Dostali jste výpověď z práce? V dnešní nelehké době vám může pomoci úplná změna oboru. Kurz účetnictví je vhodný pro nezaměstnané i pro maminky na mateřské dovolené, které se chtějí vrátit do zaměstnání, ale nemají kam.

Ať už jste se ocitli z nenadání bez práce a ztratili jistotu stálého přísunu financí, anebo jste už pár let na mateřské, později na rodičovské dovolené, a blíží se vám návrat do pracovního procesu, kurz účetnictví vám může rozšířit možnosti uplatnění.

Hledat práci nebo začít podnikat?

Pro někoho je to vážně dilema! I když v dnešní době, kdy stoupá nezaměstnanost, jsou obtížné obě varianty. Mnohé firmy omezily či úplně přerušily nábor nových pracovníků. Na rozšíření podnikání, zavedení nových produktů, případně poboček, prostě není ideální doba. Na to, až se situace zklidní a ustálí, si ještě nějakou dobu počkáme. Ale už nyní je dobré se připravit na to, až zaměstnavatelé opět rozjedou hledání zaměstnanců. Pojďme se podívat, proč zvolit jako další kariérní krok – kurz účetnictví.

Pozice účetní je dlouhodobě žádaná

Již několik let představují účetní pozice stabilitu a jistotu práce. Jako účetní najdete práci vždycky. Musíte mít však potřebné znalosti, ochotu učit se novým věcem, mít odhodlání a vytrvalost. Dobrých účetních není nikdy dost. Jestliže zvolíte kurz účetnictví jako cestu, jak proniknout do tohoto žádaného oboru, ujasněte si, zda se chcete věnovat oboru účetnictví komplexně, anebo se vyhraníte pouze na mzdové účetnictví, případně na daňovou evidenci.

Kurz účetnictví má mnoho podob. Co lze studovat?

  • Účetnictví (podvojné)
  • Mzdové účetnictví se základy personalistiky
  • Daňová evidence (jednoduché účetnictví)
  • Účetnictví a daňová evidence
  • Daňový specialista

Jak vidíte, kurzy účetnictví mají mnoho podob a variací, proto je dobré si ujasnit, co od studia očekáváte.

Jak si vyřídit rekvalifikační kurz přes úřad práce?

Jste-li v evidenci na úřadě práce jako uchazeči o zaměstnání, může vás zajímat způsob jak ušetřit a vyřídit si rekvalifikační kurz přes úřad práce. Možná budete překvapeni, ale úřad práce vám může proplatit kurzovné v plné výši. Jestliže absolvujete kurz účetnictví přes úřad práce, nemusíte poté pracovat na pozici účetní v nějaké firmy. Klidně se můžete vrhnout na vlastní podnikání.

kurz účetnictví je vhodný pro každého

A jakou rekvalifikaci vybrat? Můžete se spolehnout na doporučení na úřadu práce, ale lepší je se podívat na možnosti dalšího vzdělání sami. Nejlepší je, když zvolíte akreditovaný kurz, který má větší šanci na schválení přes úřad práce a má také větší váhu u potencionálních zaměstnavatelů. Ptejte se tedy firem, které rekvalifikační kurzy pořádají, zda mají tzv. akreditaci MŠMT. Během tří let máte možnost na rekvalifikaci vyčerpat až 50 000 Kč. Přitom lze studovat jeden kurz v této hodnotě nebo více kurzů postupně.

Fakturantky nahradí roboti, účetní ne!

Možná si říkáte, že ovládáte účetní software a určitě se uplatníte někde jako fakturantka. Jenže z dlouhodobého hlediska je to dost riskantní úvaha. Mnoho firem dnes již využívá systém automatických faktur a samostatnou fakturantku nepotřebují. Vystačí si rovnou s interní či externí účetní, případně mají někoho dalšího na mzdy. Účetní má však jistotu, že nebude nikdy nahrazena roboty, přece jen číselné výstupy musí někdo zkontrolovat a ověřit v praxi. Nelze se spoléhat jen na stroje a plnou automatizaci.

Jaký kurz účetnictví si zvolit a kde ho najít?

Jestliže přemýšlíte o tom, že se ve své kariéře posunete s pomocí rekvalifikačního kurzu účetnictví, počítejte s délkou trvání od 8 do 22 týdnů. Záleží na tom, jaké zaměření si zvolíte. Kurzy účetnictví se pořádají po celé České republice včetně menších okresních měst, např. Šumperk nebo Třebíč. Oblíbené jsou především ty s termíny v sobotu či neděli, ale některé se pořádají v pracovním týdnu po večerech. Můžete je tedy skloubit se současným zaměstnáním nebo hlídáním dítěte.

Jako absolventka rekvalifikačního kurzu účetnictví budete moci vést účetnictví pro malé a střední firmy, a také živnostníky. Je vhodný i pro naprosté začátečníky v oboru. Pro přijetí je nutné mít výuční list, u daňového zaměření je podmínkou maturitní zkouška.