářem naproti sobě v jedné místnosti.

přijímací pohovor

Jak se na online přijímací pohovor připravit?

Stejně tak, jako se připravujete na osobní pohovor, je potřeba připravit se i na ten v online prostředí. Chcete přeci prodat své dovednosti, udělat na tazatele dojem a následně tak obdržet pracovní nabídku. Přečtěte si 7 tipů a rad, na co si dát před a během online pohovoru pozor.

1. Zkontrolujte techniku

Ještě před tím, než přijímací pohovor započne, zkontrolujte své technické zázemí. Nezapomeňte si vyzkoušet, jak funguje daná platforma, přes kterou bude přijímací pohovor probíhat. Prozkoumejte, zda rozumíte všem funkcím, které během hovoru potřebujete využít. Ujistěte se, že máte stabilní internetové připojení a funguje vám kamera i mikrofon.

Tip! Vyzkoušejte si hovor nanečisto například se svým kamarádem nebo někým blízkým a osvojte si základní funkce.

2. Vyberte vhodné místo

Dbejte během pohovoru na to, aby vás bylo dobře vidět. Vyberte si proto místo u sebe doma, v zasedačce, kdekoliv, kde se k hovoru připojíte, které je dobře osvětlené. Pokud takové místo doma nemůžete najít, pomozte si lampou nebo jiným vhodným osvětlením, které nebude vytvářet na vaší tváři stíny.

Nejlepší je vybrat takové místo, kde máte přirozené světlo. Přirozené světlo by na vás mělo dopadat zepředu, nikoliv zezadu. Pokud si sednete zády k oknu bude z vás na obrazovce pouze temná postava bez rozpoznatelných rysů. Zkuste omezit i světlo, které na vaši hlavu dopadá seshora. Takový druh osvětlení vám opět vytvoří na obličeji nehezké stíny a zároveň získáte svatozář okolo vrchu vaší hlavy.

S vhodným místem se pojí také vhodné pozadí. Aplikace jako je ZOOM nebo Teams mají v nabídce spoustu krásných pozadí od minimalistické kanceláře, přes přírodu až po bláznivé pozadí ve formě barevných obrazců. Na taková šílená pozadí během přijímacího pohovoru zapomeňte a vybírejte jen ta střídmá a vhodná. Případně, pokud pozadí z aplikace nevyužijete, dejte si pozor na to, co můžou účastníci pohovoru vidět za vámi. Prostor si tedy vždy ukliďte, nesedejte si zády k rozestlané posteli nebo jakémukoliv neuspořádanému prostoru, který doma máte (např. neuklizený pracovní stůl, kuchyňská linka se špinavým nádobím apod.).

Tip! Zvažujete změnu pracovní pozice nebo se chcete začít vzdělávat v nové oblasti?

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

3. Zajistěte si ničím nerušené prostředí

Pokud víte, že máte hlučné sousedy, vlastníte domácího mazlíčka nebo máte doma děti, zajistěte, aby vás nic z uvedeného nevyrušovalo.

Někdy to může být složité, ale udělejte dobrý dojem a dejte najevo, že o máte o místo skutečně zájem. Pokud budete neustále odhánět kočku, okřikovat dítě nebo se omlouvat za hluk někde v dáli, nebudete profesionální a naruší to hladký průběh výběrového řízení. Určitě nezapomeňte ztlumit svůj telefon a vypnout notifikace na počítači.

Ne každý náborář nebo manažer, účastnící se pohovoru online bude k takovým věcem shovívavý. Nedovolte tedy, aby vás vaše nepřipravenost připravila o pracovní místo, kterého chcete dosáhnout.

4. Připravte si všechny nezbytnosti

Všimněte si, že je to stále všechno o vaší přípravě. Nezapomínejte tedy ani na to, dělat si během rozhovoru poznámky, případně si zapíšete něco důležitého k dalšímu postupu. Stejně tak si na papír vedle sebe můžete sepisovat otázky, které vás napadnou v průběhu výběrového řízení.

Další nezbytností je sklenice vody. Mějte připravený nápoj někde vedle sebe tak, abyste jej nedopatřením při gestikulaci neshodili a zároveň, ať se jedná o nedráždivou tekutinu. Nejlépe tedy vodu.

Pokud je to potřeba mějte k ruce i svůj životopis a doporučení, abyste se na ně mohli v případě potřeby obrátit a při popisu své kariérní cesty netápali v tom, co jste do životopisu uvedli a co ne.

5. Nezapomeňte na první dojem

První dojem nikdy neuděláte podruhé. Na to pamatujte i během online setkání. Myslete tedy na to, abyste si oblékli slušné šaty, které mají neutrální barvy. Před hovorem si vyzkoušejte oblečení na kameru, jak v něm vypadáte, zda v použitých barvách nevypadáte mdle a jestli to není příliš rušivé pro člověka na druhé straně obrazovky Seďte rovně, netřepejte nohou, ani si nehrajte s propiskou apod. Jste sice na online pohovoru, ale chovejte se tak, jako byste byli v místnosti společně s náborářem a manažerem. Lehce se usmívejte a snažte se udržet pohled do kamery, hlavně tedy, pokud mluvíte. Na druhé straně to potom vypadá tak, že se přímo díváte lidem do očí.

6. Připravte si otázky

Během pohovoru dojde na prostor po vaše dotazy a připomínky. Můžete být natolik nervózní, že vás během rozhovoru nenapadne si jakoukoliv otázku zapsat. Je proto dobré, abyste se připravili předem. Na papír vedle sebe si sepište otázky, které vás ohledně pozice zajímají. Můžete se ptát na strategii společnosti, jak by vypadal váš první čtvrt rok na dané pozici apod. Otázek, které si můžete připravit je spousta, hlavně dbejte na svou autentičnost.

7. Naslouchejte

Skutečně si dejte záležet, abyste veškerou svou pozornost věnovali zrovna tomu, co osoba na druhé straně říká. Zvlášť pokud máte připraveny otázky, není příliš dobré ptát se na něco, co během rozhovoru zaznělo. Dbejte na to, že během pohovoru vnímáte skutečně to, co je řečeno. Pokud by vám nebylo cokoliv jasné, doptejte se. Nestyďte se klást otázky i v průběhu rozhovoru.

přijímací pohovor

Pokud máte strach, že špatně uslyšíte, protože jsou vaše bedýnky nebo reproduktory v notebooku v horší kvalitě, zapojte sluchátka. Bude pro vás snadnější se s nimi do hovoru zcela ponořit a nevyruší vás případné okolní zvuky.

Závěrem

Nejdůležitější ze všeho je však být sami sebou. Odpovězte si ještě před pohovorem, jaké jsou vaše silné stránky, proč jste se na tuto pozici přihlásili, co od ní očekáváte? Všechny tyto odpovědi vám pomohou ukotvit vaše myšlenky a vy si tak připomenete celý smysl toho všeho.

Nestresujte se zbytečně. Na základě životopisu, případně motivačního dopisu, si vybrali zrovna vás, s kým se chtějí lidé ze společnosti sejít. Nedejte na sobě znát nervozitu a nedovolte, aby vám nervozita pokazila výsledek.