Během kariéry přijdou chvíle, kdy se setkáte s vyjednáváním ohledně mzdy. Mzda a to, o kolik bude navýšena, závisí na mnoha faktorech, které se s vyjednáváním pojí. To, jak argumentujete, za co bojujete a proč se snažíte požadavek o navýšení mzdy prosadit, hraje svou roli. 

V dnešním článku se podíváme na dvě situace, ve kterých se můžete během své kariéry ocitnout. Jedná se o obdržení pracovní nabídky, kde je nabízena nástupní mzda a následně zvýšení mzdy v průběhu pracovního procesu.

1. Mzda jako součást pracovní nabídky

Po výběrovém řízení je obdržení pracovní nabídky dosažením cíle. Do celého výběrového řízení vstupujete s odhodláním dojít do zdárného konce a když máte pracovní nabídku na stole, je to výhra. Užijte si pocity radosti, ale nezapomínejte na následné kritické zhodnocení pracovní nabídky. Mzda, která je v ní uvedena totiž nemusí znamenat konečný výsledek vašeho snažení.

I přesto, že můžete mít zpočátku nepříjemný pocit, říct si o zvýšení nástupní mzdy, nenechejte se odradit. Nebojte se, že uvedená mzda je fixní a rozhodně zapomeňte na myšlenky, že pokud si řeknete o víc, ohrozíte tak svou příležitost místo získat. Pracovní nabídka a mzda v ní uvedená je pro vás výzvou se nad vším, co vidíte zamyslet. Nechejte si tedy projít hlavou, jak na nabídku zareagujete. Manažer nebo náborář, kteří vám nabídku poslali, neočekávají, že jim obratem pošlete svou odpověď. Mzda je věcí, nad kterou se vyjednává opravdu běžně.

Zde je několik tipů, jak si sebevědomě, a přitom slušně vyšší mzdu vyjednat:

Myslete na své dovednosti

Mzda by měla odrážet to, jak si sami sebe ceníte. V prvé řadě si uvědomte, co všechno jste již dokázali a jaké jste za svou praxi nasbírali zkušenosti. Při vyjednávání o vyšší mzdě na to nezapomínejte. Po celém výběrovém řízení víte mnohem blíž, co se od vás bude na daném místě očekávat a jak můžete svoje dosavadní know-how využít a pomoci tak firmě v růstu. Nedávejte se lacino.

Poukazujte na své silné stránky a co díky nim může firma získat. Připravte si dopředu i jasné důkazy toho, kdy se vaše dovednosti vyplatily a co vám již pomohly získat, ať už osobně nebo v rámci bývalého zaměstnání. Dokažte, že jste schopni převzít zodpovědnost za to, co děláte, a tak si zasloužíte být náležitě oceněni.

Buďte upřímní

Nevymýšlejte si a nepřikrášlujte informace, které využíváte pro získání vyšší mzdy. Mzda v pracovní nabídce odpovídá tomu, kým doopravdy jste a co doopravdy dokážete. Pokud s její výší nesouhlasíte, vyjednávejte. Využijte k tomu tip uvedený výše a rozhodně zapomeňte na vyjednávání formou lži, týkající se konkurenční nabídky, u které víte, že vlastně neexistuje.

Nezapomínejte na příjemné vystupování

Mzda, kterou chcete vidět v budoucnu na své výplatní pásce, se tam objeví jen tehdy, budete-li dbát na příjemnou osobnost. Vystupujte a chovejte se během vyjednávání tak, aby vás druhá strana stále vnímala jako člověka, kterého chce ve své firmě a týmu mít. Ujistěte se, že zvládáte napětí, které může toto vyjednávání provázet a že nejste příliš urputní. Nevyvolávejte dojem, že půjdete přes mrtvoly.

mzda

Připravte se na odmítnutí

V některých případech se může stát, že vám firma nástupní mzdu nenavýší ihned, ale upraví například prémiovou složku. Buďte připraveni i na tuto možnost. Ještě, než půjdete do vyjednávání, ujasněte si své hranice. Přes co už určitě nepůjdete? Je pro vás stěžejní jen konkrétní navýšení, aby mzda dosáhla vysněné výše nebo se spokojíte i s úpravou jiných, přidružených podmínek?

Můžete udělat všechno správně, vyjednávání půjde hladce, ale společnost bohužel nebude mít nastavený takový budget, který by vás uspokojil a mzda tak nedocení vašich kvalit. Pak je otázkou, zda chcete v takové společnosti pracovat.

Náročné otázky

Vyjednávání o navýšení mzdy mohou provázet také různé doplňující otázky ze strany společnosti. Ať už vyjednáváte s budoucím nadřízeným nebo personalistou. Uvedete všechny vaše dovednosti, podpoříte je pádnými argumenty, ale druhá strana se může ještě na pár věcí doptat. Pokud vám mají navýšit mzdu, chtějí vědět, zda to myslíte vážně a skutečně stojíte za peníze navíc.

Buďte tedy připraveni, že budete muset své dovednosti a praxi opravdu dobře obhájit a ustát tlak, který na vás firma vyvine. V tomto případě vám opět pomůže, abyste byli co nejvíce autentičtí a dali společnosti najevo, že je pro vás jasnou volbou a vyjednáváte proto, že chcete ve společnosti pracovat a zároveň být spokojeni.

2. Mzda a její navýšení v průběhu pracovního poměru

Pokud je vaše mzda stále stejně vysoká, jako byla při nástupu a jste ve společnosti už delší dobu, dojde jednoho dne na vyjednávání o navýšení mzdy.

V tomto případě může být vyjednávání jednodušší hlavně z toho hlediska, že společnost již znáte, i váš nadřízený ví, jaké kvality máte a co jste sami ve společnosti už dokázali. Ano, o tohle se i v tomto případě můžete opřít. Podobně jak tomu bylo u vyjednávání při obdržení pracovní nabídky.

Říct si o navýšení mzdy není nic, čeho byste se měli bát. K požadavku na zvýšení mzdy přistupujte objektivně. Stále totiž chceme, aby navýšená mzda odrážela vaši hodnotu a schopnosti, ne aby byla vyškemraná za použití manipulace.

Pojďme se tedy podívat na způsoby, jak si říct o navýšení mzdy, když jste stálými zaměstnanci a hodnota ocenění již neodpovídá hodnotě vaší práce:

Příprava je důležitá

Pokud jste se rozhodli říct si o navýšení mzdy, myslete na celkovou přípravu. Rozhodně se nevydávejte za svým nadřízeným tehdy, když zjistíte, že váš kolega nebo vaše kolegyně dostala přidáno a dost víc. Tohle není relevantní důvod, kterým můžete podepřít váš požadavek.

Dejte si tedy dohromady seznam věcí, které stojí za navýšení mzdy ve vašem případě. Připravte se na to, že vyjednávání může být zezačátku nepříjemné a myslete hlavně na to, abyste drželi emoce na uzdě. Všechny další tipy, které jsou zde uvedeny navazují na to, že nepodceníte přípravu.

Nastavte si mzdový rámec

Mzda, kterou chcete během vyjednávání pro sebe získat by měla mít určitý rámec. Pokud tedy nejdete vyjednávat s tím, že vám firma buď přidá, co chcete nebo odcházíte. Pokud chcete ve společnosti zůstat, ale zároveň požadujete lepší finanční ohodnocení, vytvořte si mzdový rámec, do kterého se chcete vejít.

Řekněme, že nyní vyděláváte 45.000 Kč hrubého a chcete navýšit mzdu o 10 %, vždycky nastavte rámec o něco výš. Tzn. vyjednáváte o navýšení např. od 10 % do 15 % z nynější hrubé mzdy. Určitě si nejprve také zjistěte, kolik by vám mohli zaplatit i jinde a projděte si nějaké průzkumy, které jsou dostupné k nahlédnutí. Přece jen, abyste si mohli zajít říct o zvýšení mzdy pravidelně, měli byste se stále držet v určitých dosažitelných mezích.

Tip! Rádi se vzděláváte a chcete být vždycky o krok napřed?

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

Hlídejte své emoce

Abyste během vyjednávání o mzdě působili důstojně a objektivně, musíte se vyhýbat spoustě různých emocí. Připravte se na to, že váš nadřízený vytáhne i svoje argumenty, proč by navýšení proběhnout nemělo nebo by nemělo být tak vysoké. Je teď na vás ukočírovat své emoce a nevyletět jako čertík z krabičky. Opět je to o důkladné přípravě, kde si procvičíte to, jakým hlasem mluvíte, kdy se zadrháváte a co vám činí největší potíže. Sami se znáte nejlépe, tak víte, co jsou vaše slabé stránky a na co si budete muset dávat pozor.

Tady taky platí, že čím častěji jste v podobných situacích, tím snadněji vám to půjde.

Ukažte své dovednosti

Vždycky se vám bude lépe vyjednávat, pokud budete mít platné argumenty, o které se opřete. Ještě před tím, než stanete v kanceláři u svého nadřízeného, připravte si seznam svých úspěchů, kterých jste dosáhli v průběhu vaší práce pro společnost.

Abyste si seznam dokázali připravit co nejlépe, zkuste si odpovědět například na tyto otázky:

  • Jak jsem svým snažením pomohl/-a k plnění cílů společnosti?
  • Co dělám ve své práci navíc?
  • Jaká je má přidaná hodnota?
  • Jak využívám svých silných stránek ku prospěchu firmy? 
mzda

Pochvalte se a dejte najevo, že jste schopní pracovníci. Ukažte, že si věříte a postavte se za své dovednosti.

Závěrem

Před tím, než se vůbec dostanete k vyjednávání o mzdě, se ve vás bude mísit spoustu emocí. Nenechte se zastavit strachem z odmítnutí. Protože, když se nad tím zamyslíte tak odpověď ne, je to „nejhorší“ co se vám může stát.

V případě, že se vám podaří vyšší mzdu vyjednat, výborně! Pokračujte dále ve zdokonalování vyjednávání, protože jednou zase přijde čas, kdy se k tomuto tématu vrátíte.

A když se dočkáte negativní odpovědi, může vás to jen posunout dál. Uvědomíte si, že práce, kterou děláte navíc je zbytečná ztráta vaší energie, případně zjistíte, že svou hodnotu u zaměstnavatele už nechcete dávat tak lacino.