Stáž v domácích i zahraničních firmách je jeden ze způsobů, jak získat praxi a důležité pracovní zkušenosti již během studia na vysoké škole. Jedná se o krátkodobou pracovní činnost studentů VŠ, kde kromě praktických dovedností lze získat pracovní návyky a uplatnit své znalosti.

Díky stáží lze navíc rychle zjistit, zda obor, který studujete, je pro vás ten pravý a zlepšit si tak vyhlídky na budoucí zaměstnání.

Co je stáž a proč je dobré ji absolvovat?

Studium vysoké školy se pomalu stává standardem stále více lidí. Výhoda vysokoškolského vzdělání je tak v zástupu úspěšných absolventů menší, než tomu bylo dříve. Výhoda v hledání práce se skrývá nejčastěji v pracovních zkušenostech. Stáž je tedy velmi podstatnou výhodou. Zaměstnavatel vidí, že kromě teoretické části, která se čerpá během studia, umí člověk své znalosti uplatnit i praxi. 

Student vysoké školy navíc získá přehled a pozná svůj obor i z praktické stránky. Lze si tak rychle udělat obrázek o tom, zda zvolil správný směr v kariéře. Většina firem nabízí i finanční ohodnocení, jedná se tedy o ideální skloubení výdělku a praxe. Velkým přínosem pro stážisty je zaučení a následná zpětná vazba od profesně starších kolegů a začleňování do pracovního procesu. 

Jak najít stáž?

Najít stáž není vůbec těžké. Některé univerzity mají kontakty a spolupracují s různými společnosti, díky kterým vám pomohou najít vhodnou stáž. Hledat lze i na vlastní pěst. Ideální jsou kariérní veletrhy, kde se setkávají studenti se zástupci různých firem, kteří se velmi často po stážistech shánějí. V případě, že máte jako student vybranou firmu, kde byste chtěli uplatnit své dovednosti, není nic jednoduššího než ji přímo oslovit. 

Tip! Praxi v oboru získáte i absolvováním některého rekvalifikačního kurzu:

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Kdy začít hledat stáž?

Začít hledat a docházet na stáž se doporučuje ve druhém nebo třetím semestru, kdy se zatím nemusíte jako student připravovat na státnice, ale zároveň už jste načerpali některé teoretické znalosti. S hledáním konkrétní stáže je dobré začít brzo. Pokud se rozhodnete pro letní stáž, začněte s hledáním už na podzim nebo v zimě. Dostatek času a dobrá příprava, je dobrým předpokladem pro úspěšné přijetí.  

Stáž

Výhoda v hledání práce se skrývá nejčastěji v pracovních zkušenostech. Stáž je tedy velmi podstatnou výhodou. Zaměstnavatel vidí, že kromě teoretické části, která se čerpá během studia, umí člověk své znalosti uplatnit i v praxi.

Přihláška na stáž

Většina firem chce po zájemcích o stáž:

  • Životopis,
  • motivační dopis,
  • reference nebo doporučující dopis.

Doporučení je často nejdůležitější dokument, který firmy požadují. V návaznosti na čas hledání stáže, je důležité si o doporučení říct včas tak, aby bylo včas připraveno pro podání přihlášky. Kritéria pro přijetí si určuje každá firma jinak, ale existují způsoby, jak své šance na získání stáže zvýšit.

Životopis by měl vždy obsahovat veškeré relevantní zkušenosti. Lze předložit i názvy absolvovaných předmětů, které souvisí s oborem, brigády nebo projekty, které souvisí s náplní stáže v dané firmě. Důležité je si pohlídat, že přihláška obsahuje veškeré informace, které firma vyžaduje. Po podání přihlášky může následovat i pohovor. Příprava na pohovor je velmi často zcela zásadní. Doporučuje se seznámit s firmou, např. prohlédnout si jejich webové stránky. Samotné představení se by nemělo být jen prezentování zaslaného životopisu, ale předložení dalších vašich silných stránek a informací o vás.

Rekvalifikační kurz

Studium uteklo jako voda a na stáž jednoduše nezbyl čas. Možností, jak se stát pro zaměstnavatele atraktivnějším uchazečem, je absolvovat rekvalifikační kurz. Aktuálně nabízíme následující kurzy:

Není nic jednoduššího než se přihlásit a rozšířit své obzory. Těšíme se na vás.