Jaké činnosti by měla obsahovat příprava na rekvalifikační kurz? Co s sebou na první lekci a jak se připravit na závěrečnou zkoušku? V 6 základních krocích vám prozradíme, jak postupovat během rekvalifikace, abyste ji úspěšně zvládli bez větších potíží.

Příprava na rekvalifikační kurz v kostce

Ztráta zaměstnání představuje velmi nepříjemnou událost v životě, avšak jedná se o poměrně běžnou záležitost. Pro znovuzapojení do pracovního procesu vznikly rekvalifikační kurzy, které vás připraví na výkon zcela nového nebo příbuzného zaměstnání, než jste doposud vykonávali. Stát díky rekvalifikacím redukuje počet nezaměstnaných na úřadu práce.

Chcete-li se včas věnovat vhodné přípravě na rekvalifikační kurz, máme pro vás 6 kroků, dle kterých postupujte.

1. Vyberte si vhodný rekvalifikační kurz

Na trhu najedeme obrovské množství vzdělávacích kurzů, kterým se můžete věnovat. Správný výběr hraje hlavní roli v jeho úspěšném dokončení i následném výkonu práce. Vybírejte tedy pečlivě a dle vašich pracovních preferencí. Je totiž velmi pravděpodobné, že se v průběhu několika následujících let budete danému oboru věnovat několik hodin denně.

Zajímavost: Společenské průzkumy ukazují, že téměř každý 2 nebo 3 člověk není ve svém zaměstnání šťastný. Zkuste se vyhnout zařazení do této statistiky vhodným výběrem pracovního oboru, kterému se budete rádi věnovat. 

Prohlédněte si nabídku rekvalifikačních kurzů a rozhodněte se, který z nich by byl ten pravý pro vás. Nebo se vyloženě zamyslete nad oblastí, které byste se pracovně chtěli věnovat a hledejte kurz přímo na míru vašim požadavkům.

Rekvalifikační kurzy se dělí na dvě velké skupiny:

  1. Manuálně zaměřené (sem spadají nejrůznější řemesla, jako jsou truhlář, elektrikář, kadeřnice apod.)
  2. Teoretické obory (zde najdeme obory spíše kancelářského typu, kde je důležitější teoretická znalost než praktické dovednosti, například účetnictví, online marketing, pracovník v administrativě atd.

2. Zjistěte si všechny informace o kurzu

Důkladná příprava by hned po výběru konkrétního vzdělávacího kurzu měla zahrnovat pečlivé prostudování všech dostupných informací o kurzu.

Mezi první údaje, které by vás měly zajímat, patří:

  • Datum konání kurzu
  • Místo konání rekvalifikace
  • Četnost jednotlivých hodin, jejich harmonogram a případně i časová dotace
  • Platnost akreditace od MŠMT vzdělávací společnosti
  • Informace o lektorovi
  • Reference vzdělávací společnosti
  • Možnost proplacení od úřadu práce

Mnoho lidí se na tyto informace vůbec nepodívá a následně řeší vzniklé problémy. Vyhněte se nepříjemnostem tím, že si pročtete webové stránky vzdělávací společnosti, najdete si nezávislé reference a pečlivě si prostudujete informace o kurzu.

3. Přihlaste se na kurz a neztrácejte motivaci

Po přihlášení na samotný kurz můžete cítit nadšení a touhu po vzdělání. Již si představujete, jaké to bude po absolvování kurzu až budete vykonávat práci svých snů?

Myslete na to, že počáteční nadšení časem opadne. Pak nastává vhodný čas pro připomenutí vaší motivace a důvodu, proč jste se do kurzu přihlásili. Nebojte si své důvody napsat na papír a nechat jej na viditelném místě pro připomínku.

Možná se během vzdělávání dostanete do bodu, kdy si budete myslet, že nezvládnete závěrečnou zkoušku, nenaučíte se vše potřebné a budete mít chuť kurz vzdát. Nemusíte mít obavy, nečeká na vás ani maturitní zkouška, ani státnice. Závěrečnou zkoušku úspěšně zvládne většina studentů kurzu bez větších obtíží právě díky kvalitní přípravě. Pokud vám první pokus nevyjde, jistě dostanete náhradní termín.

Tip: Na první lekci s sebou většinou nepotřebujete nic výjimečného, postačí propiska a zápisník na poznámky. Vše ostatní vám lektor během první hodiny vysvětlí. 

4. Využijte konzultací s lektory a e-learningu

Během celé rekvalifikace se nebojte na cokoliv zeptat vašich lektorů. Jsou tu od toho, aby vás provedli celým tématem a zodpověděli případné otázky. Ty si můžete i sepsat na papír doma, pokud vás zrovna napadly. Na kurzu jistě dostanete prostor pro dotazy.

Některé vzdělávací společnosti navíc nabízí možnost e-learningu, který je nabitý informacemi. Své vzdělání tak můžete podpořit pomocí něj.

Nepodceňte přípravu na rekvalifikační kurz

Nepodceňte přípravu na rekvalifikační kurz a jeho absolvování pro vás bude mnohem snazší.

5. Ve dvou se to lépe táhne

Toto známé rčení platí i v případě rekvalifikačního kurzu. Najděte si na lekcích nové přátelé a podporujte se navzájem. Můžete si vzájemně vysvětlovat látku, ve které máte mezery nebo si poskytnou studijní materiály v případě nepřítomnosti. Možná také získáte přátelé na celý život.

Tip: Přečtěte si také článek, kde uvádíme 10 nejčastějších dotazů o rekvalifikacích a odpovědi na ně. 

6. Připravujte se průběžně doma

Na závěrečnou zkoušku se nepřipravíte ze dne na den. Mnohem lepší taktiku představuje průběžná příprava doma. Teoretické znalosti si pročítejte po každé lekci a nebojte se doptat na souvislosti. Praktické dovednosti vyzkoušejte na svých přátelích a rodině, jelikož praxe dělá mistra. Uvidíte, že závěrečná zkouška pro vás bude hračka.

Jestliže se stále bojíte rekvalifikačního kurzu, napište nám do komentářů, z čeho konkrétně vaše obavy plynou nebo co by vás zajímalo. Někdy stačí pouze znát všechny dostupné informace a hned se budete cítit lépe.