OSVČ i firmy se připravují na podnikání v roce 2022 a doufají v úspěch. Už teď v lednu je proto dobré zamyslet se nad tím, jak ušetřit na daních. Šikovná daňová optimalizace vám sníží daňový základ. Následující tipy vám poradí, jak na to.

Optimalizace daní je celoroční proces, už na začátku roku byste si však měli připravit plán, jaké kroky uděláte proto, abyste měli na konci účetního období co nejmenší daňové náklady. Jak tedy zařídit, abyste měli co nejnižší daňový základ v roce následujícím? Naštěstí české zákony umožňují zahrnutí nejrůznějších položek mezi náklady. Další položky se dají odečíst přímo ze základu daně. Které to jsou?

Prémie pro zaměstnance, dary na dobročinnost

I když běžně praktikujete vyplácení prémií a darů spíše ke konci roku, do svých plánů je můžete zahrnout již nyní. A pokud očekáváte v letošním roce opravdu vysoké příjmy, vyplácejte svým zaměstnancům pravidelně prémie. Naskytne-li se vhodná příležitost, poskytněte dar např. neziskové organizaci, která je vám blízká svým zaměřením. Příspěvek může sloužit na vzdělání, sport, kulturu, ale i na zdravotní účely.

a) U právnických osob lze odečíst až 10 % z daňového základu. Jednotlivé dary musí mít hodnotu vyšší než 2000 Kč.

b) U fyzických osob lze odečíst až 15 % z daňového základu. Dary v součtu musí mít hodnotu vyšší než 1000 Kč.

Elektronika, kancelářské potřeby a jiné vybavení

Zajímavým daňově uznatelným nákladem je elektronika. Pracovní notebooky, tiskárny, telefony, datová úložiště a kancelářský software vám udělají v součtu pěknou sumu. Máte-li kancelář s kuchyňkou, do nákladů si dejte třeba i nový kávovar a lednici. Kromě samotné elektroniky je pro využívání kanceláře ve firmě potřebný i nábytek, jako jsou otočná křesla, stoly, konferenční židle, skříně a poličky. Anebo třeba bílá tabule, která se hodí na meetingy, promítací projektor na prezentace a veškeré další kancelářské potřeby. Samozřejmě by měly výdaje odpovídat skutečnosti a jejich hodnota by měla být přiměřená.

Jestliže má vaše firma pár zaměstnanců a pořídíte si desítku nových počítačů, finanční úřad si na vás posvítí a pravděpodobně se vydá na kontrolu. Poté je již na vaší zodpovědnosti, jak budete schopní své vynaložené výdaje prokázat a zdůvodnit.

Mezi pravidelné náklady, které si firmy běžně uplatňují, patří běžné kancelářské potřeby. Určitě ve firmě pravidelně nakupujete papíry do tiskárny, tonery, fixy na tabuli, propisky, tužky a další nezbytnosti. Ty by měly také odpovídat reálné spotřebě, ale mnozí zaměstnavatelé (leckdy i zaměstnanci) si je nakupují přes firmu i pro osobní potřebu. Tady se však těžko prokazuje, kolik skutečně vytisknete papírů a vypíšete tužek za určité období.

Pracovní a společenské oděvy

Pozor na nákup pracovního oblečení a bot. Mělo by být zřejmé, že jsou využívány pouze na pracovišti dané společnosti. Účetní je může zahrnout do nákladů, když jsou opatřeny např. firemním logem, což je jednodušší na prokázání při případné kontrole. Jako majitel firmy nebo vysoce postavený manažer, si můžete dovolit dát do výdajů i nákup společenského oblečení. Musíte přece dobře reprezentovat.

daňová optimalizace – dejte si do nákladů pracovní oblečení

Reklamní předmět jako dárek k nákupu

K objednávkám na e-shopu či k nákupům v kamenné prodejně přibalte svým zákazníkům reklamní předměty, které jim budou připomínat vaši značku. Stejně tak promyslete, jaké dárky se budou hodit k příležitosti konce roku 2022. Je to sice ještě za hodně dlouho, ale čas letí jako voda. Už teď si můžete poznačit zajímavé nápady, na podzim se budou hodit. Obchodním partnerům se nejčastěji dávají luxusní pera, diáře a bloky, kalendáře na další rok nebo USB flash disky. Zaměstnancům nechte vyrobit firemní trička, mohou tak propagovat vaši obchodní značku ve svém volném čase, a to kdykoliv během roku.

Reklamní předměty lze také uplatnit v nákladech, hodnota jednotlivých předmětů však nesmí převýšit částku 500 Kč. Také by na sobě měly mít logo či jiné firemní označení. Vyjma neperlivého vína, nesmí reklamní dárky podléhat spotřební dani.

Daňová optimalizace díky vlastnímu pronájmu

Častá daňová optimalizace spočívá v tom, že si společnosti pronajímají prostory ve vlastnictví svých majitelů či jednatelů. Např. máte společnost s ručením omezeným (s.r.o.) a jako fyzická osoba si pořídíte komerční nemovitost. Tu pak pronajmete firmě, kde figurujete jako majitel či jednatel. Takto snadno ušetříte na daních a odvodech, pronájem kancelářských prostor navíc lze zahrnout do nákladů.

Zahrňte do svých nákladů finanční rezervu

Jestliže vlastníte jako firma nějakou nemovitost či automobil a plánujete opravu dané věci, můžete si dát do nákladů i finanční rezervu na opravu. Pozor však na splnění následujících podmínek:

a) výše rezervy by měla vycházet z reálné kalkulace dané opravy;

b) v den podání daňového přiznání musí být celá částka na samostatném účtu;

c) z tohoto účtu musí být prostředky čerpány v době provedení opravy;

d) po vyčerpání prostředků rezerva zaniká.

Uplatněte daňovou ztrátu z minulých let

Nemusíte být daňový specialista, abyste věděli, že v případě, že náklady přesáhnou výši příjmů, dojde k daňové ztrátě. Tu lze uplatnit v rámci podání daňového přiznání s pomocí speciálního formuláře. Použijte ji na dílčí základy daně, na příjmy ze zaměstnání použít nelze. Chytrá daňová optimalizace: Ztrátu máte nárok uplatnit až v pěti období od jejího vzniku, a to buď jako celek, nebo po částech.

přihlášení do newsletteru