Učíme se celý život, i když už dávno nejsme školou povinni. V životě jsou situace, kdy se učení nevyhnete. Typickým příkladem je absolvování vzdělávacích kurzů a následný nástup do nového zaměstnání. V případě, že máte potíže s učením, ať už se soustředěním, nedostatkem času, nebo jen hledáte způsob, jak si velké množství informací zapamatovat co nejrychleji. Přečtěte si dnešní článek o metodě 5P. 

Co znamená 5P metoda?

Metoda 5P – její název je odvozen od pěti způsobů začínající na písmeno P, které se vyplatí dodržovat, aby bylo učení efektivní. Učení by mělo být díky metodě 5P nejen snazší, ale měli byste se naučit i více učiva za méně času.

  • Podmínky,

  • plánování,

  • přestávky,

  • poznámky,

  • paměť.

Podmínky pro 5P učení

První ze zásad 5P jsou podmínky pro učení. Jedná se o nejčastěji zanedbávanou věc, a to vytvořit si klidné studijní prostřední. Správné místo na učení by mělo být dobře vyvětráno, mělo by tam být ticho, a navíc by mělo být dané místo dobře osvětleno. Podmínkou je učit se vsedě u uklizeného stolu. Na stole by měly být pouze učebnice a jiné pomůcky. Ostatní věci by zbytečně odváděly vaši pozornost od konkrétního předmětu učení. Jediné, co je na stole vždy dovoleno, je sklenice s vodou.

Správný plán

Velmi často se stává, že se učení odkládá na dobu neurčitou nebo na něj nezbývá vůbec čas. Jediným správným řešením je přehodnocení svých priorit a správné rozvržení času. Sestavte si harmonogram svého dne a určitě zjistíte, že si hodinu denně na učení rozhodně najdete.

Přestávky jsou důležité

Celodenní učení bez jediné přestávky je velmi neefektivní. Podle pravidla 5P se toho nejvíce naučíte při učení se v krátkých časových úsecích s pravidelnými přestávkami. Největší pozornost máte během prvních 20 až 30 minut učení. Učení je dobré si rozdělit, např. 30 minut učení a následně 10 minut přestávka. Během přestávky se jděte občerstvit nebo si poslechněte hudbu.

Pište si poznámky

Psaní poznámek je jedním z klíčů úspěchu. Poznámky mají být stručné, ale zároveň srozumitelné, Když se na ně podíváte za dva dny, tak aby vám hned došlo, o co v dané látce šlo. Navíc učení se z vlastních poznámek je mnohem efektivnější než čtení z učebnice.

Opakujte si, co jste se již naučili

Lidská paměť potřebuje neustálé opakování. Podle výzkumů je nejúčinnější si látku zopakovat ještě jednou, a to 24 hodin od doby co jste ji četli či slyšeli poprvé. Díky této metodě si zapamatujete až 80 procent informací. Látku, kterou si budete pravidelně opakovat. jen tak nezapomenete, a navíc si s jejím pravidelným opakováním zvýšíte znalost tématu klidně i na 100 procent.  Ve volných chvílích si pročítejte vaše poznámky, nebo si určete pevně stanovený termín, kdy si látku zopakujete.

Nápady pro ještě lepší efektivitu učení

Výše zmíněná metoda 5P je dobrý způsob, jak si osvojit studijní návyky. A protože dobrých rad není nikdy dost, následuje další smršť nápadů, jak si učení zpříjemnit.

Poslech hudby

Poslech hudby během učení závisí na osobních preferencích každého člověka. Není to však jen o nás lidech, ale i o druhu hudby. Některé druhy skladeb opravdu pomáhají studentům pomoct aktivovat části mozku, které umožňují se lépe soustředit. Navíc hudba ovlivňuje naši náladu, takže i v případě, že vám hudba při učení nic neříká, je možné si ještě před učením pustit něco veselého, protože s lepší náladou jde všechno líp.

Přesuňte se na jiné místo

Místo, kde se učíte také ovlivňuje schopnost učit se. Po několika hodinách v pracovně se může lehce stát, že vám učení přestane lézt do hlavy a že se přestanete soustředit. V případě, že tento pocit přetrvává i po přestávce, zkuste se přesunout do jiné místnosti nebo ideálně ven na vzduch. Změna prostředí totiž pozitivně ovlivňuje soustředěnost, jako by se celý proces učení restartoval a vy díky tomu můžete pokračovat dál.

Efektivní učení 5P

Efektivní příprava je základem úspěchu

Soustřeďte se pouze na jednu látku

Při učení není schopnost dělat více věcí najednou vůbec efektivní. V případě, že se začnete učit dvě věci najednou, akorát tím prodlužujete čas, který potřebuje k tomu, abyste se látku naučili. Ve výsledku si po celodenním učení odnášíte méně znalostí, než kdybyste učení rozdělil do dvou dnů.

Využívejte své smysly

Pro efektivní učení se doporučuje zapojit kromě zraku i další smysly. Pokud je to možné, učivo si i poslechněte pomocí přednášky nebo podcastu. Do učení lze zapojit i hmat, a to formou zvýrazňování textu na papíře. Při zkoušce se vám zapojí různé části paměti, které jste vytvořili propojením právě svých smyslů.

Je papír lepší než monitor?

Většina lidí preferuje tištěné materiály a není divu. Díky tištěným materiálům se dokážeme lépe soustředit, protože monitor počítače velmi často skrývá mnoho možností k rozptýlení. Práce s tištěnými materiály je interaktivnější – použití zvýrazňovačů, podtrhávání důležitých pojmů a zapisování vlastních poznámek.

Učte se pomocí otázek

V případě, že se učíte něco nového je velmi efektivním způsobem ptát se sám sebe na otázky a následně na ně i odpovědět. Případně si učivo lze spojit s něčím, co už znáte. Tento způsob je i celkově užitečný pro zlepšení paměti a rozšíření vědomostní základny.

Vytvoření 5P studijního plánu

Velmi často se člověk učí více věcí najednou. Jednotlivé předměty se liší hlavně svou náročností. Studijní 5P plán je dobrým pomocníkem pro sestavení přípravy na konkrétní zkoušku. Ideální je začít s tím co zabere nejvíce času a poté pokračovat k lehčím úkolům. Studijní plán začněte plnit postupně a včas, abyste měli prostor se učit menší množství látky každý den.