Pokud stojíte na rozcestí své kariéry a zvažujete, jak se posunout zase o level výše, můžete využít kariérní poradenství. Rozvíjet svou kariéru je totiž důležité pro vás celkový osobní rozvoj, zlepšení finančních podmínek a celkového well-being.

Vezměte svou budoucnost do vlastních rukou a využijte možnosti, které se vám nabízejí a které vám pomohou posunout se kariérně dál.

Vytvořte si kariérní plán

I přesto, že už máte svou kariéru rozjetou a víte, co chcete v životě dělat, neusněte na vavřínech. Nejen na začátku vaší kariérní cesty je potřebný kariérní plán. Takový plán vám totiž pomůže s udržením vize, pomůže vám v jednodušší cestě za vašimi kariérními cíli a nebudete se v průběhu své kariéry cítit ztraceně.

Pokud o kariérním plánu slyšíte poprvé, tady je šest základních kroků, které vám s jeho tvorbou pomohou.

1.) Ujasněte si své možnosti

Projděte si své silné stránky, slabé stránky. Podívejte se na to, jaké máte dovednosti, co jste se za svou kariéru doposud naučili. Je něco, kde se potřebujete zlepšit, je něco v čem jste nejlepší ve vašem týmu? Tohle všechno si dejte do kupy, sepište si vše na papír nebo do počítače, ať to máte černé na bílém a můžete si všechny informace během promýšlení upravovat.

Pokud zjistíte, že byste se v něčem měli zdokonalit, přemýšlejte, jak to udělat. Je lepší projít kurzem, využít služeb kouče nebo v rámci společnosti stínovat seniorního kolegu? Meze se vám ve zlepšování nekladou.

2.) Důležité jsou priority

Nejen kariérní plán se neobejde bez prioritizace. Co je pro vás to nejdůležitější? Ze seznamu, který jste si vytvořili v prvním kroku teď vyberte to nejpodstatnější. Rozdělte si to klidně na základě číselné škály, kdy jednička bude značit to, co je vaše nejsilnější dovednost/stránka a poslední číslo tu nejslabší, na které je potřeba pracovat.

A co je pro vás důležité v rámci samotné kariéry? Ujasněte si, jestli chcete hlavně peníze, příjemné prostředí, zajímavé projekty apod.

3.) S plánem pracujte

Jakmile budete mít hotový seznam a odstupňováno dle priority, pracujte s tím, co máte k dispozici. Porovnejte vaše reálné možnosti vzhledem k trhu práce a tomu, jak dlouho vám bude trvat se něco doučit. Snažte se si cestu co nejvíce usnadnit a připravit se na vše.

Studujte kurz personalistiky

4.) Buďte realisté a držte se zvoleného

Snažte se opravdu realisticky odrazit to, co umíte a to, co vám může na vaší kariérní cestě přinést ovoce. Nepřeskakujte co chvíli k jiným možnostem. Pokud nebudete konzistentní v tom, co jste si na začátku nastavili, těžko se budete rozvíjet, posouvat kupředu a kariérně růst.

Dejte si proto na prvních dvou krocích skutečně záležet. Nespěchejte na sebe a zvažte všechny možnosti.

5.) Využijte SMART

Když máte jasno ve svých kariérních možnostech, pojďte si nastavit konkrétní cíle, kterých se už budete držet tak, jak jsme si řekli v předchozím odstavci. Využít můžete právě metodu SMART, která vám pomůže s tím, aby byly vaše cíle specifické, měřitelné, dosažitelné, reálné a časově ohraničené.

6.) Převeďte plán do akce

Pokud si vytvoříte kariérní plán, nikdy nebude efektivní pokud ho nezrealizujete. Opět si napište jaké akční kroky provedete v závislosti na dosažení sepsaných cílů. Časově si to ohraničte a buďte důslední. Nemějte strach, že nastane nějaká změna. Změna nastane vždycky. Proto buďte ve svých plánech flexibilní a netlačte na pilu za všech okolností.

kariérní poradenství

Kdo je to kariérní poradce a jak vám může pomoci?

Pokud se rozhodnete využit kariérního poradenství, uvidíte svou kariéru s  nadhledem. Kariérní poradenství vám ukáže všechny možné cesty, které můžete ke svému růstu využit. Klidně i takové, které jste považovali za nereálné. Díky kariérnímu poradenství v sobě můžete objevit potenciál, který jste zadusili přesvědčením, že nejste dost dobří.

Kariérní poradenství a jeho další výhody:

Pomůže v ujasnění cílů

Když využijete kariérní poradenství, pomůžou vám zde s ujasněním si cílů. V základě s vámi projdou váš kariérní plán a pomohou vám se zorientovat v tom, co je pro vás vhodné a jakým směrem se můžete vydat. Nezapomínejte na to, že se jedná o proces, proto může cesta kariérního poradenství někdy trvat déle, někdy kratší dobu.

Objektivní podpora

Protože se nejedná o nikoho z vašich blízkých, dostane se vám díky kariernímu poradenství objektivní podpory. Poradce s vámi zváží všechny možné plusy a minusy vašeho rozhodnutí bez toho, aniž by je napojoval na vaši minulost nebo to, jak mu přijdete jako člověk, dle jeho vlastních dojmů.

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

 

Zjištění slabých a silných stránek

Pokud při tvorbě kariérního plánu váháte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, může vám v tom pomoci kariérní poradce. Pomocí různých testů, kterými projdete, zjistíte zcela jasně v čem jste silní a jaké stránky jsou pro vás ty slabší a na čem je dobré zapracovat. Můžete projít různými psychologickými testy, IQ testy, EQ testy apod.

Rozšíření obzorů

Správný kariérní poradce vám pomůže s volbou vhodné strategie pro vaši kariéru. Nabídne také dlouhodobý pohled na vaši cestu. Nastíní, za pomocí jakých nástrojů a dovedností dosáhnete přesně toho cíle, který jste si nastavili. Tento proces vám dodá sebevědomí, uvědomíte si, že jste opravdu schopni toho, co si zamanete a hlavně budete vědět, jak na to.

Pod vedením šikovného poradce nesklouznete k tunelovému vidění a víře, že jsou vaše šance mizivé. Někdy je hledání nové práce nebo cesta za vyšším místem trnitá. Je proto důležité udržet si ten správný mindset a vnitřní motivaci.

Cesta ke kariérním výšinám může být občas těžká, můžete mít pocit, že se vám nedaří ale jak již bylo řečeno, neklesejte na mysli. Držte se svých cílů, pravidelně si vizualizujte to, kam chcete dojít. Nevzdávejte se a rozvíjejte se, jak jen to je možné. Využijte pomoci, pokud to bude potřeba a nechte si otevřít nové obzory toho, jací můžete být a jakou kariéru můžete vybudovat.