Všichni známe ten pocit, kdy jdeme vstříc svým novoročním předsevzetím s hlavou plnou naděje a očekávání, jen abychom viděli, jak během několika týdnů ztroskotají. Problém je, že většinu z nich je nemožné dodržet. Než si tedy letos nějaké dáte, zvažte tento článek, který vám poradí, jaká novoroční předsevzetí zvládnete. 

Jaká novoroční předsevzetí vám pomohou být šťastnější?

  1. Jedním z novoročních předsevzetí, které by vám mohlo pomoci stát se šťastnějšími, je chovat se altruističtěji. Najděte si příležitosti, jak někomu pomoci. Může se jednat o formu dobrovolnictví, či příspěvku na charitu. Anebo udělejte pro někoho něco hezkého, aniž byste za to cokoliv očekávali.
  2. Dalším způsobem, jak se stát šťastnějším, je zaměřit se na své osobní vztahy a snažit se posílit své vazby s rodinou a přáteli. Strávíte spolu více času. Povedete smysluplné rozhovory. Dáte jim najevo, jak moc pro vás znamenají. Budete se pak cítit dobře a zlepší se vám nálada.
  3. A konečně dalším možným novoročním předsevzetím, které by mohlo vést ke štěstí, je věnovat více pozornosti vlastní pohodě. Jezte zdravá jídla, pravidelně cvičte, dostatečně spěte. Péče o sebe sama vám zlepší náladu a zlepší váš pohled na život. Odpočatí budete chodit světem s úsměvem a dobrou náladou.

Další tipy, jak přinést do života více pohody

V našem rychlém světě je snadné zapomenout na věci, které nás činí šťastnými. Proto je důležité mít vedle sebe zápisník a co nejčastěji si dělat seznam věcí, za které cítíte vděčnost.

Když si sepíšete seznam věcí, za které jste vděční, donutí vás to přemýšlet o pozitivních aspektech vašeho života. A když se zaměříte na pozitivní věci, začnete se celkově cítit šťastnější.

Navíc je vděčnost spojována se zlepšením fyzického zdraví, lepším spánkem a nižší úrovní stresu. Sestavení seznamu vděčnosti vás tedy nejen učiní šťastnějšími v daném okamžiku, ale může také vést k trvalému prospěchu pro vaše zdraví a pohodu.

Jedním z velmi dobrých tipů na novoroční předsevzetí je začít si psát přesně takový deník vděčnosti. Můžete si do něj vypsat pozitiva daného dne a už se k zápisu nevracet. Samotný proces uvědomění si toho dobrého, co se nám v životě děje, je důležitý. Můžete se ale k zápisům vracet v časech, kdy vám je těžko na duši a propadáte beznaději. Uvidíte sami, že se jedná o velmi silnou metodu, jak si zachovat duševní pohodu.

Novoroční předsevzetí 3

Několik dalších tipů na novoroční předsevzetí, která zaručeně zvednou náladu

Pokud jste jako většina lidí, pravděpodobně jste si někdy v životě zkusili dát novoroční předsevzetí. A stejně jako většině lidí se vám je pravděpodobně nepodařilo dodržet.

Než vám nabídneme tipy na novoroční předsevzetí, která mají tu moc vám zvednou náladu a učinit vás šťastnějšími, máme ještě jednu důležitou radu. Dávejte si reálná novoroční předsevzetí. Taková, která jdou skloubit s vaším životním stylem, pracovním nasazením a péčí o rodinu. I malé krůčky mohou vést k velkým cílům.

  • Cvičte – je vcelku jedno, zda si vyberete jógu, cyklistiku, golf či plavání. Důležité je, aby vás to bavilo.
  • Choďte do přírody, nadýchejte se čerstvého vzduchu a pročistěte hlavu.
  • Spánek je základ. Dopřejte svému tělu dostatečný odpočinek a regeneraci v podobě kvalitního spánku.
  • Najděte si nový koníček. Něco, co bude jen vaše, bude vás to bavit a u čeho budete zažívat pocit totálního ponoření se do činnosti. Pozvedne vám to náladu.

Novoroční předsevzetí a nastavení mindsetu

Novoroční předsevzetí jsou skvělým způsobem, jak se nastavit na úspěch v nadcházejícím roce. Je to dobrá příležitost se zastavit a zamyslet se nad svým soukromým i pracovním životem. Upřímně si říci, zda jste spokojeni. V kterých oblastech spokojeni nejste a jak to můžete změnit. Rovnou si stanovte konkrétní kroky. Když máte plán, máte vlastně svou cestovní mapu k vytýčenému cíli.

Nemusí se jednat o nějaké převratné proklamace. Nemusíte přeskládat svůj život naruby. Často stačí maličkost.

  • Věnovat pár minut denně ztišení své mysli.
  • Zacvičit si každé ráno tři ásány.
  • Několikrát za den vědomě dýchat.
  • Přečíst kapitolu z rozečtené knížky.

Tyto malé plány mívají mnohem větší šanci na úspěch. Pár minut denně najdeme snadněji, než celou hodinu na lekci jógy, či na přečtení celé knihy najednou. A mnohem snadněji si tak z nové činnosti uděláme návyk. Budete mít radost z toho, že své novoroční předsevzetí stále zvládáte plnit. A budete celkově naladěni na úspěch i v dalších oblastech svého života.

Novoroční předsevzetí v pracovním životě

Podobné zastavení si můžete udělat, i co se týče vašeho profesního života. Jste-li zaměstnaní, zamyslete se, zda jste spokojeni s náplní své práce. Se svým ohodnocením. S úrovní svých znalostí. Pokud nejste, stanovte si jednotlivé kroky, které vás v příštím roce povedou ke změně.

  • Sepište si důvody, proč chcete zvýšit mzdu a zajděte za svým nadřízeným.
  • Nebaví vás pracovní náplň? Rozhlédněte se po firmě, zda se neuvolnilo místo, které by vás více zajímalo. Případně zkuste přijít na to, jak přeorganizovat svůj pracovní den tak, aby vám to dávalo větší smysl.
  • Baví vás něco úplně jiného, ale nemáte potřebné vzdělání? V dnešní době je snadné si doplnit vzdělání či změnit kvalifikaci.
  • V krajním případě můžete přijít na to, že vlastně chcete své místo opustit a najít si nové. Můžete si nyní v klidu rozmyslet jednotlivé kroky, které v tom podniknete.

Tip! Zajímavou možností jsou třeba i rekvalifikační kurzy. Podívejte se na ty nejoblíbenější:

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

 

Novoroční předsevzetí 4

Novoroční předsevzetí v podnikání

Podobné bilancování si můžete udělat i v případě, že podnikáte. Nemusíte se hned pustit do detailního rozboru všech tabulek, které si o svém businessu vedete. Nechte chvíli pracovat vaši intuici. Zapisujte si nápady. Jaká činnost vás nejvíc baví, a chcete ji rozvíjet. Co byste naopak nejradši na někoho delegovali.

Jak zvýšíte povědomí o vaší firmě. Jaké sociální síti se chcete primárně věnovat. Zamyslete se nad novými cestami, jak zvýšit prodeje. Třeba vás napadne zcela nová služba/produkt. Anebo přijdete na to, že je potřeba zdražit, případně přijmout posilu. Takové zastavení a rozjímání vám může o vašem podnikání mnohé prozradit. Uvědomíte si věci, které přes všednodenní rutinu nejsou slyšet a vidět.

Tip! Chcete nakopnout své podnikání a zvýšit své prodeje? V dnešní době se neobejdete bez znalostí marketingu:

Studujte kurz marketingu

 

Překážky při plnění novoročních předsevzetí

Většina z nás si myslí, že je to slabá vůle. To je samozřejmě pravda. Slabá vůle a nedostatek motivace stojí za většinou nezdarů. Nicméně i velká a nereálná očekávání zaujímají přední místo v důvodech, proč při plnění novoročního předsevzetí selháváme. Často na sebe máme velmi vysoké nároky a vzdáváme se po prvním zaškobrtnutí.

Myslíte si, že máte slabou vůli a proto selháváte?

Máme pro vás dobrou zprávu. Vůli, podobně jako svaly, můžete trénovat. Pokud chcete dosáhnout zlepšení fyzické kondice, musíte cvičit. A s tréninkem je třeba začít pozvolna. Rozhodnete-li se běhat, určitě nezačnete hned maratonem.

Podobné to je s vůlí. Nepřepalte začátek. Dejte si radši menší cíl a radujte se z jeho dosažení. Posílíte tím nejen svou vůli, ale i sebevědomí. Nejlepší motivací jsou totiž výsledky. Dáte-li si reálné cíle, podaří se vám je splnit. Uvidíte výsledky a budete motivováni ve svém snažení pokračovat. Budete chtít u svého nového zvyku vytrvat. Budete na sebe hrdí a zvedne se vám sebevědomí.

Pokud si dáváte novoroční předsevzetí, je dobré počítat i s drobnými nezdary. Mít plán, jak se zase vrátit na trať a nevzdat to. A příliš se nepranýřovat.

Nemusíte na to být sami

Plánujete změnu životního stylu. Chcete si najít nové pracovní místo. Uvažujete o rozšíření portfolia vašich služeb. To vše jsou velmi náročné cíle a vy na ně nemusíte být sami. V dnešní době se můžete obrátit na spoustu odborníků, kteří vám pomohou.

  • S nastavením mysli či odbouráním zlozvyků vám pomůže kouč.
  • Je-li váš problém hlubšího rázu, obrátit se můžete na psychoterapeuta.
  • Zvažujete-li změnu zaměstnání, oslovte personalistu.
  • Podnikatelskou strategii vám pomůže nastavit business mentor.
  • Hubnout můžete za asistence výživového poradce.
  • Ani v posilovně se nemusíte trápit sami a můžete si najmout trenéra.

Pokud se nechcete obracet hned na odborníky, jejichž služby samozřejmě nejsou levné, máte i jiné možnosti. Najděte si skupinu lidí, která má podobný cíl a vzájemně se podporujte.

  • Na Facebooku najdete podnikatelské skupiny i skupiny, kde je možné hledat novou práci
  • Nastavení mysli a osobní rozvoj můžete řešit i četbou vhodně vybrané literatury
  • Sportovat můžete v místní Sokolovně či se domluvit společně s dalšími nadšenci na společných trénincích.

Novoroční předsevzetí 1

Závěr

Novoroční předsevzetí mají svou sílu v tom, že máme čas se zastavit. Na kýženou změnu se připravit. Namotivovat se. A je jedno, zda jsme se rozhodli zlepšit životní styl, posunout se v pracovním životě či se zbavit zlozvyku. Toto zastavení nám umožní nadhled. Máme čas naplánovat si jednotlivé kroky, které nás ke změně povedou. A co vy? Dáváte si novoroční předsevzetí? A jak se vám je daří plnit? Můžete se s námi podělit o své zkušenosti.