Příspěvek na péči je sociální dávka, která pomáhá lidem s nepříznivým zdravotním stavem, kteří potřebují pomoc jiné osoby při základních životních potřebách. Rozsah se dělí na jednotlivé stupně závislosti dle zákona o sociálních službách. Na co lze použít příspěvek na péči? A co je třeba doložit k žádosti? To se dozvíte v následujících řádcích.

Kdo může žádat o příspěvek na péči?

Příspěvek na péči je sociální dávka, která se poskytuje na základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a vyhlášky č. 505/2006 Sb. Stát se tímto příspěvkem podílí na zajištění pomoci osobám, které se o sebe z důvodu nemoci, úrazu nebo jiných zdravotních komplikací dlouhodobě nezvládají postarat a jsou odkázáni na pomoci jiné osoby. Tento příspěvek se vyplácí ze státního rozpočtu.

O příspěvek na péči mohou žádat osoby starší 1 roku, které dlouhodobě potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb. To zahrnuje mobilitu, orientaci, komunikaci, stravování, hygienu a další aktivity.  O příspěvek může zažádat i osoba blízká, která osobě, o kterou se pečováno může poskytovat péči.  Příspěvek patří vždy osobě, o kterou je pečováno, nikoliv člověku, který péči zajišťuje.

Podmínky nároku na příspěvek na péči

Osoba musí mít dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Stupeň závislosti se hodnotí podle počtu základních životních potřeb, které nelze bez cizí pomoci zvládnout. Jsou čtyři stupně závislosti: lehký, středně těžký, těžký a úplný. O nároku a výši příspěvku rozhoduje posudkový lékař na základě zdravotní dokumentace. Příspěvek na péči se vyplácí měsíčně. Tento příspěvek může pomoci pokrýt náklady na péči a asistenci pro ty, kteří jsou závislí na pomoci druhých. Po podání žádosti je nutné provést sociální šetření, které provádí sociální pracovník krajské pobočky Úřadu práce. Dále o nároku a výši příspěvku rozhoduje posudkový lékař na základě zdravotní dokumentace. 

Co žádost musí obsahovat?

Žádost o příspěvek na péči musí obsahovat informace o zdravotním stavu žadatele a potřebách, které nelze samostatně zvládnout. Je nutné doložit lékařskou dokumentaci a další relevantní informace.

příspěvek na péči

Pokud pečujete o seniora, který je závislý na vaší pomoci, můžete mít nárok na tento příspěvek.

Zvýšení příspěvku na péči

Od července 2024 došlo ke zvýšení příspěvku na péči.  Novinkou je rozlišení čtvrtého stupně závislosti na IV a IV+. Příspěvek na péči v dané výši náleží osobě zcela závislé na pomoci jiné osoby, kterou poskytuje poskytovatel pobytových sociálních služeb (stupeň IV). Zvýšený příspěvek na péči (stupeň IV+) pak náleží osobám zcela závislým na pomoci jiné osoby, o kterou je pečováno v domácím prostředí. Výše příspěvku na péči se liší podle stupně závislosti a v roce 2024 jsou následující:

  • Stupeň I: 3300 Kč
  • Stupeň II: 7400 Kč
  • Stupeň III: 16 100 Kč
  • Stupeň IV: 23 000 Kč
  • Stupeň IV+: 27 000 Kč

Míra závislosti se konkrétně stanovuje podle stupně bezmocnosti, který se určuje na základě schopnosti nebo neschopnosti plnit 10 životních potřeb:

  1. Mobilita – zahrnuje chůzi, vstávání a usedání, otevírání a zavírání dveří a pohyb po schodech.
  2. Orientace – zahrnuje schopnost orientovat se v prostoru a rozeznávat pomocí zraku a sluchu.
  3. Komunikace – vyjadřování srozumitelnou mluvenou řečí, chápání obsahu přijímaných a sdělovaných zpráv a psaní krátkých zpráv.
  4. Stravování – zahrnuje schopnost najíst se a napít a dodržování dietního režimu.
  5. Oblékání a obouvání – vybírání vhodného oblečení a obuvi a samostatné oblékání a svlékání.
  6. Tělesná hygiena – osobní hygiena, mytí rukou, sprchování, čištění zubů a česání.
  7. Výkon fyziologických potřeb – včasné používání WC, vyprazdňování a následná hygiena.
  8. Péče o zdraví – dodržování předepsaného léčebného režimu, včetně braní léků a aplikace inzulínu.
  9. Osobní aktivity – navazování kontaktů a vztahů s jinými osobami, plánování a dodržování denního režimu a vykonávání aktivit odpovídajících věku.
  10. Péče o domácnost (u osob starších 18 let) – zahrnuje běžný nákup jídla a základních domácích potřeb, nakládání s penězi, ovládání běžných domácích spotřebičů a udržování pořádku.
TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

 

Příspěvek na péči o seniora nad 80 let

V této kategorii lze hovořit i o příspěvku na péči o seniora, který pomáhá lidem, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby. Tento příspěvek může být poskytován prostřednictvím sociálních služeb nebo jiných forem pomoci. 

  • I. stupeň: 880 Kč pro pečující fyzickou osobu,
  • II. stupeň: 4 400 Kč pro pečující fyzickou osobu,
  • III. stupeň: 12 800 Kč pro pečující fyzickou osobu/ 8 800 Kč/měsíčně pro zařízení,
  • IV. stupeň: 19 200 Kč pro pečující fyzickou osobu/13 200 Kč/měsíčně pro zařízení.

Pokud pečujete o seniora, který je závislý na vaší pomoci, můžete mít nárok na tento příspěvek. Stačí podat žádost, prověří se zdravotní stav žadatele a jeho soběstačnost.

Výplata příspěvku na péči

Příspěvek se vyplácí krajskou pobočkou Úřadu práce ČR na platební účet určený příjemcem. Příjemci mohou z této podpory hradit služby poskytované osobou blízkou, asistenty sociální péče, registrovanými poskytovateli sociálních služeb nebo zařízeními hospicového typu. Částka finanční podpory je vypočítávána tak, aby pokryla náklady na nezbytné sociální služby a zachovala životní úroveň. Výše příspěvku a podmínky jeho získání jsou upraveny zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a Vyhláškou č. 500/2006 Sb.