Zvažujete změnu oboru? Pohráváte si s myšlenkou, že si doplníte vzdělání v oblasti účetnictví? Přináším novou sérii článků na téma rekvalifikace. V tom dnešním se budu zabývat tématem: Jak se stát účetní? Poradím kde a jak začít, zda se nabízí kurzy pro úplné začátečníky a jakou mzdu lze očekávat.

„…Ahoj, nevíte některá, co všechno je potřeba k práci účetní?… Účetní dělá kde kdo, dokonce znám jednu, která má gymnázium a pak kurz účetnictví. Jak to je s požadovaným vzděláním?… Vůbec nevím, kde a čím začít. Poradíte? Existují nějaké kurzy pro úplné začátečníky?…“

Máte v tom zmatek? V článku se zaměřím na podstatné informace o náplni práce účetní, mzdovém ohodnocení a dalších požadavcích. Prozradím vám, co všechno je dobré před samotnou rekvalifikací zvážit.

Co si představit pod profesí účetní?

Osoba vykonávající práci účetní má na starost celý systém účetnictví dané organizace, popřípadě ucelené části. Např. zpracovává mzdy, daně, fakturace apod.

Náplň práce účetní/účetní provádí:

  • účetní operace na jednotlivých i hromadných účtech;
  • (účetní) zápisy účetních položek;
  • fakturaci v organizaci;
  • kontrolu náležitostí účetních dokladů, zpracovává je a zakládá;
  • dokladové inventury a inventurní soupisy;
  • správcovství agendy některých daní;
  • inventarizaci majetku a závazků.

Věděli jste, že účetnictví patří mezi TOP 3 nejžádanější rekvalifikační kurzy pro letošní rok?

Hlavní nebo mzdová účetní? Liší se nejen náplní práce

Zaměstnankyně vykonávající účetnictví v organizaci musí zpracovávat a vést evidenci účetních operací v souladu s obecně závaznými právními předpisy. Záleží však na konkrétním zaměření.

Největší zodpovědnost za kompletní zpracování účetních agend má hlavní účetní. Výpočet mezd, případně i personální záležitosti ve společnosti, má na starost mzdová účetní.

Náplň práce hlavní účetní

  • kontrola správnosti účetních operací v jednoduchém a podvojném účetnictví;
  • kontrola správnosti účetních dokladů včetně zpracování (přijaté a vydané faktury, bankovní a pokladní doklady);
  • dohled nad účetní závěrkou a uzávěrkou.

Náplň práce mzdové účetní

  • správa a evidence mzdových listů;
  • zpracování platových výměrů, výpočet dovolené, nemocenské;
  • účtování o mzdách v organizaci;
  • nábor nových zaměstnanců;
  • motivační pohovory stávajících zaměstnanců;
  • systém odměňování a jeho zavedení do praxe.

Znáte synonyma slova „účetní“? Mezi totožné výrazy patří účtař nebo cifršpión.

samostatná účetní

Jaké musíte splnit požadavky na odbornost a vzdělání?

Jaké musíte mít vzdělání a zkušenosti? Není pravda, že pro přihlášení do účetního kurzu musíte mít ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Postačí vám výuční list. Výhodou je ale umět dobře zacházet s počítačem. Pokud byste rádi zlepšili své dovednosti práce na počítači, vyberte si z firem nabízející počítačové kurzy na Firmy.cz.

Vzdělání v ekonomickém směru nemusí být vždy předností. Obor účetnictví se můžete naučit i bez jakýchkoliv zkušeností. Někdy je lepší nepopsaný list. Neplatné vědomosti mnoho let po studiu ekonomky mohou být spíše na škodu.

Přístup získáte na rok a tempo učení si určujete sami. Nechybí příklady z praxe a videa jsou stále doplňovány podle aktuálních změn v této oblasti.

Hodit se vám budou i měkké dovednosti

Mezi měkké dovednosti, tzv. soft skills, které se vám budou hodit pro práci účetní, jsou pečlivost, soustředění, mlčenlivost, komunikativnost, odolnost proti stresu.

Rekvalifikační kurzy účetnictví – jak je vybrat a kolik stojí?

Studium účetnictví můžete zahájit kdekoliv v rámci celé České republiky. Výběr vzdělávacích společností je vskutku obrovský. Jak to ale bývá, najdete mezi nimi špičkové lektory, i ty méně kvalitní. Jak tedy poznat, že je daná škola opravdu na úrovni a hodiny strávené na kurzu budou mít smysl?

V první řadě si zjistěte, zda má poskytovatel kurzu akreditaci od ministerstva školství (MŠMT). Rekvalifikační kurzy účetnictví s akreditací mají jasně danou osnovu a jsou zárukou kvality. Za druhé si pročtěte hodnocení a recenze na internetu, případně se poptejte na zkušenosti svých přátel a známých.

Tip! Zeptejte se na úřadě práce, zda by vám mohl rekvalifikaci proplatit stát. Jestliže jste na ÚP v evidenci jako uchazeči o zaměstnání a splníte určité podmínky, může vám kurz zaplatit celý.

Rekvalifikační kurz si můžete zaplatit z vlastní kapsy

Cena se pohybuje od 5 do 15 tisíc korun. Investice se vám ale vrátí, za cca 100 až 130 hodin získáte hodnotné studium nabité příklady z praxe, které vás intenzivně připraví na vykonávání profese účetní. Polovinu času strávíte na hodinách s lektorem, další část samostudiem v prostředí moderního e-learningu.

Po absolvování kurzu a úspěšném projití závěrečnou zkouškou obdržíte Osvědčení o rekvalifikaci. To lze využít pro získání nového pracovního místa či pro založení vázané živnosti.

Účetnictví a daňové poradenství patří mezi tzv. vázané živnosti. Zájemce musí kromě vzdělání (třeba formou rekvalifikace) doložit také 5 let praxe v oboru nebo si zajistit garanta.

Kolik si vyděláte jako účetní?

Nahlédněte na rozpětí hrubého příjmu podle platy.cz.

Fakturant                 23 770 – 40 824 Kč

Účetní                      25 711 – 45 786 Kč

Mzdová účetní         25 982 – 48 130 Kč

Hlavní účetní            28 933 – 63 399 Kč

Zaujala vás práce v oblasti účetnictví? Prohlédněte si nabídku rekvalifikačních kurzů.

Zdroj: cs.wikipedia.org, prace.cz, nsp.cz