Je jisté, že rok 2021 bude značně ovlivněn pandemií koronaviru stejně jako v minulém roce. Trh práce a některé obory na to doplatí. Některé více, jiné méně. Pojďme se podívat, které to jsou…

Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila trh práce

Již téměř rok se Česká republika potýká s pandemií koronaviru. Někteří považují současnou situaci za virovou válku. Některých oborů se to dotklo více, jiných méně. Lidé přicházejí o práci, snižují se jim mzdy, dohodářům jsou rušeny smlouvy. Naštěstí nezaměstnanost sice stoupá, avšak podle údajů Eurostatu patří stále mezi nejnižší v celé Evropské unii. Nicméně je za tím i povaha Čechů, kteří se snaží udržet byznys zuby nehty a možné propuštění je tak pouze oddalováno.

Některá odvětví v současnosti vytvářejí nová pracovní místa a intenzivně hledají nové pracovníky. Nové zaměstnance hledají např. e-shopy a firmy zaměřené na online obchodování. Trh práce se tak postupně mění…

Nezaměstnanost podle úřadu práce vzrostla na 4,3 %

Dle vyjádření z tiskové zprávy MPSV ze dne 5.2.2021 přesáhla nezaměstnanost čtyři procenta.

…“K 31. 1. 2021 evidoval Úřad práce ČR celkem 308 859 uchazečů o zaměstnání. To je o 16 882 více než v prosinci a o 78 837 osob více než před rokem. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 290 648 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob mírně vzrostl na 4,3 % (prosinec 2020 – 4 %, leden 2020 – 3,1 %). Vzrostl i počet volných pracovních míst. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za prosinec 2020) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR“…

Trh práce zaznamenává nejvyšší pokles v oblasti služeb

Během nejrůznějších vládních opatření má znemožněné podnikání několik oblastí. Především se jedná o gastronomii, cestovní ruch a služby. Až na výjimku o letních prázdninách v loňském roce, přichází o možnost výdělku mnoho lidí. Někteří drobní podnikatelé si vystačí s kompenzančním bonusem, ale ti, kterým se pojí podnikání s úhradou pronájmu, zaměstnaneckých mezd a dalších poplatků, raději končí. Zaměstnanci z této sféry si hledají práci v jiném oboru. Není divu. Vyhlídky jsou totiž špatné i pro následující měsíce.

Do budoucna se počítá s nedostatkem kuchařů a číšníků

Předpoklad je, že se trh práce změní i do budoucna. Jakmile budeme mít to nejhorší za sebou a restaurace budou moci zase otevřít, nebude mít kdo vařit a obsluhovat.

Zákaz činnosti mají restaurační zařízení, bary, kavárny a cukrárny již téměř rok. Sice s malými přestávkami, ale to nepřesvědčilo mnohé zaměstnance, aby v oboru zůstali. To se projevilo již na přelomu léta a podzimu 2020, kdy trh práce zaznamenal nedostatek číšníků a kuchařů. Naopak díky přeorientování na jinou profesi se očekává přetlak v kreativních profesích, jako jsou fotografové, grafici, novináři apod.

Překvapivě se propouštění nevyhýbá ani lidem v bankovnictví a pojišťovnictví. Bankovní úředníci, investiční analytici a pracovníci za přepážkou nejsou potřeba tak jako dříve. Vše se řeší raději online. Kdo může, ten na pobočku vůbec nechodí a s žádnými poradci se osobně nestýká.

Budoucnost ve znamení automatizace

Přišlo by to tak jako tak, ale současná situace vše urychlila. Hodně věcí jde najednou vyřešit online, s pomocí formulářů, dotazníků a automatů, automatizují se i mnohé výrobní procesy. Kdo se o svou budoucnost bát nemusí? Sázkou na jistotu jsou práce ve zdravotnictví, školství, IT, ale také bude stále zájem o řemeslníky a nejrůznější stavební profese.

Jestliže jste během pandemie přišli o své zaměstnání a jste na úřadu práce, nezoufejte. I vy můžete najít nové uplatnění na trhu práce. Např. s pomocí dalšího vzdělání. Rekvalifikační kurzy lze absolvovat za pár týdnů až měsíců. Za splnění určitých podmínek vám je pracovní úřad proplatí v plné výši. Nejžádanější kurzy jsou: účetnictví, personalistika, marketing, grafika, IT či kurzy pro svářeče a řidiče.

Zdroj: novinky.cz, mpsv.cz