Heslo je klíčem k našim online účtům. Pokud je slabé nebo je používané na více účtech, může se stát snadným cílem pro hackery. Proto je důležité vytvořit silná a jedinečná hesla, která je obtížné prolomit. Jak na to? To se dozvíte v následujících řádcích.

Při volbě hesla se většina lidí snaží, aby pro ně bylo snadno zapamatovatelné. Jejich volbou jsou často jména členů rodiny, data narození, nebo názvy oblíbených filmů a seriálů. Crackery jsou programy, které používají hackeři k prolomení hesel. Fungují tak, že zkouší kombinace údajů, které jsou o uživateli zjistitelné na sociálních sítích. Jméno blízké osoby ani název oblíbeného filmu není vhodnou volbou, protože takové informace běžně sdílíme.

Co má obsahovat bezpečné heslo?

Mělo by obsahovat následující prvky:

  • Dostatečnou délku – čím je delší, tím obtížnější je ho prolomit. Doporučená délka je alespoň 12 znaků.
  • Různé znaky – heslo by mělo obsahovat kombinaci velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků.
  • Jedinečnost – mělo by být jedinečné pro každý účet.

Jaké zvolit heslo?

Ideální heslo by mělo obsahovat kombinaci velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků. Doporučená délka je alespoň 12 znaků. Čím delší je, tím obtížnější je ho prolomit. Pokud si však nemůžete zapamatovat heslo o délce 12 znaků, můžete zkusit použít kratší, které obsahuje více prvků bezpečnosti (speciální znaky, čísla, malá a velká písmena). Další možností pro ty, kteří si nedokážou zapamatovat složité heslo, je správce hesel.

Jak spravovat hesla uložená v Chromu a v Googlu?

Prohlížeč Chrome a služba Google nabízejí možnost ukládat hesla do svého zabezpečeného úložiště. Tato funkce může být užitečná, pokud si nechcete nebo nezvládnete pamatovat přístupy na všechny své účty.

Chcete-li spravovat hesla uložená v Chromu, přejděte do nastavení prohlížeče a klikněte na kartu hesla. Zde si můžete zobrazit, upravit nebo odstranit přístupy k jednotlivým účtům.

Chcete-li spravovat hesla uložená v Googlu, přejděte na stránku můj účet a klikněte na kartu bezpečnost. Poté klikněte na hesla a zobrazí se vám seznam všech uložených hesel. Další šikovnou funkcí správce hesel Google je to, že vám doporučí silná a jedinečná hesla pro vaše účty. Mimo jiné i upozorní na nezabezpečená hesla, která se někdo snažil prolomit. Hesla jsou navíc v bezpečí díky integrovanému zabezpečení, které využívá šifrování. 

Hesla

Přidejte do hesla speciální znaky. Speciální znaky zvyšují složitost hesla.

Jak často měnit heslo?

Obecně se doporučuje změnit si heslo každých 60 až 90 dní. To platí zejména pro účty, které obsahují citlivé informace, jako jsou bankovní účty nebo emailové adresy.

Ochrana pomocí dvoufázového ověření

Kromě použití silných a jedinečných hesel můžete své účty zabezpečit také pomocí dvoufázového ověření (2FA). 2FA přidává další vrstvu ochrany tím, že vyžaduje zadání kódu z aplikace nebo SMS.

Další tipy pro bezpečná hesla:

  1. Nepoužívejte hesla, která jsou snadno zapamatovatelná, jako je vaše jméno, datum narození nebo telefonní číslo.
  2. Nepoužívejte stejné na více účtech.
  3. Uchovávejte je v bezpečí.
  4. Používejte fráze místo slov. Fráze je obtížnější prolomit než slova, protože obsahují více prvků bezpečnosti.
  5. Přidejte do hesla speciální znaky. Speciální znaky, jako jsou @#$%^&*, zvyšují jeho složitost.
  6. Používejte generátor hesel. Generátor hesel vám pomůže vytvořit silné a jedinečné heslo.
  7. Pravidelně aktualizujte svá hesla. Hackerské techniky se neustále vyvíjejí, proto je důležité pravidelně aktualizovat svá hesla.
  8. Nesdílejte svá hesla s ostatními.
Naučte se programovat v našem kurzu

 

Hesla pod zámkem

Silná a jedinečná hesla jsou nezbytná pro ochranu vašich online účtů. Dodržováním výše uvedených tipů můžete pomoci zabránit hackerům v přístupu k vašim osobním údajům.