Work life balance je pojem se kterým operuje mnoho různých společností. V době, kdy je běžné pracovat z domu je work life balance neocenitelný. 

Stává se, že pracujete z domova a neregistrujete, že už máte dávno po pracovních hodinách, protože se pro vás prostředí nemění? V takovém případě můžete rychle spadnout do koloběhu, který vás dříve či později pohltí natolik, že budete svou práci nesnášet. Začnete mít pocit, že nemáte chvilku klidu a pracovní činnosti na vás číhají na každém rohu. Pojďme se tedy podívat na to, proč je work life balance důležitý a neměl by to být jen pojem, který rozšiřuje nabídku benefitů.

Jak chápat work life balance?

Jak už samotné slovo balance napovídá, jedná se o nalezení rovnováhy mezi prací a volným časem. Jinak též řečeno mezi pracovním a osobním životem. Při nastavení work life balance si určujete priority v oblasti osobního i pracovního života. Zkuste se zamyslet na jaké úrovni zasahují vaše pracovní povinnosti do soukromého života.

Čemu dáváte během dne tu nejvyšší prioritu? Jste to vy a vaše rodina, vy a vaše koníčky nebo vy a vaše pracovní úkoly? A činí vás toto nastavení šťastnými a spokojenými? Pokud je vaše odpověď záporná a vy spíš pociťujete frustraci, stres a chybí vám během dne čas, je to ten správný moment zastavit se a přehodnotit své priority. Díky dobře nastavenému work life balance totiž můžete předejít stresu, nemocem, a dokonce i profesnímu vyhoření.

Proč je work life balance důležitý?

Když se naučíte udržet rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, můžete snáze rozeznat, kdy už je toho na vás v práci příliš. Lépe se vypořádáte se stresem a nenecháte se jím unést. Vaše vztahy i zdraví budou na dobré úrovni.

V dnešní době je work life balance žádanější než kdy dřív. S nástupem nové generace je to totiž kolikrát důležitější než vysoká mzda. Lidé už nepovažují práci za středobod jejich života. Dochází ke změně přemýšlení a většina zaměstnanců si začíná uvědomovat, že jsou důležitější věcí, jako například kvalita vztahů, osobní život a volný čas.

Společnosti, které dokážou takto přizpůsobit pracovní náplň, jsou žádanější. Abyste si udrželi zaměstnance, kteří jsou motivovaní a těší se do práce, měli byste jim dopřát i možnost odpočinout si. Vytvořte prostředí, kde se lidé nebudou jen stresovat a budou mít chuť svou práci dělat naplno. Vytvořte rovnováhu mezi dvěma světy, pracovním a osobním.

Jaké jsou tedy důležité aspekty work life balance?

Přibližme si nyní důležitost work life balance. Zde je 5 důvodů, proč je work life balance pro náš život podstatný:

1.) Méně stresu

Ať už se bavíme o rovnováze v čemkoliv, vždycky to znamená, že se dokážeme lépe vypořádat se stresujícími situacemi. Při work life balance tomu není jinak. Díky rovnováze mezi pracovním a osobní životem máme více času na promyšlení problémů a jednotlivých situací, které se dějí.

V takovém případě jste následně schopni říct „NE“ další práci, která je na vás kladena. Zvolte si práci na povinnostech, které jsou pro vás prioritou a dejte sami sebe na první místo. Uvědomte si, že stres souvisí hlavně s tím, co jste si sami vybrali a na co jste přistoupili. Naučte se tedy říkat ne a myslet sami na sebe. Když se naučíte takto přemýšlet, pracovní zátěže bude ubývat, vy zvládnete mnohem více a zbavíte se stresu.

2.) Vyhnete se nemocím

Tento bod částečně souvisí s mírou stresu, který na sebe necháte působit a kterým se necháváte ovládat. Čím více stresující prostředí sami sobě nastolíte, tím máte větší pravděpodobnost, že vás skolí nějaká nemoc. Pokud nenalézáte rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, nejste schopni se na chvilku zastavit a rozebrat si své vnitřní pocity. Snadno přehlédnete, že na vás takzvaně něco leze. Místo, abyste skončili v práci dřív, dali si doma pod dekou teplý čaj a prospali se, zůstáváte v pracovním procesu a řešíte problémy, které se na vás valí.

Tip! Hýbejte se, nezůstávejte stále v uzavřených prostorách. Vytvořte si možnost jít se projít, vyjděte na denní světlo. Snažte se nesedět celý den.

3.) Mindfulness

Naučíte se vnímat přítomný okamžik. Což je jednoduše řečeno mindfulness. Pokud mindfulness praktikujete, učíte se vnímat to, co se kolem vás a vám děje právě teď. K nastavení rovnováhy je umění být v přítomném okamžiku velice důležité. Pokud se neumíte zastavit a uvědomit si, co je tady a teď, dostáváte se do smyčky povinností, úkolů, které vás čekají v budoucnosti a dalších událostí z minulosti, které se staly nebo nestaly. Work life balance vám pomáhá udržet si postoj, kdy si uvědomíte přítomný okamžik.

Představte si, že fyzicky jste doma se svými dětmi, ale psychicky, v myšlenkách, řešíte povinnost, která na vás zítra v práci čeká. Tenhle přístup vám v ničem neprospívá. V daném okamžiku pracovní úkol stejně nevyřešíte, aktivně na něm nepracujete a zároveň okrádáte své děti o vaši plnou pozornost.

Bytí v přítomném okamžiku se můžete jednoduše naučit. Budete tak naladěni na pocity druhých, všimnete si, co se kolem vás skutečně děje a zlepšíte své naslouchání.

work life balance

4.) Vyšší produktivita

Rovnováha, kterou si nastavíte, vám nakonec pomůže dosahovat lepších výsledků. Budete efektivnější v plnění zadaných úkolů, protože budete odpočatí. Čas, který využíváte k odpočinku mezi prací, má velký vliv na vaše celkové přemýšlení a produktivitu. Abyste mohli dávat, musíte také přijímat.

Představte si sami sebe jako sklenici, která je na začátku plná vody a vy z ní odléváte, protože potřebujete danou tekutinu ke zvládnutí celého dne. Kolem poledne je ve sklenici na dně a vy najednou už nemůžete odlít tolik, co ráno. Tady je ta chvíle, kdy potřebujete sklenici doplnit. Stejně tak potřebujete i vy doplnit energii, abyste mohli zase nějakou vydat.

 

Tip! Uvažujete nad změnou kvalifikace nebo si jen chcete rozšířit obzory?

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

5.) Budete šťastnější

Říká se, že všechno souvisí se vším. Tady to platí dvojnásob. Když bude work life balance vaší prioritou, budete ze sebe mít mnohem lepší pocit. Začnete vnímat, že máte kontrolu nad svým životem, můžete kontrolovat a vnímat vaše pracovní úspěchy, budete mít více energie a celkově pocítíte větší příval motivace. Tím, že budete mít v rovnováze osobní život a pracovní povinnosti, pocítíte skutečné naplnění a budete se cítit jednoduše šťastnější.

Nezní tohle všechno skvěle? Stačí vám nyní jediné, začít! Není to tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Začněte s maličkostmi. Nastavte si priority, začněte praktikovat mindfulness a nebojte se říct ne. Pamatujte na to, že všechno je to stále o nastavení vaší mysli, o nastavení vašich hranic. Kam jste ochotni zajít a co jste ochotni obětovat?