Nejste v práci tak úplně spokojení, ale říkáte si, že za současné situace můžete být rádi za stabilní zaměstnání? Nezáleží na tom, zda už jste na pozici několik let nebo vám sotva skončila zkušební doba. Některé signály vám jasně prozradí, že je čas na změnu práce i za cenu mírného rizika. O jaké signály se jedná?

5 signálů, které vám říkají, že je čas na změnu práce

Někde vzadu v hlavě to možná tušíte, ale nechcete si to přiznat. Nebo si tím jste jistí, ale bojíte se komplikací a rizika. Jestliže však dlouhodobě trpíte některým z následujících ukazatelů, je rozhodně čas na změnu. Někdy není ani nutná výpověď a stačí se s problémy v práci svěřit nadřízenému. Ten vás může pouze přeřadit nebo změnit náplň vaší práce. Jindy se však změně práce nevyhnete.

1/ Z práce chodíte bez energie

Večer přijdete z práce a nechcete, aby na vás někdo mluvil. Toužíte pouze po spánku nebo jiném pasivním odpočinku. Nebaví vás koníčky ani jindy milované činnosti, nemáte energii jak po fyzické, tak po psychické stránce. Znáte tento scénář? Pak se pomalu, ale jistě blížíte k syndromu vyhoření.

Popisované náznaky jsou totiž typické pro první fáze syndromu vyhoření, který trápí velkou část populace. Nejedná se o stav, který bychom měli brát na lehkou váhu. V jeho poslední fázi se totiž můžete dostat až do apatie nebo depresí a úplnému zhroucení.

Tento stav, kdy z práce dlouhodobě chodíte absolutně bez energie a nálady, nelze zaměňovat se zdravou únavou, kdy jste si pouze „dali do těla“. Často si jej všimne nejdříve vaše blízké okolí, jelikož začnete ztrácet nervy, neudržíte pozornost, zhoršují se vaše sociální vztahy apod.

Tip: Přečtěte si také článek, kde odpovídáme na 10 nejčastějších otázek o rekvalifikacích

2/ Nevidíte v práci smysl a ubíjí vás

Je klidně možné, že vás práce ještě před několika měsíci bavila a skutečně naplňovala. Nyní už to však nemusí být pravda, jelikož člověk se přirozeně vyvíjí a díky tomu mění i své hodnoty, priority nebo zájmy.

Cítíte, že stagnujete, nevyužíváte svůj potenciál nebo vás láká jiný obor? Současná práce vás již nenaplňuje a nevidíte v ní smysl? Někomu sice rutina vyhovuje, ale mnohým z nás po čase vyhovovat přestane a změna je přirozenou součástí života.

Kompenzací se může stát oblíbený koníček ve volném čase, ale ne vždy stačí. Možná zjistíte, že se z vašeho hobby může stát zaměstnání nebo zatoužíte po podnikatelské dráze. Neomezujte se jen ze stereotypu nebo strachu, že šlápnete vedle.

3/ Problémy s kolegy a nadřízenými

Pracovní prostředí a kolektiv hraje důležitou roli ve spokojenosti zaměstnanců. Jestliže neustále s někým bojujete, zažíváte šikanu na pracovišti nebo si s kolegy vůbec nerozumíte, pravděpodobně se do práce příliš netěšíte. Mezilidské vztahy a neshody v práci patří mezi nejčastější důvody, proč lidé mění práci a není divu. Kdo by chtěl 8 hodin (někdy i více) denně trávit v blízkosti lidí, které nesnáší?

změna práce

Někdy je řešením domluva se šéfem, jindy je nutná změna práce.

 

4/ Ve svém zaměstnání nevidíte budoucnost a chcete víc

Kariérní postup pro mnohé z nás představuje tu pravou motivační sílu. Snadno se však stane, že dosáhneme vrcholu a víme, že v této firmě už se dál nedostaneme. Víte, že chcete víc, ale v současném zaměstnání jste vyčerpali všechny příčky kariérního žebříčku? Pak možná vaše schopnosti a zkušenosti ocení jinde, kde dosáhnete vytoužených cílů.

Tip: Přišli jste o zaměstnání a potřebujete se přihlásit na úřad práce? Přečtěte si, co všechno si vzít s sebou na pracovní úřad

5/ Finanční problémy

Posledním, ale velmi důležitým ukazatelem se stává nedostatečné finanční ohodnocení. Pokud vaše mzda nestačí na pokrytí nákladů nebo vám nezbývá nic navíc a vycházíte tak akorát, můžete nejprve vyzkoušet vyjednat si vyšší plat. Jako argumenty použijte vaše pracovní výsledky a přínos firmě.

Někdy si však firma opravdu nemůže zvyšování platu dovolit (nebo jednoduše nechce) a tehdy nastává pravý čas na změnu práce. Za své finanční ohodnocení musíte převzít plnou odpovědnost a místo výmluv hledat řešení. Existuje mnoho prosperujících firem, které vám mohou nabídnout adekvátní částku za vaši práci, která zvýší váš životní standard.

Jak na změnu práce?

Už je to jasné – změně práce se jednoduše nevyhnete. Okolnosti a signály již nelze přehlížet. Jak ale na to?

  • Doplňte své vzdělání pomocí rekvalifikačního kurzu a zvyšte své šance na trhu práce. Rekvalifikace vás snadno a rychle připraví na výkon zcela nového zaměstnání nebo obnoví vaše vzdělání v současném oboru.
  • Vypracujte neodolatelný životopis ve strukturované formě a rozešlete jej na pracovní nabídky dle vašich preferencí.
  • Připravte se na pracovní pohovor dostatečně dopředu, dorazte na něj včas, mluvte sebevědomě a prodejte své schopnosti personalistovi.
  • Vytrvejte i po prvních neúspěšných pokusech. Někdy je trpělivost na místě.

Přejeme mnoho pracovních úspěchů a odvahy při změně práce. 

přihlášení do newsletteru