Přinášíme vám přehled všeho, co vás zajímá o rekvalifikacích na jednom místě. Zajímají vás odpovědi na často kladené otázky? Přečtěte si následující článek a dozvíte se, kdo hradí rekvalifikaci, jak dlouho trvá rekvalifikační kurz nebo co si zjistit dopředu o vzdělávací společnosti.

Často kladené otázky a odpovědi na ně

Pokud uvažujete o rekvalifikačním kurzu, možná vás napadá několik otázek, které byste měli rádi dopředu zodpovězené. Seznam 10 nejčastějších dotazů a odpovědí najdete níže. Stále jste nenašli odpověď na tu vaši otázku? Napište nám svůj dotaz do komentářů nebo nás kontaktujte na e-mailu info@rekvalifikacnikurzy.cz.

1/ K čemu slouží rekvalifikace?

Stát rekvalifikaci občanů používá k regulaci počtu nezaměstnaných. Jedná se o rozšíření stávající kvalifikace o zcela nový nebo příbuzný obor a také může sloužit jako aktualizace vašich znalostí.

Rekvalifikace vám zajistí konkurenční výhodu a vyšší šance na získání zaměstnání. Také se považuje za formu vzdělávání v dospělosti, jelikož ji absolvujeme až po dokončení běžného studia na škole. Do rekvalifikace se můžete vrhnout, ať vám je 20 či 50 let. Důležitá je správná motivace a chuť vzdělávat se.

2/ Jak dlouho trvá rekvalifikační kurz?

Rekvalifikaci absolvujete pomocí rekvalifikačního kurzu, který ve většině případů zabere cca 2 až 3 měsíce. Najdou se však také složitější kurzy, které trvají i půl roku. Záleží na časové dotaci a frekvenci vyučovacích hodin jednotlivých kurzů.

Mezi ty nejkratší již léta patří kurzy účetnictví, které lze absolvovat za 9 až 12 vyučovacích dní. Kurzy, které spojují teorii a praktické hodiny, pak zpravidla vyžadují více času.

3/ Kolik stojí kurz a kdo jej hradí?

Cenové rozmezí rekvalifikačních kurzů se pohybuje na poměrně široké škále od 5 000 Kč až po 50 000 Kč. Pokud se však nejedná o velmi specifický obor, který by zajišťoval exkluzivní vzdělání, nemusíte vybírat z takto finančně náročných kurzů. Ideální rozmezí ceny za jeden kurz by se mělo pohybovat mezi 9 000 Kč až 15 000 Kč, které vám zaručuje kvalitní služby.

Kurz si můžete buď zaplatit sami a zajistit si tak rozšíření vzdělání na vlastní pěst, nebo lze získat příspěvek od úřadu práce. Pro druhou variantu však musíte splňovat určité podmínky, které jsme podrobněji popsali v našem článku Jak si vyřídit rekvalifikační kurz přes úřad práce?

Tip: Čím dále více lidí zjišťuje, že rekvalifikace není pouze pro nezaměstnané. Především v dnešní době si díky kurzu zajistíte lepší postavení na trhu práce, ať už práci momentálně máte či nikoliv. 

4/ Mohu hned po rekvalifikaci začít pracovat v daném oboru?

Po úspěšném absolvování kurzu obdržíte osvědčení o rekvalifikaci, které má neomezenou platnost jak z časového hlediska, tak v rámci celé České republiky. Tento dokument vás opravňuje k výkonu daného zaměstnání od prvního dne. Můžete si jej tedy přidat do vašeho životopisu a hledat pracovní pozice v daném oboru, nebo dokonce díky němu začít podnikat.

5/ Co si dopředu zjistit o vzdělávací společnosti a kurzu samotném?

Než si kurz definitivně vyberete a zaplatíte, měli byste provést menší průzkum o vzdělávací společnosti a samotném kurzu. Jaké informace hledat?

  • Zjistěte si, zda má vzdělávací společnost platnou akreditaci od MŠMT. Bez ní by ani vaše osvědčení nebylo platné.
  • Pročtěte si informace na webu. Zaměřte se na historii společnosti a její nabídku.
  • Najděte si reference absolventů o společnosti a také o instruktorovi daného kurzu.
  • Pečlivě si přečtěte informace o rekvalifikačním kurzu: místo konání, datum, časovou dotaci, co se díky němu naučíte a jak probíhá.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, vybírejte z nabídky kurzů na našem webu, kde najdete pouze akreditované kurzy z různých oborů po celé republice. 

6/ Jsem úplný začátečník. Mohu se přihlásit?

Rekvalifikace je ve většině případů určena i naprostým začátečník v oboru. Nemusíte tedy dokládat žádnou úroveň vzdělání, zkušenosti z praxe a podobně. Naopak kurzy jsou vedené tak, aby je zvládl i laik a úspěšně složil závěrečnou zkoušku.

7/ Jaké podmínky musím splnit pro dokončení kurzu?

Pro získání osvědčení jsou většinou nutné dvě podmínky:

  • 80% docházka na kurz
  • úspěšné zvládnutí závěrečné zkoušky

Doporučujeme se připravovat na zkoušku v průběhu celé rekvalifikace. Využijte pomoci zkušeného instruktora, učebních materiálů a podpory e-learningu.

8/ Co když kurz nedokončím? Jak se zachovat v případě dlouhodobé nemoci?

Jestliže se vám zkouška na poprvé nepovede, dostanete pravděpodobně náhradní termín pro další pokus. Nikdo nejsme neomylní, a proto se za zpackaný pokus ruce netrhají. Dobře se na zkoušku připravte, zkroťte nervozitu a jistě uspějete.

Pokud však kurz skutečně nedokončíte, například kvůli nedostatečné docházce nebo jej jednoduše vzdáte, budete muset hradit veškeré náklady ze svého, a to i v případě, kdy máte schválené proplacení kurzu od úřadu práce.

Jestliže se u vás naskytnou například dlouhodobé zdravotní potíže či jiná překážka, o které víte, můžete se samozřejmě se vzdělávací společností domluvit na náhradních hodinách nebo jiné alternativě. Kvalitní společnost vás nenechá na holičkách a domluví se s vámi individuálně.

Jaké jsou často kladené otázky o rekvalifikacích a odpovědi na ně.

Jaké jsou často kladené otázky o rekvalifikacích a odpovědi na ně?

9/ V jakých městech probíhají rekvalifikační kurzy a jaký obor zvolit?

Dávno již neplatí, že by se rekvalifikace konaly pouze ve velkých městech. Přehled měst, kde najdete zajímavé kurzy můžete najít na našich stránkách.

Obor pro rekvalifikaci volte dle vašich preferencí a toho, co vás skutečně baví. Přece jen předpokládáme, že po jejím absolvování budete dané zaměstnání také vykonávat. V posledních dvou letech se poměrně proměnil žebříček oblíbenosti jednotlivých kurzů. Dříve oblíbené rekvalifikace ztrácí na oblibě a do popředí se dostávají moderní obory. Přečtěte si, jaké 3 rekvalifikační kurzy patří v současnosti mezi nejoblíbenější.

10/ Kolik rekvalifikačních kurzů mohu absolvovat?

Počet absolvovaných rekvalifikací není nijak omezen. Pokud chcete, můžete vyzkoušet hned několik oborů a kurzů. Zajímavé pro vás může být například spojení několika příbuzných oborů, jako je personalistika s mzdovým účetnictvím nebo třeba online marketing s web designem, a věnování se více úkolům na jedné pracovní židli.

V současnosti je ideální čas na absolvování rekvalifikačního kurzu a posílení vlastní pozice na trhu práce. Nezmeškejte tuto příležitost a přihlaste se ještě dnes. Volná místa stále ubývají.