Už víte vše potřebné o podpoře v nezaměstnanosti, takže teď už jen zbývá podat žádost o podporu v nezaměstnanosti a čerpat dávku, kterou vám stát poskytuje. Žádost podáte následujícím způsobem:

  1. Na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí najdete dokument s názvem Žádost o podporu v nezaměstnanosti (vpravo klikněte na tlačítko „VYPLNIT“), který si buď vytisknete a vyplníte, nebo jej vyplníte již v počítači.
  2. Poté máte dvě možnosti, jak doručit žádost na daný úřad práce. Můžete ji tam donést osobně, formulář zaslat elektronicky pomocí datové schránky nebo jej odešlete s elektronickým podpisem.

Úřad by vás měl vyrozumět o tom, zda splňujete všechny podmínky pro čerpání dávky a vaši žádost potvrzuje či nikoliv. Od této doby se již můžete plně soustředit na shánění nové pracovní příležitosti. Pomoci vám mohou také rekvalifikační kurzy, které vás připraví na výkon práce v zcela novém oboru.

Po jakou dobu je možné pobírat podporu a kdy chodí?

Již jsme jednou zmiňovali (článek Podpora v nezaměstnanosti: jaké jsou její podmínky?), že stát vás nebude finančně podporovat do nekonečna a částka, kterou měsíčně obdržíte se postupně snižuje až do doby, kdy vás stát přestane podporovat úplně. I tato doba (které říkáme podpůrčí doba) se liší, tentokrát v závislosti na věku uchazeče o zaměstnání v den, kdy o podporu žádá.

Nyní je délka podpůrčí doby stanovena následovně dle věkových skupin:

  • uchazeči do věku 50 let – 5 měsíců
  • uchazeči nad 50 a do 55 let – 8 měsíců
  • uchazeči nad 55 let – 11 měsíců

Jestliže se přihlásíte na úřad práce a zažádáte o dávku, jistě vás bude zajímat, kdy vám dorazí na účet. Vyplácení podpory probíhá zpětně každý měsíc, ale přesný termín určen není. Záleží na jednotlivém úřadu práce. Můžete si vybrat, zda máte zájem o výplatu podpory na účet nebo v hotovosti.

Kdo nemá na podporu v nezaměstnanosti nárok?

Na podporu v nezaměstnanosti nemají nárok některé skupiny lidí. Jedná se o:

  • lidi ve výkonu trestu
  • důchodce (starobní)
  • osoby pobírající nemocenskou dávku
  • osoby, jejichž výsluhový příspěvek je vyšší než podpora v nezaměstnanosti

A samozřejmě logicky také na dávku nedosáhnou lidé, kteří nesplňují podmínky pro čerpání, které jsme si vysvětlili v předchozím článku (Podpora v nezaměstnanosti: jaké jsou její podmínky?).