Marketingový funnel, neboli prodejní trychtýř, je marketingový model, který popisuje cestu potenciálního zákazníka od prvního kontaktu s produktem nebo službou až po finální koupi. Představuje jednotlivé fáze, kterými projde zákazník při rozhodování o koupi, pomáhá firmám pochopit a optimalizovat proces prodeje.

Prodejní trychtýř

Marketingový funnel si lze představit jako trychtýř, který se skládá z několika částí:

  1. Fáze uvědomění: V této nejširší části trychtýře se potenciální zákazník dozvídá o existenci daného produktu. Cílem je zaujmout a posunout zákazníka dál do trychtýře.
  2. Fáze zájmu: Pokud byl první kontakt s produktem pozitivní, zákazník přechází do fáze zájmu a začne hledat více informací.
  3. Fáze zvažování: Zde zákazník porovnává nabídky, ceny a parametry produktu. Důležité je, aby měl dojem, že váš produkt je pro něj tím nejlepším.
  4. Fáze nákupu: Nejužší část trychtýře, kdy se zákazník rozhodne koupit produkt a stane se z něj váš zákazník.

Cílem každé firmy je, aby se zákazník dostal až do poslední fáze prodejního trychtýře. Optimalizace a efektivita prodejního trychtýře jsou klíčové pro úspěch. Jedním z efektivních marketingových nástrojů je křížový prodej. Křížový prodej, také známý jako cross-selling, je prodejní strategie, při které společnost propaguje další produkty nebo služby stávajícím zákazníkům.

Studujte kurz marketingu

 

Jak funguje křížový prodej?

  1. Zvyšuje průměrnou výši objednávky: Když zákazník přikoupí další produkt nebo službu, celá objednávka se stává efektivnější a hodnotnější pro obchodníka.
  2. Opakované nákupy: Zákazníci, kteří si něco koupili, jsou vhodnými kandidáty pro křížový prodej.

Pro efektivní křížový prodej je důležité vybrat správný okamžik a vhodně nabídnout související produkty. Místo produktu může být lepší umístit na první krok v košíku. Tato technika spočívá v nabídce souvisejícího zboží nebo služby zákazníkům, kteří již něco kupují. Například k notebooku můžete doporučit brašnu, přídavnou klávesnici nebo myš.

Jak na marketingový funnel pomocí emailu?

Marketingový funnel je klíčovým nástrojem pro budování efektivního prodejního kanálu. Ujistěte se, že máte dobře nastavené emailové kampaně. Pokud chcete zvýšit své prodeje, měli byste se naučit, jak správně vytvořit svůj vlastní emailový marketingový trychtýř.

  1. Určete cílovou skupinu: vytvořte nástroj, který může upoutat pozornost vašich potenciálních zákazníků. Na základě vašeho marketingu dochází k vyššímu množství přihlášení, vytváření personalizovaného obsahu a řešení problémů. Pokračujte v aktualizaci při sledování kampaní a všímejte si, co funguje a co ne. Nezapomeňte také využít poznatky, které odhalíte, abyste mohli zlepšit celkovou emailovou marketingovou strategii.
  2. Stanovte si konkrétní a měřitelné cíle: Před nastavením cesty si ujasněte své obchodní cíle a cíle kampaně.
  3. Vytvořte obsah pro každou fázi trychtýře: Každá fáze emailového marketingového trychtýře vyžaduje specifický obsah. Od uvědomění a zájmu až po nákup. Vytvořte emaily, které osloví vaše zákazníky v každém kroku. Mějte na paměti, že personalizace je klíčem k úspěchu. Oslovte zákazníky jménem, nabídněte jim relevantní obsah a řešte jejich potřeby.
  4. Automatizujte procesy: Použijte emailový marketingový software, který vám umožní automatizovat odesílání emailů na základě určitých akcí (např. otevření emailu, kliknutí na odkaz, nákup). To vám ušetří čas a zajistí konzistentní komunikaci s vašimi zákazníky.
  5. Testujte a optimalizujte: Nezapomeňte pravidelně testovat různé prvky svého emailového marketingového trychtýře, jako jsou předměty emailů, časy odesílání a obsah. Analyzujte výsledky a provádějte úpravy na základě dat.
marketing funnel

Marketingový funnel je klíčovým nástrojem pro budování efektivního prodejního kanálu. Ujistěte se, že máte dobře nastavené emailové kampaně.

Sledování výkonnosti

Použijte analytické nástroje, abyste sledovali úspěšnost vašeho emailového marketingového trychtýře. Zde jsou některé klíčové metriky, které byste měli sledovat.

  • Otevírací míra (Open Rate): Poměr otevřených emailů k celkovému počtu doručených emailů. Vyjadřuje, jak dobře se váš obsah líbí vašim příjemcům.
  • Klikací míra (Click-Through Rate): Poměr kliknutí na odkazy ve vašich emailech k celkovému počtu otevřených emailů. Ukazuje, jak efektivní je váš obsah při přesměrování zákazníků na vaše webové stránky.
  • Konverzní míra (Conversion Rate): Poměr konverzí (např. provedených nákupů) k celkovému počtu otevřených emailů. Tato metrika ukazuje, jak dobře váš emailový marketingový trychtýř přeměňuje zájemce na zákazníky.
  • Životní hodnota zákazníka (Customer Lifetime Value): Kolik peněz průměrný zákazník utratí za vaše produkty nebo služby během celého svého života jako zákazník.

Na základě těchto metrik můžete provádět úpravy a optimalizovat váš emailový marketingový trychtýř. Buďte pružní a reagujte na změny v chování vašich zákazníků.

Testujte a optimalizujte

Pravidelně testujte různé prvky svých emailů, jako jsou předměty, obsah, odesílací časy. A/B testy vám umožní zjistit, co funguje nejlépe pro vaše zákazníky. Například zkuste různé varianty předmětů emailů, aby se zjistilo, který přitahuje více lidí. Optimalizujte také cesty v rámci trychtýře. Zjistěte, kde dochází k největšímu úniku zákazníků a snažte se tento problém řešit.

Použijte marketingový automatizační software, který vám umožní automatizovat odesílání emailů na základě určitých akcí. To vám ušetří čas a zajistí konzistentní komunikaci s vašimi zákazníky. Nezapomeňte na pravidelné emaily, které budou udržovat zájem vašich zákazníků. Můžete posílat novinky, nabídky, tipy a další relevantní obsah.