Oblečení na pohovoru hraje důležitou roli a je součástí prvního dojmu na personalistu. Pokud vybrali váš životopis a pozvali vás na pracovní pohovor, měli byste si na svém zevnějšku dát záležet. Jak se tedy vhodně obléct na pohovor dle pracovních pozic?

Proč tolik záleží na oblečení v rámci pracovního pohovoru?

První dojem se bohužel často utváří podle vzhledu. Zkušený personalista samozřejmě ví, že na něj nemůže spoléhat, i přesto se však určité představě o vás nevyhne. Uvádí se, že hned prvních 30 vteřin rozhoduje o prvním dojmu, který uděláte na druhou osobu.

Co si za takovou chviličku stihne prohlédnout personalista? Právě to, jak vypadáte. Zda máte někde flek, díru nebo ošoupané boty. Jestli jste přišli upravení a čistí. Dále také za tuto dobu zaznamená váš pozdrav, první úsměv nebo výraz v obličeji a podání ruky.

Celkový dojem o vaší osobě samozřejmě závisí také na vzdělání, pracovních zkušenostech a celém rozhovoru, kterým by pracovní pohovor měl být. Vzhled však představuje jeden z puzzlíků, který sestaví celek a na základě kterého budete buď přijati, nebo už se vám personalista znovu neozve.

Oblečení na pohovoru ženy

Oblečení na pohovoru hraje důležitější roli, než si možná myslíte.

Co si obléct na pohovor podle pracovních pozic?

Obecně se uvádí, že byste na pohovor měli přijít formálně oblečení a upravení. Rozhodně není moudrou volbou pestrobarevné triko a džíny s dírami, ač vám to jistě sluší. Avšak pracovní pohovor nepředstavuje schůzku s kamarádem, ale oficiální jednání, které rozhoduje o vaší budoucnosti.

Ať už si na sebe vezmete cokoliv, držte se základních pravidel:

  1. Čistota na prvním místě – propocené koláče, fleky od jídla nebo zašedlé barvy rozhodně na pohovor nepatří. Pokud nebudete mít možnost připravit se na pohovor v klidu doma, ale dostavíte se na něj po celém dni na cestách a v současné práci, zabalte si oblečení na pohovor zvlášť a převlékněte se až na něj. Nebo si s sebou vezměte alespoň náhradní halenku pro všechny případy.
  2. Obnošené šaty nechte doma – žmolky, vytahané materiály ani díry taky nejsou to pravé. Dále se zaměřte na boty. Vypadají, že už mají to nejlepší za sebou? Pak je možná čas na obnovu šatníku, ale rozhodně ne na formální schůzku.
  3. Před schůzkou nekuřte a nejezte – čistota a svěžest by z vás měla být cítit všude. Proto vynechejte cigarety, jídlo, které barví zuby, a podobně. Popřípadě použijte žvýkačku a včas se jí zbavte. Hodit se také bude malé zrcátko, ve kterém se zběžně můžete zkontrolovat ještě před schůzkou.
  4. Slaďte barvy i materiály – ve svém oblečení byste se měli cítit dobře. Kousavé a nepříjemné materiály tedy vynechejte. Zároveň se snažte sladit do poměrně neutrálních barev. Mezi vhodné odstíny patří: béžová, bílá, hnědá, černá, tmavě modrá, šedá, popřípadě vínová nebo třeba krémová.
  5. Méně je někdy více – samozřejmě nyní nemluvíme o počtu kusů oblečení, ale o vzorech, barvách a jejich kombinací. Držte se jednoduchého, ale moderního stylu. Pro pohovory se obecně  doporučuje formal casual styl oblečení nebo business formal dress code.
  6. Čím vyšší pozice, tím formálnější oblečení – jestliže se hlásíte na běžnější pozice jako asistentka, marketér, IT pracovník, účetní a podobně, můžete se držet poněkud méně formálního stylu, střihů a materiálů. Na vyšší až manažerské pozice je však potřeba zabrouzdat do skutečně formálního stylu oblečení včetně lodiček, kostýmků, kravat a obleků.
Jak se obléct na pohovor?

Jak se obléct na pohovor?

Oblečení na pohovoru pro ženy

Nyní se zaměříme na konkrétní kousky pro ženy, které skutečně zapůsobí i na pracovním pohovoru. Mezi vhodné volby patří halenky, košile a tuniky v neutrálních barvách. K nim se hodí sukně (alespoň ke kolenům) nebo formální kalhoty rovného střihu. Přes ramena si můžete přehodit svetřík a při formálnějších příležitostech sako.

Také s formálními šaty bez výrazných vzorů neuděláte chybu. Kostýmky se hodí pro vyšší pozice. Dále se obujte do balerín či lodiček, někdy jsou přípustné také kožené mokasíny ve formálním stylu. Se šperky to není nutné přehánět, ale několik ozdob sladěných do jednoho celku se může hodit. Upravte své vlasy a jemně se naličte a můžete vyrazit.

Oblečení na pohovoru pro pány

Pánové si vystačí s menším množstvím variant. Pro vyšší pozice zvolte oblek i s kravatou a vhodnou volbou obuvi. Zaměřte se na barvu obleku, která by neměla být přímo černá, ale například tmavě modrá, šedá popřípadě i hnědá.

Méně formální schůzky si vystačí i bez kravaty a obleku. Postačí pěkná košile a formální kalhoty s výrazným páskem. Slaďte také ponožky, které by měly být dlouhé. Kožené boty ve stylu polobotek představují tu pravou volbu.

Ani pánové se neobejdou bez úpravy zevnějšku, kam patří především úprava vlasů, vousů a nevtíravá vůně.

Chystáte se na svůj první pohovor? Pak už víte, jak se na něj obléct a nešlápnout vedle. Přečtěte si také, jak se chovat na pohovoru s více kandidáty nebo článek určený pro čerstvé absolventy, kteří hledají práci.

přihlášení do newsletteru