Bankovní identita – služba, která nejčastěji slouží k přihlašování do internetového bankovnictví. Díky bankovní identitě lze navíc jednoduše komunikovat se státní správou. Celý proces ověřování vaší totožnosti se s vytvořením bankovní identity výrazně zjednoduší. S bankovní identitou si lze ušetřit osobní návštěvy pojišťoven, úřadů a dalších institucí. Problematika je řešena zákonem č. 49/2020 Sb. zákon o bankovní identitě.

Novela bankovního a AML zákona z 1. ledna 2021, která je známá jako tzv. zákon o bankovní identitě se změnila s ohledem na digitalizaci a přístup občanů ke státní správě. Jednalo se o tak přelomový zákon, že vyhrál anketu zákon roku.

Bankovní identita: Jaké jsou její výhody?

  • Poskytuje ji každá banka a její vytvoření je zdarma,

  • pomocí bankovní identity lze elektronicky podepisovat dokumenty pro státní správu,

  • bankovní identita má vysoký stupeň zabezpečení,

  • pomocí bankovní identity lze čerpat státní i firemní online elektronické služby,

  • přihlášení probíhá stejným způsobem jako přihlášení do internetového bankovnictví pomocí hesla, otisku prstu nebo pomocí ověřovací SMS.

Kde lze využít bankovní identitu?

Bankovní identita funguje v ČR od roku 2021. Bankovní identitu lze využít při žádosti podpory v nezaměstnanosti, při zakládání živnosti nebo při podání daňového přiznání. 

  • Portál občana – nejznámější stránka pro využití bankovní identity. Portál občana nabízí kontrolu platnosti dokladů, žádost o řidičský průkaz, kontrolu bodového hodnocení řidičů, založení nebo změnu živnosti, podání žádosti o výpis z rejstříku trestů, podpis ePetice.

  • Česká správa sociálního zabezpečení – na těchto stránkách využijete bankovní identitu pro podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, zároveň se dozvíte informace o zaplacených zálohách na důchodovém pojištění OSVČ.

  • Moje Daně – stránka pro vyplnění, a díky využití bankovní identity, i podání daňového přiznání k dani z příjmu FO, dani z nemovitých věcí. Nabízí celkovou kontrolu nad stavem vašeho daňového účtu.

  • Úřad práce ČR – na stránkách úřadu práce ČR si jednoduše vyřídíte žádost o podporu v nezaměstnanosti, o rodičovský příspěvek a další dávky.

  • Očkovací portál – díky přihlášení pomocí bankovní identity si lze jednoduše stáhnout certifikát o očkování, testu nebo informace o prodělání nemoci.

  • Aplikace eRecept – přihlášení s bankovní identitou poskytuje seznam léků, které vám byly vydány a které na vás čekají.

  • Portály měst a obcí – na tomto portále si můžete jednoduše vyřídit místní poplatky za komunální odpad a další záležitosti – parkování.

Další instituce, které nabízí ověření pomocí bankovní identity rychle přibývají a už dnes tuto možnost nabízí energetické společnosti, pojišťovny a další finanční společnosti pro podpis smluv.

Bankovní identita

Díky bankovní identitě vše vyřídíte mnohem rychleji.

Bankovní identita je bezpečná

Každé přihlášení do bankovní identity vyžaduje přihlášení pomocí přihlašovacích údajů a vaši následnou autorizaci prostřednictvím SMS nebo push notifikace, která se vám zobrazí v aplikaci internetového bankovnictví. Jelikož se jedná o nástroj, který slouží k prokázání vaší totožnosti, nejsou nikdy bez vašeho souhlasu sdílena žádná data.

Hlavním důvodem pro založení bankovní identity je jednoduchost a dostupnost služeb. Díky digitalizaci a technologickému pokroku se zvyšuje zájem veřejnosti o online služby nejen státního ale i komerčního sektoru.

Jak si zřídit bankovní identitu?

Bankovní identitu získá každý, kdo si zřídil svůj bankovní účet osobně na pobočce banky. V případě, že byl bankovní účet sjednán online, je potřeba se osobně dostavit na pobočku banky, kde si vás pracovníci identifikují pomocí občanského průkazu. Bankovní identitu si poté jednoduše aktivujete v internetovém bankovnictví.