Existují povolání, kde se přirozeně očekává, že ho budou zastávat ženy. Stejně jako existují ryze mužské práce, kde je pro ženu složité se prosadit. Čím to je, o jaké pozice se jedná, a jak si rozšířit možnosti pro uplatnění na trhu práce bez ohledu na pohlaví?

Jaký má historický původ typické ženské povolání?

Za rozdělení mužských a ženských povolání mohou v mnoha případech historické důvody. Některé práce jsou už od nepaměti přisuzovány právě ženám. Kromě níže uvedených povolání se jedná například o švadleny, servírky nebo kuchařky. Dalším z důvodů, proč se v některých povoláních uplatňují převážně ženy, jsou lepší předpoklady. Obecně se uvádí, že jsou ženy více empatické, důsledné a pečlivější. Toho se dá skvěle využít i v povolání, kdy je cílem pečovat o jiné lidi.

Samozřejmě však existují i výjimky, kdy rozhodně pohlaví nijak neurčuje dovednostní předpoklady. Pokud tedy máte vysněné povolání, ale předsudky říkají, že jde o profesi vhodnou pro opačné povolání, rozhodně se toho nebojte. Dnes jsou možnosti opravdu o poznání jinde v porovnání s minulostí. S trochou píle, studia a snahy se můžete dostat na vysněnou pozici.

Zdravotní sestry

Jedním z typicky ženských povolání je zdravotní sestra. Jde o povolání pečující s nutností určité porce empatie. I přesto, že v tomto oboru poměrně značně převládají ženy, nejsou v dnešní době zdravotní bratři nic výjimečného.

Učitelky v mateřské školce

Mezi další poměrně typické ženské povolání patří učitelky v mateřských školkách. Zde je podíl žen o poznání větší v porovnání s učitelkami a učiteli na základních školách. I tady ale můžete narazit na výjimky.

Účetní

Díky pečlivosti a důslednosti jsou mezi účetními především samé ženy. Není to však pravidlem a na rekvalifikační kurz účetnictví se mnohdy hlásí i mnoho mužů. A není se čemu divit, protože jde o perspektivní obor, který bude stále potřeba víceméně v každé firmě.

Sekretářka

Podobnou pozici má také práce sekretářky. Přirozeně na tomto místě najdeme více žen. Názvy takových pracovních pozic mohou být různé, kdy se v praxi jedná například o označení asistentka ředitele. I tady je možné narazit na muže. Pravdou však je, že muži většinou usilují o vyšší pozice, kde budou mít hlavní rozhodovací slovo. I tady ale samozřejmě mohou být výjimky.

Floristka

Vytváření krásných květin typicky více zajímá hlavně ženy. Více se tak hlásí na pracovní pozice spojené s prodejem v květinářství a vázáním květin. Občas se ale i mezi muži najde nadšený florista, který vám s láskou uváže opravdu krásnou kytici. Jde o tvůrčí práci, která si zaslouží estetické cítění. A to se nevyhýbá ani mužům. I na floristiku existují rekvalifikační kurzy, díky kterým si můžete otevřít cestu k zaměstnání, které vás bude bavit.

Když se na ženskou práci hlásí muži

Hranice mezi ryze mužskými a ženskými pracemi se v mnoha případech stírají a v dnešní době v zásadě není problém, aby vás ošetřoval zdravotní bratr, vaše děti učil učitel ve školce, nebo vám krásnou kytici uvázal šikovný florista. I účetních mužů přibývá. Pomoci s tím mohou i rekvalifikační kurzy.

Rekvalifikace jako způsob, jak získat vysněnou pracovní pozici

Pro ženy i muže ale stejným dílem platí, že vzdělání a aktivní činnost při cestě za vysněnou pracovní pozicí je víceméně nezbytná. Pokud jste to nezvládli nahnat studiem na škole, existují rekvalifikační kurzy. Jde hlavně o obory, se kterými se na pracovním trhu rozhodně neztratíte. Snadno se tak můžete zlepšit v účetnictví nebo si osvojit online marketing.