Vstupujete do roku 2022 s představou, že konečně změníte vaše současné zaměstnání? Nebaví vás náplň práce, máte nevyhovující pracovní podmínky a chcete si zvýšit svou kvalifikaci? Pojďte se podívat na TOP 3 nejžádanější rekvalifikační kurzy pro nový rok…

Rekvalifikujte se v oblasti účetnictví, marketingu a daní

Jestliže chcete úplně změnit svůj obor z důvodu ztráty zaměstnání, zvyšující nezaměstnanosti a neschopnosti ve svém odvětví najít práci, nebo za účelem zvýšení svého finančního ohodnocení, vaše možnosti jsou takřka neomezené. Možná vás překvapí v jakých oborech je možné absolvovat kurz a doškolit se. Je jen na vás jaký si zvolíte, pestrý výběr je pro muže i ženy. Rekvalifikační kurzy pro ženy i muže jsou skvělou možností jak na zvýšené propouštění reagovat.

Mezi nejoblíbenější rozhodně patří kurzy účetnictví, daní, marketingu, ale také kosmetiky, kadeřnictví a masérství. Muži se rádi školí na řidiče, svářeče, grafiky a počítačové specialisty. Záleží na lokalitě kde žijete a tamní poptávce na trhu práce.

Mnoho profesí je však možné posléze vykonávat z domova na tzv. home office poté můžete působit celorepublikově. Pojďme se podívat na přehled nejžádanějších rekvalifikačních kurzů, jejich podmínky a možnosti úhrad.

Jaký trend udávají rekvalifikační kurzy pro rok 2022?

Z důvodu pandemie koronaviru jsou žádoucí práce z domova. Z hlediska možných budoucích rizik je sázkou na jistotu zaměstnání, které je možné vykonávat z kanceláře i z domu, např. v případě, že budete mít děti nemocné či budete vy jako jednotlivec, popřípadě celá firma v karanténě. Nebudete tak muset odejít na nemocenskou za 60 % mzdy, ale pracovat normálně za finanční obnos dohodnutý v pracovní smlouvě nebo mzdovém výměru.

V dnešní době se hodí každá koruna, je tak zbytečné být doma a nepracovat jen z důvodu vládních či zdravotních nařízení, jestliže vám to zdravotní stav dovoluje.

1. Rekvalifikační kurzy účetnictví

Jestliže máte blízko k číslům a ve škole vás bavila matematika, možná vás osloví nabídka rekvalifikačních kurzů účetnictví. I když máme dnes na všechno účetní programy, rekvalifikace z účetnictví vás naučí rozumět všem číselným výstupům, které budete nejen chápat, ale také vám nově získané znalosti umožní provést kontrolu správnosti těchto údajů. Ne vždy se dá spolehnout na program v počítači. Zvláště pokud máte jako účetní nebo majitel firmy osobní odpovědnost.

Vyšší váhu mají akreditované rekvalifikační kurzy účetnictví od MŠMT, absolvent díky osvědčení z takového kurzu snadněji získá živnostenské oprávnění, zaměstnavatelé je rovněž upřednostňují.

Kurz účetnictví vám může rozšířit možnosti uplatnění. Naučíte se vést podvojné účetnictví pro malé a střední firmy či daňovou evidenci pro živnostníky (OSVČ). Jako specializaci si můžete rovnou vybrat daně nebo mzdové účetnictví.

Naučíte se teorii a procvičíte ji na praktických příkladech:

  • základy účetnictví a daňové evidence;
  • bilanční rozvaha;
  • dlouhodobý a oběžný majetek;
  • aktiva a pasiva;
  • vlastní a cizí kapitál, zásoby;
  • náklady a výnosy;
  • mzdy.

Kromě daňového kurzu, který má jako minimální vstupní předpoklad úspěšně zakončenou střední školu s maturitou, si u kurzu účetnictví vystačíte s výučním listem. Tato forma vzdělání je určena pro začátečníky i pokročilé studenty.

Cena se pohybuje od 4 990 Kč do 13 990 Kč. Záleží na typu kurzu, jeho délce a lokalitě. Nejlepší rekvalifikační kurzy se pořádají po celé České republice od velkých měst, až po menší okresní města.

2. Rekvalifikační kurzy personalistiky

S narůstající nezaměstnaností se opět mění trh práce. Pracovní pohovory se nyní častěji vedou na dálku přes video s pomocí nejrůznějších aplikací v telefonu, tabletu či na počítači. Aktuálně se nezaměstnanost pohybuje okolo 5-6 %, v roce 2022 se mluví o prognóze okolo 10 %.

Přesto je stále mnoho firem, které se potýkají s nedostatkem volných lidí na trhu práce. Jejich úkolem je přesvědčit současné nezaměstnané a motivovat je, aby změnili svou dosavadní profesi a šli pracovat k nim. Ne všichni si však s nově vzniklou situací dobře poradí, proto přichází na řadu zkušení personalisté, kteří za ně tento problém vyřeší.

O personalisty bude tedy stále zájem a je to jistota uplatnění na trhu práce i v budoucích letech. Není proto divu, že zájem o kurz personalistiky stále roste. Jako vstupní požadavek vám postačí výuční list a finanční částka 11 990 Kč.

3. Rekvalifikační kurzy marketingu

Nejen mladí lidé chtějí pracovat ve vzkvétajícím a rychle rostoucím oboru jakým je online marketing. Atraktivní kurzy marketingu slibují dobré pracovní uplatnění, vysoké finanční ohodnocení a práci v mladém kolektivu.

Marketingové pozice se často vykonávají z domova, v této branži je home office standardem. Mladí lidé si chtějí ráno přispat a organizovat si pracovní dobu sami. Mnoho z nich preferuje práci večer či v noci. Nechtějí být otroci pracovní doby, touží po zábavě, cestování a užívání si života. Digitální svět se pro ně zdá být to pravé ořechové. V současnosti se přesouvá do prostředí internetu stále více firem, o práci tak specialisté marketingu, reklamy a grafického designu nemají nouzi.

Chcete-li proniknout do marketingového online světa, vsaďte na akreditovaný rekvalifikační kurz marketingu. I v tomto případě si vystačíte s výučním listem a sumou začínající na hodnotě 9 990 Kč. Studovat můžete po celé České republice ve městech jako jsou Praha, Brno, Ostrava, Zlín, Olomouc, České Budějovice, Česká Třebová, Liberec a Hradec Králové.

Připravte se na to, že v marketingu se udávají nové trendy téměř denně, počítejte tak s tím, že se budete v tomto moderním oboru muset neustále vzdělávat.

S ohledem na současnou situaci je nyní nejvhodnější doba na přihlášení k rekvalifikaci. Nové termíny na rok 2022 jsou již vypsány, tak je nezmeškejte.