Měli jste štěstí. V záplavě životopisů si vybrali zrovna ten váš. Zaujali jste personalistu a pozvali vás na osobní schůzku. Jak se ale připravit na pohovor, když vám oznámí, že bude s více kandidáty najednou? Poradíme vám v článku…

Každá firma má jiné zvyklosti, co se týče uspořádání pohovorů. Někteří podnikatelé tento úkol raději svěří do rukou personální agentury, jiní dávají přednost zkušenostem vlastního personalisty ze svého týmu. Ve větších společnostech je navíc běžné, že se na pracovním pohovoru setkáte nejen s náborářem, ale rovnou také s dalšími lidmi. Třeba ke stolu zasedne přímo váš budoucí šéf. Přitom to vůbec nemusíte tušit.

Záleží, kolik kol pohovoru účastníky čeká

Aby se celý proces náboru zaměstnanců zrychlil, v prvním kole můžete očekávat, že se utkáte s více kandidáty najednou. Své soupeře si tak budete moci prohlédnout pěkně zblízka, rovnou tak zhodnotíte, jak působíte svým jednáním vy a oni. Ale nenechte se zmást či rozhodit prvním dojmem.

Věřte si! Nezapomeňte na to, že si svého zaměstnavatele vybíráte i vy. Jestliže je během pohovoru upřednostněno zasednutí více kandidátů a členů z vedení firmy u jednoho stolu, nepropadejte panice. Nevíte na koho máte zapůsobit více? Na koho se více usmívat? Oslňte všechny. Jak to máte udělat? Buďte sebevědomí, přirození a sami sebou. Tak uděláte ten úplně nejlepší dojem.

Nezapomínejte, že pohovor je dialog

Počítejte s tím, že některé otázky, které na pohovoru padnou, budou jak přes kopírák podle příručky pro personalisty. Již mnoho let se pár dotazů opakuje pořád dokola napříč všemi firmami. I tak mají ale svůj význam a jsou důležitější než si myslíte.

Mějte stejnou úctu k personalistovi i k samotnému majiteli společnosti. I když se může zdát, že se musíte zavděčit především svému potenciálnímu šéfovi, za přítomnost na pohovoru vděčíte právě lidem, kteří mají na starosti nábor nových zaměstnanců. A právě jejich názor je pro nadřízené často směrodatný.

V době rostoucí nezaměstnanosti se trh práce mění. To, jak zapůsobíte v prvním kole pohovoru je nesmírně důležité pro vaši budoucí kariéru. Personalisté se ptají všech kandidátů na 2 skupiny otázek. Které to jsou?

1. Osobní otázky – jaký jste člověk?

Personalista pohovor vede tak, že se snaží odhalit jací jsou uchazeči po osobní stránce. Jakou mají povahu, vlastnosti, zda dokáží spolupracovat v rámci týmu. Proto se na skupinových pohovorech snaží zadávat kandidátům společné úkoly.

Během jejich plnění sledují:

  • jak prosazujete své názory;
  • jak si stojíte za svými přesvědčeními;
  • jestli se dokážete s ostatními domluvit, věcně diskutovat;
  • nebo stojíte jako šedá myška stranou a jen se vezete na vlně ostatními.

2.  Odborné otázky – co skutečně umíte?

V případě, že je na pohovor přizván přímo váš budoucí šéf, připravte se na odbornější otázky. Jaký jste člověk a zda zapadnete mezi ostatní zaměstnance po lidské stránce odhalí personalista, nicméně nadřízené bude zajímat především vaše skutečná odbornost, zkušenosti a praxe.

A jaké otázky očekávat? Nejčastěji se zajímají:

  • jaké programy a nástroje ovládáte;
  • jaké jste měli dosavadní kompetence;
  • jaké jsou vaše největší úspěchy v předchozím zaměstnání;
  • na jakých projektech jste se podíleli;
  • zda se dokáže poučit z chyb apod.

Úspěšný pohovor – jak jej dobře zakončit?

Na závěr pohovoru očekávejte, že padne věta: „Chcete se na něco zeptat“. Určitě není doporučeno se ptát rovnou na výši mzdy či platu. To si nechte až na úplný konec. Dejte najevo, že vás firma zajímá. Zeptejte se na plány firmy do budoucna, zda chce rozšířit sortiment produktů či služeb, zda uvažuje o expanzi na jiný trh apod. V neposlední řadě by vás mělo zajímat, jaká by měla být náplň vaší práce, s kým budete spolupracovat a k jakých projektům se připojíte.

Tip! Informujte se, jak firma své lidi podporuje: jaké benefity nabízí, možnost dalšího vzdělávání, školení a kurzy.