Co všechno ovlivňuje ceny pohonných hmot a proč bylo zdražování tak dramatické? Cena za pohonné hmoty se totiž neskládá pouze z ceny ropy. Roli hrají i další faktory. O konečný růst se následně stará i situace na trhu. Při enormní poptávce až panickém skupování pohonných hmot se tak není čemu divit, že se ceny ženou ještě o něco více nahoru.

Ceny pohonných hmot se skládají z 5 částí

Aby nebyl výpočet ceny pohonných hmot tak jednoduchý, je nutné vědět, že se skládá hned z 5 různých částí. Jejich výše ovlivňuje následnou konečnou cenu pohonných hmot.

Cena ropy

Základní prvek ceny pohonných hmot. Cena ropy je přitom opět nejednotná, protože záleží na tom, jakou má kvalitu, z jaké země se vykupuje, ale i na měnovém kurzu. Důležité jsou také náklady na dopravu ropy do cílového státu. Nejvíce ropy produkují Spojené Státy, Rusko a Saudská Arábie.

Sledování ceny za barel však rozhodně nestačí. Vzhledem k vlivu dalších čtyřech složek celkové ceny pohonných hmot se totiž snadno může stát, že cena za barel ropy bude o něco klesat, ale ceny svítící na našich čerpacích stanicích budou stále stejné, nebo se dokonce ještě o trochu zvednou.

Marže rafinérií

A protože se před použitím musí ropa zpracovat, aby se z ní staly pohonné hmoty, jsou nezbytných mezikrokem rafinerie. Ty samozřejmě potřebují také vydělat, takže na každém litru pohonných hmot je i marže rafinérií. Typicky jde o rafinérie přímo v daném státě.

Marže čerpacích stanic

Na čerpací stanici je většinou obsluha a jde o místa, která si na sebe musí vydělat. A děje se tak právě pomocí prodeje pohonných hmot. Není tak žádným překvapením, že koncová cena je ovlivněna i výší marže čerpacích stanic. Tato složka je pro zákazníka nejvíce viditelná, protože se dají snadno pozorovat rozdíly v cenách u menších čerpacích stanic a u větších značek.

Výše marže čerpací stanice se pohybuje zhruba kolem 7 % z celkové ceny, přičemž u LPG to může být až konec 20 %. Kromě samotného zisku čerpací stanice zohledňuje marže i náklady na přivezení již hotového paliva.

Spotřební daň

Pohonné hmoty jsou zatíženy spotřební daní. Její výše je stanovena podle § 48 zákona 353/2003 o spotřební dani. Liší se podle typu paliva.

Výše spotřební daně:

  • benzín 12,84 Kč/l
  • nafta 9,95 Kč/l
  • LPG 2,80 Kč/l
  • CNG 2,15 Kč/kg

DPH

U pohonných hmot platí daň z přidané hodnoty ve výši 21 %. Pro její výpočet je důležitý základ daně, který vzniká součtem ceny produktu, distribuční marže i spotřební daně.

A proč zdražuje benzín?

Na vině je v první řadě celkové zdražování ropy na světových trzích. K tomu se navíc přidává měnový faktor, kdy může být zdražení ještě umocněno oslabováním koruny. Obecně bývá zvyšování cen o něco rychlejší v porovnání s jejich případným klesáním. To může být dáno i snahou čerpacích stanic ochránit se před případnými ztrátami. Jak je ale zřejmé z informací výše. Roli hraje hned 5 různých faktorů, které ceny benzínu ovlivňují. Levný benzín v Polsku je například odrazem vládního opatření, kdy došlo k poměrně výraznému snížení DPH na pohonné hmoty.

Kam účtovat pohonné hmoty

Obecně se nákup pohonných hmot uplatňuje jako účet 503 s označením spotřeba ostatních neskladovatelných látek. Ještě lepší však je zanesení jako účet 501, který je přímo pojmenován jako spotřeba pohonných hmot. Pro správně zaúčtování záleží i na tom, jak jsou pohonné hmoty využity. Jestli jsou tankovány rovnou do firemního vozidla, nebo zda jde o nákup v kanystru do sekačky pro posekání pozemku.

Chcete mít v účetnictví opravdu jasno? Udělejte si rekvalifikační kurz účetnictví.

Zajímavosti o pohonných hmotách

Bez pohonných hmot si již nedokážeme moderní život představit. Jen málo lidí však zná několik zajímavostí o benzínu a naftě.

Co udávají čísla u názvu pohonné hmoty?

Jde o oktanové číslo, které udává odolnost paliva proti samovznícení. Obecně tak oktanové číslo určuje kvalitu benzínu. Nejčastější variantou je Natural 95. Prémiová paliva mohou nabídnout oktanové číslo 100. Jejich cena je však vyšší, takže zvažte, jestli váš automobil ocení takový luxus.

Proč je zakázáno čerpat pohonné hmoty do nádob z plastů?

Když se rozhodnete ušetřit a natankovat pohonné hmoty do zásoby do kanystrů, vždy musí jít o nádobu z vhodného materiálu. Plastové nádoby nejsou vhodné, protože by mohlo dojít k výboji statické elektřiny, která by způsobila vznícení a následný výbuch a požár.

Při kolika stupních zamrzá benzín?

V mrazivých zimních teplotách mají auta s benzínovými motory jistou výhodu. Bod tuhnutí benzínu je totiž v teplotách pod – 40 °C. Nafta však už zamrzá při teplotách pod – 7 °C, takže se startováním během zimy bývají větší problémy.