Výpověď pro nadbytečnost je jedním ze způsobů, kterým s vámi může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr. Jak taková výpověď vypadá a jak postupovat, pokud vám „přistane na stole“?

Co přesně je výpověď pro nadbytečnost?

Důvodem k výpovědi pro nadbytečnost je, jak už název vypovídá, nadbytečnost zaměstnance vzhledem ke změnám jeho úkolů, technického vybavení nebo o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo z důvodu jiných organizačních změn.

Jako každá výpověď musí i výpověď pro nadbytečnost splňovat určité podmínky. Těmi jsou:

  • Zaměstnavatel musí rozhodnout o organizační změně a také ji provést.
  • Mezi nadbytečností zaměstnance a organizační změnou musí být přímá souvislost.
  • Výpověď pro nadbytečnost musí být písemná.

V rámci organizačních změn může jít například o zrušení zaměstnavatele nebo jeho části, případně, také podle Zákoníku práce, o přemístění zaměstnavatele nebo jeho části.

Odstupné při výpovědi pro nadbytečnost

U výpovědi pro nadbytečnost platí podmínka, že výše odstupného se odvíjí podle odpracovaných let.

Pokud tedy pracovní poměr trval méně než jeden rok, má zaměstnanec nárok na nejméně jeden průměrný měsíční výdělek. Při době trvání pracovního poměru více než 12 a méně než 24 měsíců vzniká nárok na dvojnásobek měsíčního výdělku. U delších pracovních poměrů pak vyplácí zaměstnanci nejméně trojnásobek.

Výplata odstupného probíhá v nejbližším výplatním termínu poté, co pracovní poměr takto skončí.

Kdy výpověď pro nadbytečnost neplatí?

Mohou nastat situace, kdy bude výpověď pro nadbytečnost neplatná. Jedná se o případy, kdy nebyla splněna některá z výše uvedených podmínek. V takovém případě urychleně a písemně oznamte zaměstnavateli, že jeho výpověď považujete za neplatnou a trváte na pokračování svého pracovního poměru.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Efektivní návrat do pracovního procesu

Pokud jste po obdržení výpovědi začali přemýšlet, co teď se svou kariérou budete dělat, máme pro vás několik tipů, jak zůstat v kurzu a klidně i načerpat nové dovednosti.

1.) Využijte služby od úřadu práce

Úřady práce nabízejí různé možnosti, které můžete využít v rámci orientace na pracovním trhu. Jednou z nich je například kariérní poradenství nebo sestavení individuálního akčního plánu. Zde s vámi poradce vypracuje akční plán, který zahrnuje veškeré potřebné kroky k nalezení nového zaměstnání.

2.) Networking

Sledujte různé networkingové akce a buďte jejich součástí. Zapojujte se do profesních skupin. Zde si můžete vybírat z online i offline verzí. Seznámíte se se zajímavými lidmi a navážete nové a cenné kontakty.

Dejte o sobě vědět a zmiňujte se i o svých dovednostech a o tom, že jste momentální otevření novým pracovním nabídkám.

3.) Připravujte se na pohovory

Neusněte na vavřínech a nepodceňujte přípravu na budoucí pohovory. Můžete si připravovat různé odpovědi na cvičné otázky, které se na pohovorech běžně kladou. Zapracujte na své prezentaci a vyšperkujte svou elevator speech, kterou se v pár minutách dokážete představit a vrýt se do paměti náborářům i hiring manažerům.

Kvalitně si zpracujte svůj životopis. Můžete požádat o radu zkušeného personalistu, kariérního poradce nebo své známé, kteří vám dají pohled druhé strany.

4.) Odpočiňte si

Nezapomínejte ani sami na sebe. Před nástupem do nové práce si udělejte čas pro sebe. Nastavte si správné stravovací návyky, zařaďte do svého běžného dne pohyb nebo si jen pořádně odpočiňte a načerpejte nové síly.

V rámci duševní i fyzické hygieny můžete využít například i různé kurzy, knihy nebo podcasty, které vám se seberozvojem pomohou. Pokud na sobě vnímáte větší nervozitu nebo úzkost, poraďte se s odborníkem a věnujte volný čas péči o své duševní zdraví.

5.) Vzdělávejte se

Využijte volný čas ke zdokonalení sebe samých. Naučte se něco nového nebo prohlubujte své dosavadní dovednosti. Vybírat můžete různá školení, kterých je trhu spoustu. Pokud uvažujete nad změnou kariéry nebo se chcete posunout výš, využijte nabídky rekvalifikačních kurzů. Zvolte takový rekvalifikační kurz, který nejlépe odpovídá vašim časovým možnostem a hlavně je jeho náplň pro vás relevantní.

Jak takový rekvalifikační kurz nejlépe vybrat se dozvíte například ZDE.

Ztráta zaměstnání může být v mnoha případech náročná. Myslete však na to, že každá špatná situace je zároveň příležitostí. Díky ukončení jednoho zaměstnání získáváte nové možnosti a směry, kterými se můžete vydat a být ve svém životě mnohem spokojenější.

Věřte ve své schopnosti a rozvíjejte je. Využijte čas, kterého se vám dostalo k odpočinku a načerpání nových sil. Věnujte se rodině nebo svým koníčkům na které jste neměli kvůli práci příliš času.

A neusněte na vavřínech. Zdokonalujte se, sledujte pracovní trh i nabídky zaměstnání a vybírejte ty, u kterých cítíte, že by vás práce naplňovala a bavila.