Minulý rok došlo ke spuštění povinných datových schránek pro všechny živnostníky. Znamená to, že své daňové přiznání musí podávat pouze elektronicky. Zpracování daňového přiznání pomocí online nástrojů není nic složitého. Pokud si však stále nevíte rady, nápomocný vám může být dnešní článek, který vás krok za krokem provede podáním daňového přiznání přes portál Moje daně.

Přihlášení do Online finančního úřadu

Prvním krokem je přihlášení do Online finančního úřadu. To lze provést pomocí následujících způsobů:

  • Identita občana,
  • datová schránka,
  • přístupové údaje přidělené Finanční správou.

Přihlášení prostřednictvím Identity občana

Přihlášení pomocí Identity občana je nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Můžete se přihlásit pomocí bankovní identity, účtu MojeID nebo pomocí eObčanky.

Přihlášení prostřednictvím datové schránky

Přihlášení pomocí datové schránky je také snadné. Pokud máte datovou schránku, můžete se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů, které vám byly přiděleny.

Přihlášení pomocí přístupových údajů od Finanční správy

Pokud nemáte Identitu občana ani datovou schránku, můžete se přihlásit pomocí přístupových údajů přidělených Finanční správou. Tyto údaje si můžete vyžádat na Finančním úřadě.

Po úspěšném přihlášení se vám vytvoří profil, který už na portálu zůstane. V něm si můžete nechávat uložený rozepsaný formulář daňového přiznání, pokud ho nevyplníte celý najednou. Mimo jiné zde najdete i všechny odeslané formuláře.

Aktivace osobního DIS+

Po přihlášení klikněte na odkaz Aktivovat osobní DIS+ a dokončete vytvoření schránky. Aktivace je hotová téměř okamžitě a umožňuje v aplikaci začít hned pracovat. Přihlášení do DIS+ je důležité, protože umožní Finančnímu úřadu ověřit vaši identitu při odesílání daňového přiznání. Navíc vám velmi usnadní vyplňování formulářů, protože se řada osobních údajů předvyplní automaticky .

Uživatelský profil

Po těchto krocích máte vytvořený uživatelský profil, který lze ovládat pomocí symbolu panáčka. Kliknutím na panáčka je možné svůj profil upravovat. Lze přidat své telefonní číslo a email nebo se odhlásit. Po odhlášení panáček zmizí.

Výběr formuláře

Po přihlášení do Online finančního úřadu klikněte na druhý odkaz shora – Elektronická podání pro Finanční správu. Tím se dostanete do aplikace EPO, která obsahuje online formuláře k vyplnění. Zbývá najít ten správný formulář. V menu Elektronické formuláře si jako živnostník vyberete Daň z příjmů fyzických osob. 

Průvodce vyplněním

Průvodce vám krok za krokem pomůže vyplnit daňové přiznání a provede vás  jednotlivými oddíly. Na první stránce vyberte typ daňového přiznání, které chcete podat. Pokud si nejste jisti, jak některé údaje vyplnit, můžete si přečíst nápovědu.

Přílohy k daňovému přiznání

Třetím krokem je přiložení příloh. K daňovému přiznání je potřeba přiložit některé doklady, které prokazují údaje, které jste v přiznání uvedli. Mezi tyto doklady patří například:

  • Potvrzení o zdanitelných příjmech ze zaměstnání, z podnikání nebo z pronájmu.
  • Potvrzení o slevách na dani, například o daňovém zvýhodnění na děti, odpočtu na manželku/manžela nebo o příspěvku na bydlení.
  • Čestné prohlášení druhého z rodičů o neuplatňování slevy na děti.

Formát příloh

Přílohy je potřeba mít v elektronické podobě, například naskenované. Maximální velikost jedné přílohy je 10 MB.

Přikládání příloh

Jakmile máte přílohy připravené v počítači, v levém sloupci formuláře daňového přiznání najeďte na Ostatní. Poté klikněte na stránku Přílohy a podpisová doložka. Na této stránce klikněte na tlačítko Přidat přílohu. Otevře se vám okno pro výběr souboru. Vyberte přílohu, kterou chcete přiložit, a klikněte na tlačítko Otevřít. Příloha se přidá do seznamu příloh. Dále můžete přidat další přílohy, pokud potřebujete.

krok za krokem online

Průvodce vám krok za krokem pomůže vyplnit daňové přiznání a provede vás  jednotlivými oddíly daňového přiznání

Dokončení a odeslání daňového přiznání

Poslední krok zahrnuje dokončovací práce a samotné odeslání. Pokud vyplňujete své daňové přiznání, podpisovou doložku nevyplňujte. Vyplňuje se pouze v případě, kdy přiznání připravuje daňový poradce, zákonný zástupce nebo zmocněnec.

Poslední volbou v levém sloupci formuláře je položka Možnosti pro ukončení. Zde si můžete nechat formulář zkontrolovat kliknutím na Protokol chyb. Pokud se najdou nějaké chyby, opravte je a formulář znovu zkontrolujte. Jakmile je formulář v pořádku, stáhněte si jej ve formátu PDF kliknutím na Stáhnout opis. Do počítače se uloží v podobě růžového papírového formuláře. 

Nakonec stačí kliknout na Odeslat prostřednictvím DIS+. Tím se formulář rovnou odešle, takže před kliknutím formulář opravdu zkontrolujte. Odeslané daňové přiznání najdete v seznamu odeslaných formulářů ve schránce DIS+. Schránku otevřete kliknutím na Formuláře v horním menu. U konkrétního daňového přiznání se nachází tři tečky, kde si můžete i dodatečně stáhnout opis ve formátu PDF.

Studujte kurz účetnictví 100% online

 

Závěr a shrnutí k daňovému přiznání

Zpracování daňového přiznání je pomocí online nástrojů jednoduchý proces, který zvládne každý.

Základní kroky:

  1. Přihlaste se do Online finančního úřadu.
  2. Aktivujte osobní DIS+.
  3. Vyberte si správný formulář.
  4. Vyplňte formulář podle průvodce.
  5. Přiložte přílohy.
  6. Odešlete daňové přiznání.

Před odesláním daňového přiznání:

  • Zkontrolujte formulář, abyste se ujistili, že jste vyplnili všechny údaje správně.
  • Stáhněte si opis daňového přiznání, abyste měli zálohu.

Další tipy:

  • Pokud si nejste jisti, jak vyplnit nějaký údaj, můžete si přečíst nápovědu.
  • Pokud máte nárok na slevy nebo odpočty, nezapomeňte je uplatnit.

Kde najít pomoc:

  • Na portálu Moje daně je k dispozici nápověda k vyplnění daňového přiznání.
  • Finanční správa nabízí telefonickou a emailovou podporu.
  • Můžete se také obrátit na daňového poradce.